Super živilo: Šest izjemnih in pozitivnih učinkov gob

Gobe so iz več razlogov super hrana.

20.10.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Super živilo: Šest izjemnih in pozitivnih učinkov gob

Jesen je čas za gobe. "Gobe niso le okusna in dobrodošla popestritev obrokov, so tudi izjemo zdrave ter si zaslužijo mesto na seznamu super živil," je za Daily Mail povedala prehranska strokovnjakinja Gemma O'Hanlon.

Svojo trditev je podkrepila z rezultati avstralske raziskave, na podlagi katere so znanstveniki zaključili, da gobe, ki so najpogosteje na naših jedilnikih, vsebujejo cel niz bioaktivnih komponent. "Zaradi svoje sestave so edinstvene ter bi jih morali čim bolje izkoristiti," je poudarila avtorica omenjene študije Flavia Fayet-Moore. Tako vse pa koristijo telesu:

Vsebujejo veliko vitamina D

"Gobe, ki so med rastjo izpostavljene sončni svetlobi, so odličen vir vitamina D in lahko prevzamejo vlogo z njim obogatenih prehranskih dopolnil," so na podlagi prej omenjene raziskave zapisali strokovnjaki.

Da bi še povečali v njih prisotno količino tega vitamina, jih pred pripravo z narobe obrnjenimi klobučki za 15 minut izpostavite soncu. Količina v njih prisotnega vitamina D se s tem poveča kar za desetkrat. In še eno koristno priporočilo:  za pripravo jedi uporabite vse dele rastline, torej tudi bet.

"Številni se ne zavedajo, da se tudi v betih gob skriva veliko hranljivih snovi in jih žal zavržejo," je povedala O'Hanlonova.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MushROOM (@mushroom_food) on

Zagotavljajo občutek sitosti

Gobe hitro nasitijo, prav tako dolgo ohranijo sitost, zato pripomorejo k zmernemu uživanju hrane in preprečujejo napade lakote, kar pomeni da so idealna sestavina jedilnikov za vse, ki pazijo na vitko postavo.

Pripomorejo k zdravju črevesja

Gobe koristijo zdravju prebavil. Vsebujejo namreč probiotične kulture, ki pozitivno vplivajo na črevesno floro in s tem ne koristijo le prebavi, temveč zdravju celega telesa.

Okrepijo odpornost

Že omenjeni vitamin D je nepogrešljiv za močno odpornost. K tej gobe pripomorejo tudi zato, ker vsebujejo veliko antioksidantov, ki premagujejo proste radikale in s tem nižajo tveganja za vnetja ter skrbijo za močan imunski sistem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MushROOM (@mushroom_food) on

Nižajo tveganje za rakava obolenja

Redno uživanje gob je zaradi antioksidantov in drugih, v njih prisotnih snovi, povezano z nižjo verjetnostjo za rakava obolenja.  Zlasti je njihova vloga opazna pri nižjem tveganju za raka jajčnikov in pri upočasnjenemu napredovanju raka prostate.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Planted and Picked (@plantedandpicked) on

Skrbijo za zdravje srca

Celične stene gob so bogate z beta glukani, topnimi vlakninami, ki jih vsebuje tudi oves in so zaslužne za zniževanje holesterola v krvi ter tako ohranjajo zdravje srca.

Vendar pozor! Čeprav so gobe zdrave, z njimi ni dobro pretiravati. Privoščite si jih enkrat do dvakrat tedensko in pri tem upoštevajte, da količina naenkrat zaužitih svežih gob ne sme preseči pol kilograma.  Prav tako gobe niso primerne za otroke do dveh, treh let starosti in za starejše ljudi, odsvetovane so nosečnicam, vsekakor pa se jim morajo izogibati vsi, ki so nanje alergični.

Študijo je objavil časopis Journal of Nutritional Biochemistry.

Preberite še: Ozimnica: Najboljši načini shranjevanja gob (in kako dolgo so zamrznjene ali posušene uporabne)

Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Bela omleta z gobami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)