Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

To je žrtev nasilja, to je njen klic na pomoč (VIDEO)

V času pandemije koronavirusa porast družinskega nasilja.

4.9.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

To je žrtev nasilja, to je njen klic na pomoč (VIDEO)

Med pandemijo koronavirusa, ko smo bili primorani več ostajati doma, se je povečalo število primerov družinskega nasilja. »Vsaka kriza je rizični faktor za nasilje. Po eni strani lahko povzročitelji poskušajo nadomestiti občutek izgube nadzora nad situacijo, ki ga prinaša epidemija, s povečanim nadzorom nad osebo, s katero živijo. Po drugi strani pa povečan čas skupnega preživljanja časa ter večja socialna izolacija pomenita dodatno nevarnost za doživljanje nasilja,« ocenjujejo v društvu za nenasilno komunikacijo.

Ker je to očitno naša nova realnost, pa je na spletu zaokrožil poseben signal, s katerim lahko žrtve prek video telefonskih pogovorov sporočijo, da so žrtve nasilja. 

»Izolacija povečuje tveganje nasilja v družini. Če se vam to dogaja, med naslednjim video klicem uporabite ta signal in pokažite, da potrebujete pomoč,« so zapisali na strani Canadian Woman's Foundation. Dekle na posnetku namreč dejansko ne sprašuje prijateljice za recept, temveč sporoča, da je žrtev nasilja in da potrebuje pomoč. Signal pošilja brez digitalne sledi. 

Treba je poznati signal

V Društvu za nenasilno komunikacijo sicer menijo, da bi pri nas tak signal lahko deloval le, če bi bili vsi prebivalci in prebivalke Slovenije o njem obveščeni in bi bili tudi pripravljeni poklicati policijo. »Torej bi morala biti uvedba signala povezana z obširno medijsko kampanjo ter osveščanjem javnosti. A tudi v tem primeru bi bile težave, saj bi tako za signal izvedeli tudi vsi povzročitelji nasilja,« meni predstavnica društva Tjaša Hrovat. »Dodatna težava s takim signalom je, da žrtev, ki pokaže signal, domneva, da ga druga oseba prepozna in bo poklicala policijo, zaradi česar morda ne naredi drugih zaščitnih ukrepov.«

Dejstvo je tudi, da osebe, ki doživljajo nasilje, pogosteje o tem ne obvestijo policije, ker tega psihično ne zmorejo, saj se bojijo posledic, maščevanja povzročitelja, ne počutijo se dovolj močne in podobno. In ne zato, ker tega ne bi mogle zaradi fizičnih razlogov. »Veliko bolj smiselno se nam zdi, da je del varnostnega načrta vsake žrtve nasilja to, da se z bližnjo osebo (prijateljico, prijateljem, sorodnico, sorodnikom …) dogovori, v kakšen primeru naj nemudoma pokličejo policijo ali da se dogovori s sosedo ali sosedom, naj pokliče policijo, kadar sliši iz njenega stanovanja zvoke, ki bi lahko nakazovali na nasilje. Dogovorjeni signali znotraj znane skupine ljudi, na katerih pomoč lahko žrtev računa, je veliko bolj učinkovit ukrep.«             

Če ste v nasilnem razmerju, svojega partnerja prijavite na policijo (in recite, da vas je strah, vztrajajte), svojim prijateljem in družini povejte, kaj se vam dogaja.

Pokličite lahko tudi na brezplačno številko Društva SOS, 080 11 55, in jim zaupajte svojo težave. Pomagali vam bodo.

Obrnete se lahko tudi na Društvo za nenasilno komunikacijo

S sogovornico smo se pogovarjali še o drugih možnostih iskanja pomoči, najin pogovor bo objavljen prihodnji teden. 

Preberite še: Z zalezovanjem mi je vzel dve leti življenja (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: Ni bil le poreden fant, bil je nasilnež (resnična izpoved)

 


oddajte komentar

preberite tudi

To so lastnosti, zaradi katerih moški obožujejo ženske

Pet dejstev o ljubici, ki bi jih morala poznati vsaka prevarana ženska

Dotikanje genitalij, preobrazba v žensko in kaj vse počnejo moški, ko so sami doma (osebne izpovedi)

ne spreglejte