Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Brezplačni dostop do največje zbirke e-knjig

Akcija Branje na klik vam polepša dneve doma.

11.4.2020 ob 5:35 | Foto: GettyImages | Avtor: Da. M.

Brezplačni dostop do največje zbirke e-knjig

Da bi elektronska literatura postala kar se da dostopna čim širšemu krogu uporabnikov, so v skupnem prizadevanju v podporo e-branju združili moči štirje pomembni akterji s področja knjige in knjižničarstva: založba Beletrina, Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Združenje splošnih knjižnic (ZSK) in Institut informacijskih znanosti (IZUM). Podpisujejo se pod kampanjo Branje na klik, s katero si prizadevajo razširiti informacije o možnostih dostopa do e-knjig in drugega gradiva, do katerega lahko željni branja in raziskovanja dostopajo z osnovnimi pogoji – članstvom v eni od slovenskih splošnih knjižnic, dostopom do spleta in ustrezno elektronsko napravo.
 
Bralci lahko dostopajo do dveh največjih spletnih portalov za digitalno branje v slovenskem jeziku: dLib.si oziroma Digitalna knjižnica Slovenije omogoča iskanje in prost dostop do več kot 850.00 digitalnih vsebin s področja znanosti, umetnosti in kulture; Biblos, največja slovenska spletna knjižnica, pa ponuja dostop do skoraj 4000 knjižnih naslovov, ki si jih lahko kot člani katerekoli slovenske splošne knjižnice izposodimo.

Digitalna knjižnica Slovenijewww.dlib.si – že vrsto let ponuja ogromno zbirko digitaliziranega in e-gradiva s področja znanosti, umetnosti in kulture. Večina gradiv je prosto dostopnih: od starih časopisov, knjig, razglednic, vedut in zemljevidov, pa do sodobnih strokovnih in znanstvenih člankov ter publikacij. Digitalna knjižnica Slovenije je nepogrešljivo orodje pri izobraževalnem in znanstvenoraziskovalnem delu ter vseživljenjskem učenju. S svojimi vsebinami in toliko bolj z dostopnostjo gradiv v digitalni obliki pomeni izjemno pomoč v času, ko so učitelji obremenjeni z mislimi, kako bi vsem svojim učencem in dijakom zagotovili gradiva, ki jih potrebujejo.

Kot kažejo izkušnje sistema Biblos  www.biblos.si, ki ga je v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami in javnim zavodom IZUM razvila založba Beletrina, se vse več bralcev v teh časih odloča za branje elektronskih knjig.

Biblos je namreč uporabnikom prijazen, omogoča branje na Beletrininem bralniku, računalniku, tablici ali pametnem telefonu, vse te naprave pa je mogoče enostavno dezinficirati in dostopati do branja kar z domačega kavča 24 ur na dan 7 dni v tednu. To je v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, in slabovidnim, saj si pri branju e-knjig lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. Na pobudo splošnih knjižnic je bil članom omogočen brezplačen spletni vpis, da bi v času karantene vsem svojim članom nudile nemoteno branje.

Morda vas zanima tudi: Beremo in se potopimo v druge svetove (šest odličnih knjižnih predlogov)


oddajte komentar

preberite tudi

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

Pet laži, ki si jih govorijo ljubice

Ženske, takšnim moškim se izogibajte v velikem loku!

ne spreglejte