Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kaj se zgodi, če poješ hrano s pretečenim rokom trajanja?

Nekatero hrano lahko brez slabe vesti pojeste dan ali dva po pretečenem roku uporabe, a previdnost vseeno ni odveč.

16.5.2021 ob 5:20 | Foto: Andrey Popov/GettyImages | Avtor: P. Pa.

Kaj se zgodi, če poješ hrano s pretečenim rokom trajanja?

Zagotovo se je že vsakemu izmed nas zgodilo, da je kdaj namerno ali nevede pojedel kaj s pretečenim rokom uporabe. Včasih je res težko oceniti, ali je določeni hrani že potekel rok uporabe, ali pa se datum z rokom zabriše. Če pa ste šele po zaužitem obroku ugotovili, da ste pojedli hrano s pretečenim rokom in vas strašno skrbi, kaj se bo zgodilo, vas lahko pomirimo z besedami diatetičarke Jenn Fillenworth, ki pravi, da se skoraj zagotovo ne bo zgodilo nič groznega, če sta od roka pretekla dan ali dva.

»Sama sem že večkrat brez posledic zaužila hrano, ki ji je potekel rok trajanja,« pravi in dodaja, da je vseeno treba biti previden, saj se lahko na določenih živilih po roku uporabe razvijejo določene škodljive bakterije, zaradi katerih pride do bruhanja, prebavnih težav – driske in vročine.  

Strokovnjaki so za spletno stran Insider razkrili, na kaj je treba biti pozoren, pri hrani, ki ji je potekel rok trajanja. »Obstajajo trije datumi, ki so običajno natisnjeni na hrani. Prvi je tisti, ki pravi, do kdaj bi bilo najbolje uporabiti določeno živilo, drugi določa, do kdaj je lahko na voljo za prodajo, tretji pa rok uporabe,« je dejala in dodala, da želijo proizvajalci s temi datumi zagotoviti čim boljšo kakovost in okus živila.

Pravi celo, da konzervirana in zmrznjena hrana zdrži tudi po roku trajanja, prav tako pa ima daljši rok trajanja od navedenega tudi hrana, ki jo prodajajo na policah. Zgodi pa se lahko, da ima po tem navedenem datumu živilo drugačen okus. K temu so menda še posebej nagnjeni različni kosmiči. »Hrana lahko po pretečenem roku trajanja izgubi nekatere hranljive vrednosti.« Kardiologinja Luiza Petre pa pravi, da je najboljša izbira sveža in nepredelana hrana.

Možna je zastrupitev s hrano

Če zaužijete pokvarjeno živilo, lahko pride do zastrupitve s hrano. Summer Yule, diatetičarka pravi, da so simptomi zastrupitve s hrano vročina, tresavica, trebušni krči, driska, vrtoglavica in bruhanje. »Hrana s pretečenim rokom trajanja lahko vsebuje nevarne bakterije, kot so E.Coli,« pa opozarja Clare Morrison in dodaja, da so lahko nekatere bakterije tudi zelo nevarne, saj lahko poškodujejo ledvice. Še posebej je treba biti pozoren pri špinači in perutnini, ki sta najbolj dovzetni za razvoj določenih bakterij.

Posebno pozornost je treba nameniti delikatesnim izdelkom in mesnini, saj se lahko po pretečenem roku uporabe na njih razvijejo nevarne bakterije. Poleg mesa so med najbolj problematičnimi še jajca, mešana zelenjava, sveže jagodičevje in mehek sir.

Pravilo, ki mu je pametno slediti

In kaj strokovnjaki svetujejo? Pred zaužitjem hrano vedno preglejte in preverite, kako je videti in kakšen vonj oddaja. Imejte v mislih, da so tiste bakterije, ki povzročajo največ težav običajno očetu nevidne. »Preverite, ali se je na hrani naredila plesen in ali oddaja neprijeten vonj. Če niste prepričani, lahko tudi malo poskusite in živilo zavržete, če se vam dozdeva, da okus ni pravi,« pravi Yulova in doda, da naj vas vodi pravilo: »Če ste v dvomu, raje ne jejte.«

Preberite še: Najboljši dodatek ovseni kaši za daljši občutek sitosti

Morda vas zanima tudi: Kako zdrav je v resnici krompir


oddajte komentar

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte