Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

5 živil, zaradi katerih ne morete zaspati (ali slabo spite)

Čeprav na prvi pogled nimajo nič skupnega s spancem, je ta zaradi nekaterih živil lahko slabši, kot bi bil sicer.

9.6.2019 ob 3:51

zenska_hladilnik_vecer_hrana_micna.jpg

Poslužili ste se že vseh možnih načinov, ki naj bi pripeljali do boljšega spanca: od meditacije do posebnih odej in pravljic za odrasle. Morda pa niste pomisli na to, da ima na nočni počitek znaten vpliv tudi tisto, kar se na vašem krožniku ali v skodelici znajde v večernih urah.

To, da je kava velik ne, je povsem jasno. A kofein iz nje še zdaleč ni edini, ki ovira spanec. Kaj še slabo vpliva nanj, je za Pure Wow nanizala prehranska strokovnjakinja Karman Meyer, ki je izpostavila sledečih pet, v prid dobrega spanca zvečer prepovedanih živil.

Temna čokolada

Kapučino pred spanjem je slaba ideja. To že veste. Kaj pa temna čokolada? Ta je vendarle zdrava, polna antioksidantov in res tako okusna. Vendar je v njej zastopan tudi kofein.

Stimulans, ki zagotavlja budnost in zbranost, kar pa pred spanjem ni dobra novica.

In če mislite, da je čokolada z 80 odstotki kakava boljša od tiste v kateri je tega le 60 odstotkov, pomislite še enkrat: več, kot je v njej kakava, več je tudi kofeina. Zato se je tej sladici vsaj štiri ure pred spanjem bolje izogibati.

cokolada_temna_koscki_micna.jpg

Instant juhe

Dobro je, da zvečer poskrbite za hidtatacijo. Dehidracija namreč med drugim izsuši dihalne poti in povečuje tveganje za smrčanje ter nekatere spalne bolezni (apnejo), ki seveda negativno vplivajo na počitek. Prav tako vodi v mišične krče in kaj lahko se zgodi, da se zaradi nje ponoči zbudite žejni.

A pozor! Medtem, ko je primeren vnos tekočine čez dan velik da, zvečer z napitki ni dobro pretiravati. Saj veste, kaj lahko boste zaradi polnega mehurja ponoči morali na malo potrebo.

In kje so tu instant juhe? Kot prvo, so tekoče, torej boste zaradi njih ponoči morali vstati. In drugič: vsebujejo veliko soli,  zato spodbujajo dehidracijo, česar zvečer res ne potrebujete. Tudi slani prigrizki niso priporočljivi.

juha_zlica_micna.jpg

Paradižnikova omaka

Testenine s paradižnikovo omako se zdijo odlična ideja za večerni obrok, a če imate težave s pekočo zgago, misel nanje opustite.

Omake na osnovi paradižnika vsebujejo veliko kisline, ta pa se skupaj z želodčno ponoči, ko je telo v ležečem položaju, lažje vrača v požiralnik in povzroča spahovanje ter pekočo zgago.

Namig: testenine naj bodo za kosilo. Tudi kislim sadežem se je iz istega razloga zvečer bolje odpovedati.

paradiznik_omaka_cesen_micna.jpg

Alkohol

Kozarček pred spanjem prijetno pomiri in hitro prikliče spanec, kajne? Drži, a žal nanj ne vpliva najbolje in zaradi njega se boste sredi noči lahko zbudili ter boste dolgo zrli v strop.

Kajti: pod vplivom alkohola se poveča možnost za smrčanje, hkrati opojna kapljica ovira fazo globokega spanca vi pa ne samo, da boste slabo spali, zjutraj boste tudi bolj utrujeni, kot če bi se vinčku odpovedali. Raje si ga privoščite vsaj tri ure pred počitkom.

vino_kozarec_micna.jpg

Začinjena hrana

Kari v petek zvečer je vaš tedenski ritual, zaradi katerega pa ponoči slabo spite. Kajti tako, kot paradižnikova omaka in kislo sadje, tudi močne začimbe spodbujajo refluks in pekočo zgago, to pa ni dobra popotnica za krepčilen spanec.

V prid temu raje poiščite novo rutino. Takšno, ki vam bo v zadovoljstvo, a ne bo ovirala spanca.

zacimbe_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite Ali pa: 7 drobnih, a učinkovitih sprememb za boljši spanec

Preberite še: 8 negativnih posledic pretiravanja s spancem 


oddajte komentar

preberite tudi

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

ne spreglejte