Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Po stilski nasvet k Jerneji Agić: sprememba na zunaj je sprememba tudi navznoter

Lastnica znamke Obleci.se je svetovalka za osebni in poslovni videz. Kako vzgajati stil? »Tako, da se oblačimo v skladu s tem, kar nas predstavlja.«

9.7.2021 ob 5:10 | Foto: Dejan Javornik

Slika avtorja - Špela  Robnik Piše:

Špela Robnik

spela.robnik@delo.si

Po stilski nasvet k Jerneji Agić: sprememba na zunaj je sprememba tudi navznoter

V poplavi vsako leto novih trendov in modnih smernic, med kupi oblačil v omari, v kateri nikoli »ni nič za obleči«, in tudi v nenehnih dvomih o tem, kaj ji sploh pristaja, se marsikatera ženska v kakšnem trenutku zdi povsem izgubljena. Mnoge, ki bi bile rade bolj urejene ali pa spremenile svoj stil že zaradi službe, ki jo opravljajo, se zato zatečejo na stilsko svetovanje. Jerneja Agić, ki pod znamko Obleci.se ponuja različna stilska svetovanja, od organizacije garderobe do pomoči pri nakupovanju, pravi, da ima zelo pester spekter strank, vse pa imajo enak cilj: rade bi izgledale lepo. In se tudi bolje počutile.

Pri tem pa ni vse v modnih smernicah, bistveno je, da vsaka najde zase kroj in barve, ki ji pristajajo. Ključna je tudi dobra organizacija garderobe in preudarno nakupovanje. In tudi, da je v omari vedno tisti klasični kos, ki nas lahko reši iz zagate.

Pravite, da vzgajate stil. Kako se naš stil pravzaprav razvija, od česa je odvisen, kaj vse vpliva nanj?

Slog je odvisen od našega značaja. Tako kot se osebnostno spreminjamo, se spreminja tudi način našega oblačenja.

Nekdo, ki ima estetiko v sebi prirojeno, ima občutek, kaj mu pristaja in kaj ne. Kdo drug pa te veščine nima. Podobno je z glasbenim posluhom. Se ga pa da naučiti s praktičnimi napotki. Mnogi so bili med odraščanjem deležni raznih nasvetov, kaj smeš nositi in kaj ne, morda so podedovali oblačila od drugih otrok. Lahko tudi, da so s kom nakupovali in zaradi mnenja drugega niso kupili oblačil, v katerih so se sicer dobro počutili. Tako so se izgubili v izražanju samega sebe skozi oblačila. Tukaj mi vstopimo s svetovanjem. Oseba dobi napotke, kako slediti svojemu slogu, temu, kar ga predstavlja, definira. Gre tudi za napotke, kako ta slog vzdrževati in ga spreminjati. Slog je odvisen od našega značaja. Tako kot se osebnostno spreminjamo, se spreminja tudi način našega oblačenja. Pet let nazaj je bil ta slog drugačen kot je danes, spremlja našo osebno rast. Kako vzgajamo stil? Da se oblačimo v skladu s tem, kar nas predstavlja.

Kdo se najpogosteje obrača na vas in kaj je največkrat povod?

Največ je seveda žensk, moški so v manjšini in so tudi bolj praktični. Pravijo, naj jim samo povem, kaj jim pristaja in kaj ne, to bodo kupili in konec zgodbe. Pri ženskah ni neke ciljne skupine, k nam prihaja zelo različen spekter posameznic, od prodajalk do predsednic uprav. Posameznica ne ve, kako se obleči in ko odpre garderobno omaro, potrebuje napotke. Svetovanje ženskam je malo drugačno. Če je pri moških precej praktično, gre tukaj kot za neke vrste terapijo.

Če je pri moških svetovanje precej praktično, gre pri ženskah za neke vrste terapijo.

Kaj vse je treba upoštevati pri osebi, ki se odloči za stilsko svetovanje?

Ko gre za svetovanje o stilu, najprej naredimo zelo podrobno analizo silhuete: od oblike obraza, širine vratu, oblike ramen, pogledamo, kakšne so roke, nadlakti, nagrbanost pri vratu, manjše ali večje prsi, zadnjica, ploska, močnejša, stegna, tanjše noge, morda na x … To so podrobnosti, na podlagi katerih lahko svetujem, kateri kroj in oblike posameznih oblačil pristajajo osebi in tudi kakšne dolžine, glede na to, ali ima oseba daljše noge in krajši trup, je višja ali nižja, in tako dalje. Svetujemo pa tudi glede barv: pogledamo, kakšna je naravna koloristika, ki jo določajo barva oči, barva las, tip kože.

 

Kako pomembno je, da se nekdo izogiba določenim barvam?

V prvi vrsti se mora oseba v barvi dobro počutiti. Če gre za barvo, ki sicer ustreza njegovi koloristiki, a se v njej ne počuti dobro, potem nima smisla, da jo nosi. Sicer pa priporočamo barve, ki so skladne z barvnim tipom. Ločimo štiri osnovne barve tipe: pomlad, poletje, jesen, zima, vsaka od teh ima še tri podtipe. Pogledamo naravno koloristiko in svetujemo, katere barve naj nosi oseba. Glede teh barv je pomembno tudi, da jih nosi tik ob obrazu. Od pasu navzdol nimajo vpliva na barvno koloristiko obraza, imajo pa seveda na skladnost in samo silhueto.

Ali obstajajo neka univerzalna pravila, kakšna oblačila nositi glede na tip postave?

Čim je oseba povprečne višine in teže, nima veliko omejitev glede samih krojev. Tudi, če nosi nek kroj, ki ji morda v osnovi ne pristaja, to ne bo toliko opazno, kot če bi ga nosila neka oseba, ki je precej nižja, močnejša ali pa veliko višja. Težko je dati splošen nasvet, kaj bi pristajalo vsem. Če pa bi morala izpostaviti kak kos, bi bila to obleka na preklop. Ta lahko pristaja vsem tipom postave, jo je pa treba prilagoditi telesnim značilnostim, predvsem po dolžini.

Kako sicer poteka svetovanje o stilu? Gre tu za pogovor, tudi skupno nakupovanje?

S stranko se dogovorimo za srečanje. Dobro jo izmerimo, te podatke vnesem v skripto stila. Svetujemo, kaj nositi in kako, vse to pa pokažemo tudi na oblačilih, kakšne so barve in kroji. Izpolnimo tudi priročnik, v katerem je preko 600 fotografij, kjer so posebej označeni kosi, ki pristajajo posameznici. Tako stranka dobi zelo podrobne podatke o tem, kakšni naj bodo ovratniki, kje naj bodo žepi … Sicer pa pogledamo tudi, kakšen je njen trenutni slog. Dve silhueti sta lahko enaki, a gre za dva različna človeka, dva karakterja s popolnoma različnim slogom oblačenja. Tako vsaka stranka izpolni tudi vprašalnik, preko katerega vidimo, ali gre za bolj eleganten, klasičen, ženstven, zapeljiv stil, odvisno, kaj trenutno prevlada.

Dve silhueti sta lahko enaki, a gre za dva različna človeka, dva karakterja s popolnoma različnim slogom oblačenja. 

Sicer pa se nekateri določijo tudi za osebno nakupovanje. Pri tem moram vedeti, za kam oblačila potrebuje, ali želi kaj dokupiti, da lahko postiliramo, premislimo glede blagovnih znamk, ali ji ustrezajo ali ne. Seveda pa moramo vedeti tudi cenovni razred oblačil, ki jih želi in tudi, koliko želi investirati. Ponavadi se stranke prej odločijo tudi za analizo garderobe in za tem opravimo tudi osebno nakupovanje.

Koliko so stranke za te nakupe pripravljene odšteti?

Zelo različno. Kot sem že omenila, imamo zelo različne stranke, tako da gre tu za razpon od nekje 300 do prek 2000 evrov. Odvisno od cenovnega razreda, ki ga stranka želi.

Da ne bi zapravili celega bogastva, na katere kose naj se osredotočimo, ko menjamo garderobo?

Vsekakor je v omari vedno dobro imeti ene dobre hlače. Za poleti so lahko v svetlejših barvah, sive, bež. Pa tudi klasika: bela srajčka. In pa kak suknjič. To je neka klasika, je pa težko govoriti za vsako žensko posebej, saj je povsem odvisno, kakšen je življenjski stil posameznice. Določena kostima ne potrebuje, druga ga nosi vsak dan. Pri svetovanjih imamo bolj ali manj vedno v mislih neko poslovno žensko, a ni pri vseh tako.

Kako pa je z dodatki?

Te je vedno dobro imeti. Tudi če se preveč ne ukvarjamo s samo podobo, lahko spremembo naredi že ogrlica, zapestnica in spremeni sam videz. Ali pa torbe, poleti očala. Dobro je imeti dodatke, saj lahko z njimi spreminjamo celostno podobo – bodisi v bolj sproščeno ali bolj elegantno. Tu ni potrebne velike investicije, a naredijo lahko veliko.

Za dodatke ni potrebne velike investicije, a naredijo lahko veliko.

Klasično vprašanje: kateri kosi naj ne manjkajo v ženski garderobi?

Saj veste, črna oblekica, ki ženski lepo pristaja. Ali pa kakšna bela srajčka. To je tisto, kar lahko pograbimo, ko ne vemo, kako se obleči in nam vedno pride prav. Obleka je lahko tudi temno modra ali siva. Prav pride tudi lahkotna jopica, tudi suknjič.

Oblačila so velik del nas, nas definirajo. Nas tudi osrečujejo. Kaj menite, zakaj je tako?

Res je tako. Ne poznam ženske, ki ne bi želela izgledati lepo. Ko se počutimo dobro, ko smo si všeč, to vpliva na našo samopodobo. Je sprememba od zunaj navznoter in tudi od znotraj navzven, tudi drugi nas ocenjujejo po samem videzu. Ko je ženska zadovoljna s svojim izgledom, se to odraža v samih subtilnih gibih, kako se giblje, se vrti, nagne glavo. Vse to se odraža navzven. Estetika je nekaj kar nas privlači, ne le v oblačilih, dobro se počutimo tudi, ko pogledamo kakšen lepo urejen trg, zgradbe, to je vse estetika. In tudi v sami skladnosti videza.

Ko se počutimo dobro, ko smo si všeč, to vpliva na našo samopodobo.

Kaj pa če pogledamo na drugo stran: menda ima povprečna ženska v omari 70 odstotkov oblačil, ki jih sploh ne nosi in ta jo spravljajo v slabo voljo. Imate kakšen nasvet, kako rešiti to večno zagato?

Res imamo veliko balasta v garderobi, ki bi se ga morali znebiti. V garderobi bi morali imeti le oblačila, ki jih nosimo. Garderoba mora biti prostor, ki nas navdihuje. Ko jo odpremo, nas ne sme spravljati v slabo voljo, temveč bi nam morala polepšati dan. Če je omara natrpana, ne vemo, kje je kaj, in če nosimo le malo oblačil iz te omare, potem nas to zagotovo ne osrečuje. V garderobah se najdejo oblačila z etiketo, ki smo jih kupili impulzivno, ali pa oblačila, ki so premajhna, pa se slepimo, da nam bodo nekoč mogoče vseeno še prav. Na nekatera oblačila smo tudi čustveno navezani, nam jih je kdo podaril ali smo jih kupili na kakšnem potovanju. Kdor se res ne more ločiti od teh oblačil, priporočam, da jih shrani v predal, ki ga ne odpiramo vsak dan. Sicer pa si je dobro organizirati stvari, ki jih nosimo vsak dan, da točno vemo, kaj imamo, kaj nimamo in tudi kaj še potrebujemo. Ko gremo po nakupih, si je dobro narediti seznam, kaj točno potrebujemo, vzeti s seboj kakšen kos, da preverimo, ali ga lahko kombiniramo. Dobro je tudi, da si določeno kombinacijo poslikamo in shranimo v telefon. Tako bomo točno vedeli, kaj gre skupaj.

Ko gremo po nakupih, si je dobro narediti seznam, kaj točno potrebujemo.

Moda pa se hitro spreminja. Kakšen bi bil recept, kako ostati v koraku s trendi in ne vsako sezono zapraviti celega premoženja za garderobo?

Celotne garderobe nam zaradi novih trendov nikakor ni treba menjati. Je pa priporočljivo kupiti vsaj tri, štiri kose. Nekatere ženske tega ne počnejo, mine pet let in ko pridejo v trgovino se kar ne znajdejo več v prostoru in času. Pomembno je kupiti dobro osnovo garderobe. Če tega nimamo, se splača investirati, seveda ni treba da od danes do jutri. Dokupujemo lahko le stvari, ki so dotrajane, v tistih krojih in barvah, ki nam pristajajo. Da bi vsako sezono kupili vsa nova obačila, ni smotrno.

Kako pa je pandemija vplivala na naše oblačenje? Kaj opažate?

Ja, precej. Bolj ležerni stil se je prijel. Tudi v podjetjih, kjer izvajam delavnice, so mi povedali, da so se zaposleni ob vrnitvi v podjetja kar malo »razpustili« glede oblačenja in niso hodili več tako urejeni v službo. Prav tako so se na videokonferencah pojavljali oblečeni v majice s kakšnimi napisi ali trenirkah. Je pa res, da so tudi modne smernice šle v to smer in bodo verjetno kar ostale. Recimo nižja obutev v poslovnem svetu, širša, ležerna oblačila. En del teh koronatrendov bo gotovo ostal.

Tudi moški prihajajo k vam, kakšne so njihove težave in želje?

Opažam, da je vse več mladih, ki želijo vedeti, kaj jim pristaja.

Največkrat potrebujejo svetovanje za poslovni stil, prilagojen različnim priložnostim. Je pa v zadnjem času veliko tudi mlajših fantov, ki se nikakor ne znajdejo v trgovinah z oblačili, ne vedo, kaj jim pristaja in kaj ne. Vidijo kolege, ki se znajo lepo obleči, sami pa imajo v garderobi oblačila še iz srednje šole. Pogosto želijo dobro izgledati tudi pred kakšnim dekletom. Opažam, da je vse več mladih, ki želijo vedeti, kaj jim pristaja.

Kateri pa je vaš najljubši kos tega poletja?

Poletne obleke so med mojimi najljubšimi. Ponudbe in krojev je ogromno. Svetla, nežna barva, cvetlični vzorci. To je kos, ki naj razveseljuje dekleta to poletje.

Preberite tudi: Miri Strnad: Hvaležna sem za vsako priložnost, kjer lahko izživim svojo kreativno žilico

Morda vas zanima tudi: Zmai: Zmajeve torbice slovenske modne oblikovalke z mislijo na okolje


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte