Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najboljša nega mastne kože

Kaj v resnici deluje in kako pomaga.

15.4.2018 ob 4:55

nega_unsplash_micna.jpg

Nega mastne kože lahko predstavlja dokajšen izziv. Medtem, ko na spletu iščete primerne napotke in jih s pridom uporabljate, se velikokrat vedno znova vračate k vprašanju: "Kje v poplavi izdelkov, ki naj bi zagotavljali mat videz kože sploh začeti in zakaj se moje čelo in nos svetita že ob desetih, sodelavki pa je to cel dan prihranjeno?"

"Na žalost je tip kože v veliki meri pogojen z geni. Polt nekaterih je pač bolj suha, na drugi strani so takšni, katerih žleze lojnice izločajo več maščobe," osnovne razloge za mastno kožo za Women"s Health niza strokovnjak za nego polti, Paul Ellis.

"Maščoba, oziroma sebum, ki jo proizvajajo žleze lojnice je tista, ki ji zagotavlja neljub sijoč videz. V kombinaciji s sončnimi žarki, prašnimi delci, drugo umazanijo ter z neprimernimi kozmetičnimi preparati pa privede do zamašitve por in k še večjemu izločanju kožne maščobe. Grobo ali površno čiščenje in pomanjkanje spanja so prav tako dejavniki, ki so povezani s pretiranim izločanjem kožnih maščob," meni dermatolog in niza še nekaj tistih, ki jih je prav tako mogoče okriviti za pospešeno delovanje žlez lojnic.

Stres

Prvi korak k boljši kvaliteti polti je zagotavljanje časa za sprostitev, za redno vadbo in meditacijo. Z njimi je mogoče premagovati stres. Povišana raven stresnih hormonov v telesu negativno vpliva na zdravje polti in spodbuja delovanje lojnih žlez.

Nepravilna prehrana

Recept, ki ga velja v prid lepe kože upoštevati, se glasi: dva litra vode, veliko svežega sadja in zelenjave ter čim manj predelanega sladkorja. Kot pojasnjuje dermatolog, z antioksidanti bogata hrana z nižjim odstotkom živalskih maščob dokazano vodi v zmanjšanje vnetnih procesov v organizmu, s tem zavira izločanje kožnih maščob. Z uživanjem manjših količni sladkorja je prav tako mogoče ublažiti vnetne procese v telesu. Poleg tega alkalna živila, kamor sodita zelenjava in sadje, pripomorejo k ravnovesju hormonov in na takšen način skrbijo tudi za zdravje polti.

Jutranja rutina za nego mastne polti

Primerno vlažilno sredstvo je seveda ključnega pomena za lepo in zdravo polt, a nanos te je le del jutranje rutine, ki naj se vedno začne z doslednim čiščenjem.

Prvi korak: obraz umijte z mlačno vodo, ki bo odprla pore, odvečno vlago z njega popivnajte s čisto brisačo.

Drugi korak: obraz splaknite z mrzlo vodo in tako poskrbite, da se bodo pore zaprle. Tudi ta korak končajte z nežnim pivnanjem odvečne vlage.

Tretji korak: z nežnimi potezami na še nekoliko vlažen obraz nanesite lahko vlažilno kremo, ki bo kožo nahranila, jo navlažila, ne bo pa na njej spodbujala izločanje maščobe. Vlažilna krema naj vsebuje zaščito pred UV žarki, pod vplivom katerih žleze lojnice delujejo pospešeno in so zato velikokrat krivi za vaše nezadovoljstvo s poltjo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Starost, pri kateri ženske najlažje doživijo orgazem

To vsak moški na skrivaj občuduje pri svoji izbranki

Kaj povprečen seks spremeni v odličnega

ne spreglejte