Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

6 odličnih nasvetov za varno porjavitev kože

Z nasveti dermatologov poskrbite, da vaša koža, kljub želji po poravelosti, poleti ne bo preveč trpela.

13.8.2018 ob 4:08

soncenje_slamnik_ocala_sonce_micna.jpg

Res je, da stroka vse glasneje opozarja, da koža s porjavelostjo sporoča, da je v stiski, a zagorela polt je za mnoge še vedno lepotni ideal, ki se mu niso pripravljeni odpovedati. Poleg tega sonce tako blagodejno vpliva na počutje (pod njegovim vplivom v telesu nastaja hormon sreče serotonin) in na zdravje, saj se tedaj, ko nas božajo sončni žarki, v koži tvori vitamin D. Da pa bi se kljub poletni radostim izognili prezgodnjemu staranju polti in kožnemu raku, upoštevajte nekaj napotkov Cosmopolitana za varno bivanje pod sončnimi žarki. 

Za vsako ceno se izogibajte solarijem

Nikar ne verjemite mitu, da je podlaga, ki jo zagotavlja sevanje v solariju, odlična za zdravo porjavelo polt. "Ta je daleč od resnice. Sevanje v solariju zaradi kombinacije žarkov koži v nobenem primeru ne koristi, saj tveganje za kožnega raka poveča za 75 odstotkov in mnoge države so jih prav zato že prepovedale," opozarja dermatolog Nick Lowe.

Uporabite pravo zaščitno sredstvo

Zlasti, če ste svetlejše polti, sta obvezna zaščitna faktorja 30 ali 50. Tisti, s temnejšo, lahko izberejo faktor 15. Faktor 30 prepreči, da bi do kože prišlo 97 odstotkov sončnih žarkov. Pomemben je reden nanos, ki ga obnavljajte vsaj vsaki dve uri in vedno po kopanju ter otiranju. Bodite pozorni tudi na količino zaščitnega sredstva. Količina kreme za zaščito telesa po mnenju dermatologov znaša približno 30 gramov (primerljivo s prostornino kozarčka za žgane pijače), na obraz naj bi je nanesli za grahovo zrno.

Spoznajte naravo svoje kože

Vsaka koža je zgodba zase. Nekatere točko, ko ne zmorejo več proizvajati naravnega pigmenta melanina, dosežejo hitreje, druge kasneje. Praviloma se to zgodi po treh urah na soncu, pri svetlejši polti do tega pride prej. Celodnevno sončenje torej ne bo zagotavljalo temnejše barve, temveč boste le dlje izpostavljeni škodi, ki jo na polti puščajo UV žarki, opozarja dermatolog.

Bodite v senci

"Če se boste večkrat umaknili v senco in na soncu ne boste v najbolj vročem delu dneva, boste manj dovzetni za kožne poškodbe, hkrati bo porjavelost trajala dlje," meni dermatolog Frank Schwanke.

Pozabite sredstva za hitrejšo obarvanost kože

Obstajajo kreme, ki obljubljajo izrazitejšo porjavelost, plastični kirurg Marko Lens pa polaga na srce, da je nakup teh zgolj izguba denarja: "Nič, kar nanašate na kožo, ne more te spodbuditi k večji proizvodnji naravnega barvila, melatonina. Raje, kot da se zatekate k takšni in drugačni kozmetiki, v prehrano vključite več beta karotena. Lahko tudi v obliki dodatkov prehrani. To ne pomeni, da boste potrebovali manj zaščite pred soncem, temveč, da boste povečali naravno sposobnost kože za obrambo pred vplivi sončnih žarkov."

Jejte koži prijazno hrano

Določena živila vsebujejo likopen, ki zagotavlja naravno zaščito kože. Ta antioksidant je bogato zastopan v paradižnikih, lubenici ter drugi rdeči zelenjavi in sadju. Z rednim uživanjem teh je mogoče naravno zaščito kože povečati za 33 odstotkov. Dermatologinja Samantha Bunting temu dodaja: "Sem velika zagovornica antioksidantov polifenolov. Ti so denimo v zelenem čaju. Tu so še omega tri maščobe iz rib, ki delujejo protivnetno.

Temna čokolada vsebuje flavonoide, ki varujejo pred sončnimi opeklinami, kofein pa prav tako niža tveganje za kožnega raka. Espresso, preden se podate na plažo, je torej odlična ideja."

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Seks po dekadah ali kaj vas čaka glede seksualne prihodnosti

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

ne spreglejte