Tako nas bo poletno sadje razvajalo vso zimo

Poznopoletni shranki za čez zimo in slivovi cmoki za kosilo

31.8.2023 ob 1:10 | Foto: Naša super hrana | Avtor: K. M.

Tako nas bo poletno sadje razvajalo vso zimo

Če želimo, da bodo shranki iz domačega sadja in zelenjave pozimi razvajali naše brbončice, je najboljša rešitev priprava ozimnice. Če nimamo svojega kosa zemlje in pridelkov, se spomnimo, da najboljšo hrano slovenskega izvora – in tako lažjo odločitev pri nakupu – prepoznamo po zaščitnem znaku Izbrana kakovost – Slovenija.

Nacionalno shemo kakovosti, ki poudarja slovensko poreklo, je vzpostavilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pod njegovim okriljem deluje tudi spletni portal Naša super hrana, s katerega so tokratni trije recepti.

Figova marmelada

Sveže fige je najbolje pojesti čim prej po obiranju. Če jih imamo veliko, je sušenje najpogostejši in najlažji postopek konzerviranja. Predelamo pa jih lahko tudi v slastno marmelado ali džem in jih tako shranimo za mrzle zimske dni.

Potrebujemo:

  • 1 kg fig
  • 500 g sladkorja
  • sok 1 limone
  • malo naribane limonine lupine

Z zrelih fig odstranimo peclje, jih olupimo in razpolovimo.

V široki posodi karameliziramo polovico sladkorja. Dodamo fige, limonin sok in njeno lupino. Pustimo vreti 10 minut, nato dodamo preostanek sladkorja, ki smo ga pred tem pogreli v ločeni posodi. Kuhamo še 10 minut in stalno mešamo.

Marmelado nalijemo v čiste kozarce, ki smo jih ogreli v pečici na 100 stopinjah Celzija. Za delo se zaščitimo z debelimi rokavicami. Z marmelado napolnimo kozarce do roba – pazimo, da ostane čist –, in jih previdno zapremo. Ohlajamo jih 15 minut, in sicer obrnjene narobe.

Preprosta domača paradižnikova omaka

V naši prehrani se pogosto srečujemo s paradižnikom v eni izmed različic priprave. Verjetno vsi poznamo sataraš, jed, za katero na čebuli prepražimo narezan paradižnik in papriko ter postrežemo s pretlačenim krompirjem ali pa dodamo še jajce. Paradižnik je verjetno najpogostejši dodatek v enolončnicah, tudi pico si težko predstavljamo brez paradižnikove omake.

Potrebujemo:

  • 3 kg zrelih paradižnikov lokalnega porekla
  • pol žličke soli
  • žličko sladkorja
  • 5 strokov česna lokalnega porekla
  • poper
  • olje

Paradižnik operemo, mu izrežemo zelene dele in ga narežemo na manjše kose. Nato ga kuhamo v lastnem soku. Ko lupina začne odstopati, precedimo skozi gosto sito. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode. Kuhamo na šibkem ognju, dodamo česen, sol, poper in žličko sladkorja. S paličnim mešalnikom sestavine po petih minutah zmešamo v gosto kašo in kuhamo še pet minut oziroma do želene gostote. Omako je treba vseskozi mešati, da se ne sprime s posodo.

Omako postrežemo s testeninami, lahko pa jo shranimo za ozimnico in z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu prelijemo z oljem in takoj zapremo ter počasi ohlajamo. Paradižnikova mezga bo tako shranjena na voljo za pripravo enostavnih in hitrih obrokov čez zimo.

Dodatne možnosti: V paradižnikovo omako lahko dodamo tudi praženo čebulo. V tem primeru v posodi najprej prepražimo 4 večje čebule ter šele nato dodamo paradižnik in kuhamo na zmernem ognju. Precejanje lahko v tem primeru izpustimo, vendar moramo podaljšati čas kuhanja.

Slivovi cmoki po babičinem receptu

Sezona slastnih sliv je v polnem zamahu, z njimi se bomo lahko sladkali še vse do oktobra. Narezane na majhne kocke se dobro podajo kosmičem, zeleni solati in rižu. Njihov okus se zelo lepo ujame z narezanimi orehi, pistacijami ali mandlji, prav tako s svežim ovčjim ali kozjim sirom.

Nadvse okusne so seveda sladice iz sliv. Predelamo jih tudi v slastne slivove marmelade ali iz njih kuhamo kompote. Lahko jih zamrznemo in jim s tem podaljšamo rok uporabe.

Ne smemo pozabiti niti na suhe slive, v katerih so skoncentrirane hranilne snovi. So naravna pomoč ob zaprtju, saj ugodno vplivajo na prebavo.

Potrebujemo:

Za krompirjevo testo:

  • 500 g krompirja
  • 150 g moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 g masla ali margarine
  • jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv
  • Za posip:
  • 100 g sladkorja
  • 100 g drobtin
  • 60 g masla
  • cimet po okusu

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo.

Ko je še topel, mu primešamo maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko.

Testo na hitro pregnetemo.

Razvaljamo ga na pol centimetra debelo in razrežemo na kvadrate v velikosti 5 krat 5 centimetrov.

Na sredino vsakega kvadrata položimo razkoščičeno slivo.

V vsako slivo dodamo nekaj sladkorja.

Testo pazljivo zvijemo v cmok.

Cmoke kuhamo pokrite v vreli, soljeni vodi.

Pripravljeni so, ko priplavajo na površje.

Prelijemo jih s prepraženimi drobtinami, ki smo jim, že ohlajenim, dodali sladkor.

Po želji jih potresemo z nekaj cimeta.

Nasveti in namigi: Slivo lahko namesto s sladkorjem napolnimo tudi z marmelado. Uporabimo lahko tudi kocke sladkorja – v vsako slivo damo eno in jo potresemo z malo cimeta.

Za pripravo krompirjevega testa uporabimo krompir s hrapavo lupino.

Testo pripravljajmo z vročim krompirjem, sicer postane lepljivo. Cmoke lahko namesto v vreli vodi kuhamo tudi na pari.

Testu lahko dodamo od 1 do 2 žlici kisle smetane. Količino moke povečamo za enako število žlic.

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli slive

Morda vas zanima tudi: Rdeča pesa: Superživilo, a ljudje s temi težavami je ne bi smeli jesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)