Domači sladoled: Štirje recepti za osvežujoče sladice

Osvežimo in ohladimo se z najljubšim doma pripravljenim sladoledom.

19.7.2023 ob 12:10

Domači sladoled: Štirje recepti za osvežujoče sladice

Ste za sladoled? Svojega najljubšega si lahko pripravite tudi sami.

V kuharici Osvežujoči sladoledi in sorbeti je zbranih več kot sto receptov za mlečne, smetanove in sadne sladolede, sorbete in granite, nežne parfeje, ki se kar raztopijo v ustih, in sveže zapeljivčke z jogurtom.

Tukaj so štirje preprosto dobri – v pokušino in užitek.

Granita z espresom in smetano

Potrebujemo (za štiri):

  • 350 ml espresa
  • 4 žličke sladkornega sirupa
  • 12 kock ledu
  • 2 žlici stepene smetane

Kavo ohladimo, nato vanjo primešamo sladkorni sirup. Kocke ledu razbijemo in polovico stresemo v kozarce.

Drugo polovico razbitega ledu v mešalniku zmeljemo z mešanico kave in sladkornega sirupa. Počasi dodajamo stepeno smetano in premešamo. Granito napolnimo v kozarce in ponudimo. Po želji jo lahko potresemo še s kakavovim prahom.

Orehov sladoled

Potrebujemo (za štiri):

  • 50 g orehovih jedrc
  • 500 ml mleka
  • 5 rumenjakov
  • 100 g sladkorja v prahu

Orehova jedrca sesekljamo. Zavremo mleko, posodo odstavimo, vanjo stresemo sesekljane orehe in pustimo 10 minut, da se mleko prepoji.

Rumenjake in sladkor v prahu penasto stepemo. Mešanici dodamo mleko z orehi, vse skupaj kremasto zmešamo v topli vodni kopeli. Kremo nato stepamo do hladnega v mrzli vodni kopeli.

Maso preložimo v nizko posodo in za okoli šest ur postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem sladoled večkrat premešamo. Pripravljenega malo odtalimo, nato ponudimo.

Borovničev sladoled z rikoto

Potrebujemo (za štiri):

  • 200 g borovnic
  • 2 žlici limoninega soka
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 100 g rikote
  • 100 ml mleka
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • pol žličke sredice vaniljevega stroka

Borovnice preberemo, operemo in odcedimo. Stresemo jih v primerno posodo, prilijemo limonin sok in sladkor v prahu ter pretlačimo. Sadno kašo za 15 minut postavimo v zamrzovalnik.

Rikoto gladko zmešamo z nekaj mleka. Nato primešamo še preostalo mleko, vaniljev sladkor in vaniljevo sredico ter vse skupaj postavimo na ogenj, da zavre. Vročo maso ohladimo v mrzli vodni kopeli, nato jo primešamo borovničevi kaši.

Mešanico nalijemo v nizko posodo in jo za okoli šest ur postavimo v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešamo. Sladoled pred serviranjem nekoliko odtalimo.

Sorbet iz črnega ribeza

Potrebujemo (za štiri):

  • 500 g črnega ribeza
  • 120 g sladkorja v prahu
  • limono
  • beljak
  • sol
  • meto za dekoracijo

Ribez operemo, očistimo in osmukamo. V 120 ml vode med mešanjem raztopimo sladkor. Mešanico skuhamo v sirup in ga nato ohladimo.

Iztisnemo limonin sok. Zmešamo ga z ribezom, pretlačimo v kašo in primešamo sladkorni sirup. Maso skozi cedilo pretlačimo v posebno posodo in jo za okoli pet ur postavimo v zamrzovalnik. Večkrat jo dobro premešamo z vilicami.

Sorbet gladko zmešamo v kuhinjskem mešalniku. Iz beljaka in ščepca soli stepemo čvrst sneg, ki ga nato primešamo sorbetu. Maso znova postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice in jih okrasimo z lističi mete.

Preberite še: Tri poletne sladice, polne sadja

Morda vas zanima tudi: Bučke: Zdrava poslastica, ki pa jih ljudje s temi težavami ne bi smeli uživati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)