Recept za kraljevski zajtrk: poširana jajčka, špinačni toast in namaz iz rdeče pese

Naj bodo dolga poletna jutra prijetnejša in okusnejša.

2.7.2023 ob 5:59 | Foto: Krištof Koman/Založba Družina | Avtor: Mojca Koman

Recept za kraljevski zajtrk: poširana jajčka, špinačni toast in namaz iz rdeče pese

Mojca Koman je soavtorica treh knjig o zdravi prehrani ter avtorica četrte kuharske knjige z recepti za jedi, ki pritegnejo vsakogar, saj želi teorijo o zdravem prehranjevanju pospremiti v vsako kuhinjo.

V uvodu knjige Zajtrk z Mojco, ki jo je izdala Založba Družina, je zapisala: »Za hiter zajtrk je potrebnih le 15 kratkih minut. Gre le za eno od 96 četrtin ure v celem dnevu in prav gotovo vsak zmore poiskati čas zanjo.«

Od skupaj kar 60 izvirnih receptov za povsem družinsko rabo in iz sestavin, ki jih gotovo najdete doma ali že v manjši trgovini, vam v pokušino ponujamo tri za okusen zajtrk v daljših in bolj sproščenih poletnih jutrih.

KRALJEVSKI ZAJTRK S POŠIRANIM JAJČKOM

»Poširanje je preprostejše, kot si morda mislite ta hip. In za poširan jajček res ne potrebujete ne modelčka ne namaščene aluminijeve folije, da ohrani obliko. Če podenj dodate še nekaj zelenjave in podložite kos mehkega belega kruha, dobite kraljevski zajtrk.«

Potrebujemo (za enega):

  • rezino mehkega kruha
  • 4 redkvice
  • 3 šparglje
  • jajce
  • sol
  • žlico kisa

V širši lonec nalijemo vodo in pristavimo. Ko zavre, vanjo vlijemo kis. Po eno jajce previdno ubijemo v majhno skledico in pazimo, da ne poškodujemo rumenjaka.

Ogenj zmanjšamo, da voda v loncu le rahlo vre, in vanjo previdno vlijemo jajce iz skledice. Beljak mora takoj vsaj deloma zakrkniti in čim bolj ostati ob rumenjaku. Pri tem si lahko pomagamo s penovko ali paličico, s katero nežno vrtimo vodo okrog jajca, ne da bi se ga dotikali. Tako ustvarjamo vrtinec, zaradi katerega beljak lepo obda rumenjak.

Jajca kuhamo (poširamo) tik pod vreliščem približno 3 minute, dokler ni beljak čvrst, rumenjak v notranjosti pa še mehak. To preverimo s prstom, če jajček s penovko privzdignemo iz vode.

Jajce s penovko vzamemo iz vode in takoj ponudimo na kosu mehkega belega kruha in z nekaj sezonske zelenjave.

»Vse sorte si lahko dodamo na krožnik ob poširanem jajcu, edina stalnica zame je mehak kruh, ki vpije to mehko in tekočo rumeno dobroto, ki steče na plan. Začnemo z vsem sezonskim, seznam dodatkov se konča, kjer je naša meja. Spomladi je na voljo precej špargljev, redkvic in berivke, poleti bi uporabila sveže kumare, češnjeve paradižnike, pozimi pa popečene kose buče in kitajsko zelje.«

ŠPINAČNI OCVRT TOAST IZ STAREGA KRUHA

»Iz starega kruha si spečemo pohane šnite ali ocvrt sendvič. Idejo sem dobila na spletu in priznati moram, da je odlična. Nadgradila sem jo v malo bolj hranljivo in vsekakor varčno. Kar privoščite si.«

Potrebujemo (za dva):

  • 4 rezine starega kruha
  • pest blanširane špinače (ali listov kopriv, blitve, redkvic, rukole …)
  • 2 rezini sira, ki se dobro topi
  • malo masla
  • jajce
  • 2 žlici mleka
  • pol žličke soli
  • maščobo za peko (npr. 3 žlice olja)

Rezine kruha na eni strani namažemo z maslom, na dve pa razporedimo polovico špinačnega nadeva.

Nanj položimo po eno rezino sira, po siru naložimo špinačni nadev, da ga porabimo, nato pokrijemo z drugo rezino kruha in (narahlo) stisnemo skupaj. Tako dobimo 2 sendviča.

V globokem krožniku razžvrkljamo jajce z mlekom in ga solimo. V ponvi segrejemo olje.

Prvi sendvič previdno potopimo v jajce, ga še obrnemo, nato takoj položimo v ponev na vroče olje. Ponovimo še z drugim sendvičem.

Pečemo oziroma cvremo 2 minuti, nato obrnemo in na kratko ocvremo še po drugi strani.

»Špinačo in podobno zelenje vedno povežemo z mlekom ali mlečnimi izdelki. Tako je izkoristek kalcija večji, boljši. Špinačo ali različno drugo zelenje blanširamo dan prej, narežemo in shranimo v hladilnik do jutra. Pri potapljanju sestavljenih sendvičev v jajčno zmes je potrebno malce previdnosti, da ne razpadejo.«

NAMAZ Z RDEČO PESO

»Ste kdaj pomislili, da bi za osnovo namaza uporabili rdečo peso? Meni je pesa imenitna zelenjava čudovite barve in kar naprej iščem ideje, kako bi jo uporabila. Tokrat sem jo povezala s sončničnimi semeni.«

Potrebujemo:

  • manjšo kuhano rdečo peso (100–125 g)
  • 75 g sončničnih semen
  • sok pol limone
  • žlico kisle smetane
  • sol (previdno!)
  • 50 g skute

Sončnična semena v sekljalniku grobo nasekljamo.

Rdečo peso olupimo in razkosano damo v mešalnik k semenom. Dodamo še kislo smetano, skuto in sok limone.

Sekljalnik znova vklopimo in meljemo naprej, da dobimo primerno gost in gladek namaz. Lahko je povsem kot pire ali nekoliko bolj grob.

Nazadnje solimo po okusu in ponudimo s kruhom.

»Če namaz razredčimo z jogurtom, dobimo pomako za zelenjavo ali slane palčke, kar lahko ponudimo za malico ali prigrizek.«

Preberite še: Sladka fantazija: Hitra torta iz jagod in maskarponeja

Morda vas zanima tudi: Samo šest marelic na dan ima neverjetne učinke na zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)