Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ustvaril je najdražjo umetnino na svetu: Sacho Jafrija obožuje tudi Hollywood

Prodal jo je za 62 milijonov dolarjev, izkupiček podaril otrokom, ki jih je najbolj prizadela epidemija koronavirusa.

27.3.2021 ob 5:45 | Foto: Francois Nel/GettyImages | Avtor: Š. R.

Ustvaril je najdražjo umetnino na svetu: Sacho Jafrija obožuje tudi Hollywood

Če menite, da so najdražja umetniška dela shranjena v Louvru ali kakšnem drugem svetovnem znanem muzeju, se motite. Najdražje umetniško delo na svetu »visi« v Dubaju in se razprostira na platnu, velikem kot štiri košarkarska igrišča, na dražbi pa so ga prodali za rekordnih 62 milijonov dolarjev.

Gre za delo britanskega umetnika Sache Jafrija, ki ga je poimenoval Potovanje človečnosti. Projekt je dobrodelen, izkupiček bo prek različnih humanitarnih organizacij namenil otrokom, ki jih je najbolj prizadela epidemija covida 19.

Delo je sestavljeno iz 70 delov. Jafri je sprva želel prodajati posamezne dele in skupaj zbrati vsaj okoli 30 milijonov. Toda zbral je enkrat več, toliko je namreč ponudil v Dubaju delujoči francoski poslovnež in kriptomilijonar Andre Abdoune. »Vse živjenje se trudim, da bi pomagal otrokom. Sam sem bil lačen kot otrok. Zdaj, ko imam, moram pomagati drugim,« je povedal po velikem nakupu.

Kraljevske krvi

Jafri je v času pandemije obtičal v Dubaju in ustvarjal v veliki plesni dvorani hotela. »Želel sem si ustvariti nekaj, kar bi naredilo razliko, nekaj velikega,« je dejal 42-letnik, ki se je šolal na prestižnem britanskem Etonu, tam je bil sošolec princa Williama. Kot je dejal sprva niti ni načrtoval tako ogromnega dela, ki se je z velikostjo vpisalo v Guinessovo knjigo rekordov.

Tudi sam je pravzaprav kraljeve krvi. Njegov prapradedek je bil eden od indijskih maharadž, hindujskih vladarjev in bil eden najtesnejših prijateljev Mahatme Gandhija. Za časa, ko se je rodil Jafrijev oče, je njihovo bogastvo zaradi kompleksne geopolitike že izpuhtelo. Je pa njegov oče postal prvi muslimaski ambasador v Vatikanu in se naposled ustalil v Londonu, kjer je Sacha tudi odraščal.

Med zbiratelji njegovih del so številna znana imena Barack Obama, Bill Gates, George Clooney, Leonardo DiCaprio in Madonna, vseeno pa je bil še do nedavnega brez agenta ali posrednika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sacha Jafri

Preberite še: Hana Stupica, ilustratorka: Prava umetnost mora seči dlje (intervju)

Morda vas zanima tudi: Iznajdljive princese in njihova umetnost modnega recikliranja


oddajte komentar

preberite tudi

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

Kako lahko odkrijete, če vas bo moški, s katerim se dobivate, prevaral

Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca

ne spreglejte