Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Toni Petrovič: Na neki točki sem se popolnoma izgubil

Pred enim letom je bil še na Dunaju, kjer je v havajski restavraciji pomagal v kuhinji in pomival posodo.

17.2.2020 ob 5:45 | Foto: arhiv izvajalca

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Toni Petrovič: Na neki točki sem se popolnoma izgubil

Leta 2012 smo v pevskem šovu X Factor spoznali simpatičnega Štajerca Tonija Petroviča. Skupaj s Timom Koresom, Lovrom Klajnščkom in Alenom Luko Rajšterjem so jih ustvarjalci oddaje združili v zasedbo In & Out, ki pa je po nekaj letih delovanja razpadla. A kljub temu, da so se njihove poti razšle, so vsi štirje na tak ali drugačen način ostali povezani z glasbo. Tonija so k sodelovanju povabili v zasebi Xequtifz, podal pa se je tudi na samostojno pevsko pot in v začetku leta izdal album z naslovom Sebe iščem.

Toni je za Mično povedal, kaj se je v zadnjih letih dogajalo na njegovi glasbeni poti in razkril, da se je za kratek čas celo umaknil iz Slovenije in delo poiskal na Dunaju.  »Hvaležen sem, da sem končno na pravi poti in imam ob sebi prave ljudi. Album je osebno izpoveden, zato verjamem, da se bo v zgodbah lahko marsikdo našel,« je dejal Toni. 

Leto 2020 se je za vas začelo zelo obetavno. Izdali ste album in skladbo Sebe iščem. Kaj bi na kratko povedali o svojem albumu?

Osebnoizpovedni album in single »Sebe iščem« je namenjen vsem tistim, ki so na svoji življenjski poti izgubili kompas in pluli v napačno smer. Če bi me vprašali leto nazaj, si ne bi mislil, da bom imel za pokazati kaj več. V tem času je namreč nastal moj prvi samostojni album, na katerem so štiri skladbe. Ne bi ga bilo, če me življenje ne bi navdihnilo in se ne bi povezal z Žanom Serčičem.

Lansko leto ob istem času sem še bil na Dunaju, kamor sem odšel, da sem v svoji glavi razčistil, česa si v življenju sploh želim, saj sem se na neki točki popolnoma izgubil. Ni bilo lahko, ampak nastale so zgodbe. Vesel sem, da smo jih zlili na papir in uglasbili.

V kratkem posnetku, ki ste ga objavili na svoji facebook strani, je Žan Serčič opisal, kako je nastala skladba Sebe iščem. Bi nam lahko povedali, kaj se je dogajalo z vami po razpadu In&Out?

Čas neverjetno beži. Od  X Factorja in skupine IN&OUT je minilo že osem let. Spomini so lepi. Proti koncu našega delovanja so me povabili v Xequtifz. Ni mi žal in velikokrat rečem, da je to moja glasbena družina, saj smo skupaj marsikaj doživeli. Takrat se je zgodil prvi večji projekt in izšel je moj single z naslovom »Men vse«. Na odru in v studijih sem sodeloval z različnimi glasbeniki in določeno obdobje sem živel samo od glasbe, a ni bilo enostavno.

Tam sem pomagal v kuhinji in pomival posodo.

Pri tridesetih sem si želel narediti nekaj več. Za nekaj časa sem odšel na Dunaj, kjer sem tudi po 12 ur na dan delal v havajski restavraciji. Tam sem pomagal v kuhinji in pomival posodo. Moji dnevi so potekali tako, da sem delal, razmišljal o sebi in ustvarjal glasbo. In čez nekaj časa sem bil pripravljen na vrnitev. Kmalu zatem sem se v preselil v Ljubljano in si poiskal službo kot grafični oblikovalec. To lahko lepo uskladim z glasbo.

V tem času se mi zdi, da se je precej spremenil tudi vaš glasbeni stil. Kako bi ga opisali?

Če sem iskren, je naslov albuma z razlogom »Sebe iščem«. Stilsko se ne omejujem in morda sem v fazi, ko eksperimentiram. Enostavno rad ustvarjam in se žanrsko ne omejujem preveč. Prepustim se melodijam, ritmom in na koncu nastane kaj zanimivega. Mogoče komadi niso na prvo žogo, kot smo jih navajeni slišati po radiu, ampak imajo zgodbe, imajo sporočilo in niso puste. Bi pa rekel, da so skladbe na albumu mešanica pop-a, soul-a in rnb-ja.

Kdo so vaši vzorniki in kdo vas navdihuje?

V Sloveniji mi je za vzor skupina Muff. Senidah ima za moj okus še vedno najboljši slovenski vokal, neverjetno karizmo in vesel sem, da ji je skupaj z ekipo uspelo tudi izven Slovenije. Sam pa sem odraščal ob tuji vokalni house glasbi, ki je bila precej 'soulful'. Všeč so mi Bruno Mars, James Brown, Usher, Justin Timberlake, Chris Stapleton, John Mayer ...

Senidah ima za moj okus še vedno najboljši slovenski vokal

Sodelovali ste že s številnimi slovenskimi glasbeniki. Od koga ste se največ naučili in s kom bi si v prihodnosti še želeli deliti oder?

Zadnjih pet let aktivno nastopam s skupino Xequtifz. V tem času sem si nabral precej kilometrine iz različnih dogodkov. Na začetku sem bil precej sramežljiv, ampak sem se veliko naučil od Hannah Mancini in Tadeja Gujta (Dj Dey), ki znata dobro komunicirati s publiko. V prihodnosti bi še rad sodeloval Senidah, Nino Pušlar in Zlatkom Čordićem.

Kljub temu, da ste že dolga leta zelo dejavni na glasbenem področju, pa se z glasbo ne preživljate, kajne?

Kot izvajalec v Sloveniji je precej težko, saj trg ni ravno velik in je po večini treba početi še kaj zraven. Marsikdo si verjetno tega sicer ne predstavlja, ampak glasbeni projekti zahtevajo poleg lastnega truda precej finančnega vložka, če želiš kvaliteten izdelek. Sam poleg glasbe delam kot grafični oblikovalec v podjetju, ki se ukvarja z digitalnim marketingom.

Imamo pa v Sloveniji zagotovo nekaj izvajalcev, ki živijo dobro samo od glasbe. Enako velja za instrumentaliste. Če si npr. dober kitarist/klaviaturist, lahko igraš v različnih bandih, pišeš glasbo, snemaš v studijih ... Možnosti je veliko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni (@toniofficialmusic) on

Kako poteka vaš dan in usklajevanje med delovnimi obveznostmi in glasbenim ustvarjanjem?

Usklajevati službo in glasbo je včasih kar izziv, saj eno in drugo zahteva veliko kreativnega vložka. Včasih sem imel na voljo ogromno časa in nisem bil toliko učinkovit. Zdaj, ko ga imam precej manj, ga znam bolje izkoristiti. Veliko je neprespanih noči in odrekanj, ampak je vredno. Verjamem, da se bo vse skupaj enkrat obrestovalo. Definitivno pa glasbena pot ni in ne bo lahka.

Včasih sem imel na voljo ogromno časa in nisem bil toliko učinkovit.

Vas mika, da bi v prihodnjem letu sodelovali tudi na kakšnem glasbenem festivalu?

Sem razmišljal, da bi se udeležil kakšnega festivala, ampak za zdaj sem osredotočen na prvi samostojni album. Tega želim slovenskemu občinstvu čim bolje predstaviti. Lepo korak za korakom.

Kakšni so vaši glasbeni načrti za naprej?

Načrti za naprej so veliki. Vsako skladbo na albumu bi še letos rad izdal kot single skupaj z videospotom. Želim si čim več nastopati in ustvarjati čim bolj kakovostno glasbo.

PREBERITE ŠE: Bojan Cvjetićanin: Nisem zaljubljen, zato, drage bralke, zaljubimo se

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Slovenska pevka, ki je posodila glas junakinji Ledenega kraljestva


oddajte komentar

preberite tudi

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

ne spreglejte