Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Urbano Dejanje - festival v Ljubljani, ki ga komaj čakamo #intervju

V Ljubljano se predzadnji teden avgusta vrača Urbano Dejanje, raznolik festival s celostnim konceptom, ki prinaša vse od glasbenih koncertov, kulture in sejmov do gverilskega kvačkanja, skiciranja, skejtanja, plesnih klasov, modnih revij in še česa …

20.8.2018 ob 8:09

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna1d.jpg

Tobačna ulica se bo med 21. in 25. avgustom tako preobrazila v festivalske barve, kaj vse lahko na Urbanem Dejanju pričakujete, pa preverite v Mičninem intervjuju. 

Pogovarjali smo se z glavnim organizatorjem festivala Urbano Dejanje, Domnom Požlepom; študentom arhitekture, predsednikom društva Foton in navdušencem and urbano kulturo, ki za Urbanim Dejanjem stoji skupaj z Markom Ščekom in Pio Kraševec. Kaj nam je zaupal o festivalu?

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna_marko_scek_domen_pozlep.jpg

Od 21. do 25. avgusta bo na Tobačni ulici in v Klubu K4 potekal festival urbane kulture Urbano Dejanje. Kaj ga dela posebnega?

Urbano Dejanje je posebno v tem smislu, da je eden izmed redkih festivalov pri nas, ki ima celostno zaključen festivalski koncept. Strukturirano po dnevih prikaže elemente ljubljanske urbane scene, ki vključujejo glasbo, kulturo, sejme in pa žure, ter jih predstavi širši domači in tuji publiki. V celostni koncept prav tako spadajo dosledna grafična podoba, promocijska pojavnost, scenografija, osvetlitev, projekcije in drugo.

Edo Maajka, Elvis Jackson, Gal Gjurin, Matter, Senidah, Valentino Kanzyani, Raiven, Emkej, Velebor, Smrt boga in otrok je le nekaj velikih imen, ki jih lahko pričakujemo na letošnjem UD. Je to pokazatelj, kako pestra je v resnici kulturna raznolikost regijske scene? 

To je vsekakor pokazatelj domače urbane scene, ki je zelo raznolika in kakovostna. Na Urbanem Dejanju poskusimo predstaviti tako mlade, vzepenjajoče se ustvarjalce, kot starejše, bolj uveljavljene. Pomembno je narediti presek celotne scene, saj s tem prispevamo k njeni celostni rasti.

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna6.jpg

Festivalsko dogajanje torej ne bodo le večerni koncerti, ampak se dan na Tobačni začne že v popoldanskih urah, zabave pa se do jutra selijo tudi v znano ljubljansko žurersko klet Klub K4. Kaj vse pripravljate v spremljevalnem programu? 

Poleg koncetrov se bo letos na našem festival odvilo mnogo kulturnih dogodkov, med katere štejemo forum starodobnikov, gverilsko kvačkanje, urbano skiciranje, skate in BMX session, kotalkanje, breakdance, grafite, Hip Hop ples, fashion show, tetoviranje in drugo. Vsak dan pa se tudi odvije sejem mladih ustvarjalcev, kjer lahko lokalni kreativci brezplačno predstavijo svoje izdelke.

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna1.jpg

Četrti festival Urbano Dejanje se letos vrača na legendarno Tobačno ulico, ki je v zadnjih mesecih postala novo "it" urbano zbirališče, streljaj iz središča mesta. Ima ta kraj za vas kakšen poseben pomen?

Ta kraj ima za nas vsekakor poseben pomen, saj smo tukaj začeli svojo pot organizacije urbanih dogodkov. Prav tako pa to dogajanje predstavlja pomemben element oživljanja degradiranega urbanega prostora, saj s pestrim programom za vsaj kratek čas v območje vnesemo novo življenje. 

Kakšna ekipa stoji za projektom? 

Za projektom stoji zelo majhna in mlada ekipa iz društva Foton, ki organizaciji festivala nameni približno 6 mesecev svojega življenja na leto.

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna4.jpg

Ne glede na dober line-up, je za uspeh festivala zaslužna tudi dobra zgodba. Kakšno temo, rdečo nit nosi letošnji UD? 

Naš uradni moto zelo dobro povzame koncept in mentaliteto dogodka: Povezovanje raznolikosti.

urbano_dejanje_festival_ljubljana_koncert_glasba_tobacna3.jpg

Kako je z vstopnicami in kje jih lahko najdemo?

Vstopnice v predprodaji so dostopne so na Olaii.com in vseh prodajnih mestih Trafika 3DVA in OMV, za njih pa boste odšteli 5 EUR. Redna cena bo 8 EUR.

Več utrinkov Urbanega Dejanje in natančne datume nastopov preverite TUKAJ.

Avtor: Maja Fister
Foto: Urbano Dejanje

preberite tudi

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

ne spreglejte