Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj so ženske v resnici boljše voznice od moških (odgovarja znanost)

Znanstveni dokazi pričajo, da so ženske boljše voznice od moških.

3.7.2022 ob 6:21 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj so ženske v resnici boljše voznice od moških (odgovarja znanost)

Ena od večnih bitk med spoloma se odvija za volanom. Ne sicer dobesedno, a vedno znova se pojavljajo vprašanja in ugibanja o tem, kdo je boljši šofer. Ona ali on?

Res je, tako med moškimi kot med ženskami obstajajo izjemno dobri, izjemno slabi in povprečni vozniki, a portal Miss7 je zbral nekaj dokazov znanosti, ki pričajo, da so boljše voznice ženske. Zakaj?

Najprej zato, ker je študija, v kateri je sodelovalo 15.000 voznic in voznikov odkrila, da so prve v manjši meri povzročiteljice hudih prometnih nesreč, da so v prometu manjkrat kaznovane in da so na cesti strpnejše. 

Raziskava, ki jo je izvedla organizacija Injury Pervention iz Velike Britanije je pokazala še, da so ženske za 12-krat boljše od moških, to pa so konkretni izsledki, ki jih razkriva vodja študije Rachel Aldred.

Moški si lastijo cesto

Mnoga agresivna moška obnašanja za volanom pričajo o tem, da oni menijo, da cesta pripada njim. Takšno prepričanje in nestrpnost do drugih največkrat vodita v nesreče s tragičnim izidom.

Ženske na to gledajo drugače: one sprejemajo koncept deljenja ceste, ki v enaki meri pripada vsem, ki so na njej.

Takšno stališče jih zaradi večje strpnosti do drugih umešča pred moške.

Vpliv materinskega instinkta

Raziskava v Veliki Britaniji je pokazala, da so za 80 odstotkov prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci in kolesarji, krivi moški za volanom.

Večina izvajalcev se strinja, da pri tem veliko vlogo igra materinski instinkt, zaradi katerega so ženske bolj pozorne na šibkejše udeležence v prometu.

Ženske imajo prirojeni nagon za zaščito vseh ranljivejših, ne zgolj svojih otrok. Dokazano je, da najmanj nesreč povzročijo prav mame.

Bolj pozorne so na promet

Čeprav se zdi neverjetno, je 29 odstotkov moških, vključenih v raziskavo, ki so že doživeli prometno nesrečo povedalo, da je njihov pogled ujela lepo oblečena ženska, posledično so bili manj pozorni na dogajanje na cesti.

Nekateri od njih so zato spregledali rdečo luč na semaforju, nekateri so prepozno zavirali in povzročili trk.

Ženske povzročijo manj nesreč

Čeprav so moški prepričani, da je njihova vožnja lepša, natančnejša ter varnejša, statistika pravi drugače: oni velikokrat preizkušajo meje vozila in precenjujejo svoje sposobnosti, ženske na drugi strani te potrebe nimajo, hkrati so manj zaverovane vase in v svojo vožnjo ter zato na cesti previdnejše.

Moški tako povzročijo za 30 odstotkov prometnih nesreč več od žensk.

Ženske vožnji namenjajo več pozornosti

Čeprav danes obstaja veliko načinov, ki omogočajo varno telefoniranje v avtu, moški povzročijo več nesreč zaradi uporabe telefona, kot ženske.

Družabna omrežja so sploh katastrofa za varno vožnjo in raziskava je pokazala, da ženske v manjši meri med vožnjo telefonirajo ali celo pišejo sporočila od moških ter se v večji meri osredotočajo na vožnjo.

Ženske bolj upoštevajo pravila

Dejstvo, ki ga strokovnjaki pripisujejo ženskemu spolnemu hormonu estrogenu, zaradi katerega one hitreje osvajajo pravila in jih tudi znatneje upoštevajo, kar pomeni, da so varnejše voznice od moških.

40 odstotkov slednjih je povedalo še, da se jim zdijo nekatera pravila povsem nesmiselna in jih zato preprosto ne upoštevajo.

Ženske so udeležene v manj nesrečah s smrtnim izidom

Večino prometnih nesreč z usodnim izidom povzročijo moški, je pokazala študija. Največkrat je zanje kriva agresivna vožnja.

Ženske pogosteje uporabljajo varnostni pas

Čeprav je njegova uporaba zapovedana z zakonom, ga mnogi še vedno ne uporabljajo. 19 odstotkov moških je tako priznalo, da se v avtu nikoli ne pripenjajo, 20 odstotkov pa, da se pripenjajo le, kadar so v bližini policaji.

Na drugi strani  ženske pas uporabljajo praktično vedno, res pa je, da ne zaradi varnosti temveč zato, ker se bojijo kazni.

Moški pogosteje pijejo in vozijo

Vožnja pod vplivom alkohola je en od vodilnih razlogov za smrti na cestah. Omenjena študija ki pravi, da moški večkrat od žensk sedejo opiti za volan.

Če k temu pridamo še občutek superiornosti na cesti in nekritično prepričanje v lastne sposobnosti, na žalost dobimo idealno kombinacijo za tragične nesreče.

Preberite še: Moški ali ženske - kateri spol je pametnejši?

Morda vas zanima tudi: Ženske, takšnim moškim se izogibajte v velikem loku!


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte