Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj poljubljanje živalskih prijateljev ni dobra ideja?

Pomislite, kaj vse preučujejo s svojimi smrčki in gobčki.

18.10.2017 ob 4:45

ljubljencek.jpg

Tudi ti, kot večina večina lastnikov hišnih ljubljenčkov, na štirinožne prijatelje gledaš kot na družinske člane? In se ti zato poljubljanje živali, ki skupaj s tabo živijo pod isto streho, zdi nekaj povsem običajnega. Pa je to tudi varno?

Po poročanju portala Bright Side ne ravno. Početje namreč lahko resno ogrozi tvoje zdravje. Zakaj se je takšnemu izkazovanju naklonjenosti bolje izogniti?

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku.

So pasja usta čistejša od človeških?

To je povsem neresničen mit. Ameriški veterinar Marty Becker, avtor številnih priročnikov s svojega področja, med drugim tudi uspešnice Kurja juhica za dušice lastnikov psov (Chicken Soup for the Soul of the Dog Owner) temu oporeka in svoje prepričanje utemeljuje takole: "Vse, kar morate storiti je pogledati in povohati ter takoj vam bo jasno, da omenjeno ne drži. Pomislite samo na to, da se ljudje ob srečanju poljubimo na lica, psi pa se v pozdrav drug drugemu posvetijo povsem drugemu delu telesa."

Koliko bakteriji je v pasji slini?

Na vprašanje odgovarja John Oxford, profesor virologije in bakteriologije na londonski univerzi Queen Mary. "Veliko. Ne gre pa zgolj za tisto, kar je v njihovi slini. Psi velikokrat pomolijo svoj smrček v najrazličnejše kote in kotičke, kjer je ogromno nesnage. Zato so njihovi smrčki, gobčki, jeziki in seveda tudi slina polni virusov, bakteriji in mikroorganizmov vseh vrst."

POGLEJ si neverjetno simpatične fotografije srečnih kužkov

Kaj se zgodi, če ti zaidejo v telo?

Resno lahko ogrozijo zdravje. Prav to se je zgodilo eni od prebivalk Velike Britanije, ki je opazila, da njen govor postaja vse bolj nejasen. Krvni testi so pokazali življensko nevarno sepso (zatrupitev krvi), ki jo je povzročila  bakterija capnocytophaga canimorsus. Ta je pogosto prisotna v slini psov in mačk. Lansko leto je bilo na Otoku zabeleženih 13 podobnih primerov.

Za ljudi s slabšim imunskim sistemom je lahko usoden že en sam živalski poljub. Študije nakazujejo še, da je lahko vzrok številnim boleznim ustne votline pri ljudeh, denimo gingivitisu ali vnetju dlesni, okužba z bakterijami iz pasjih gobčkov.

Katere druge okužbe so še mogoče?

Najpogosteje gre za glivične okužbe. V kolikor je žival prenašalec katere od njih, se na človeka najlažje prenese s poljubljanjem hišnega ljubljenčka ter s stikom z njegovo slino. Ena od njih je ob ne zdravljenju nevarna mikrosporija, ki jo sicer pogosteje, kot psi, prenašajo mačke.

Mogoča je tudi okužba z MRSA. Gre za infekcijo s stafilokoki, ki se lahko z živali na človeka prenesejo že zgolj, če jih okužen ljubljenček poliže enkrat.

Tu je še bakterija Capnocytophaga сanimorsus, ki lahko povzroči resne težave z zdravjem v kolikor v človeško telo vstopi skozi odprto rano ali druge kožne poškodbe.

Kako se temu izogniti in uživati v sobivanju s hišnim prijateljčkom?

Predvsem z upoštevanjem sledečih pravil:

  • Ne poljubljate živali, ne dovolite jim, da vas ližejo po obrazu in nikoli jih ne hranite od mize.
  • Po vsakem stiku z živaljo temeljito umijte roke.
  • Z rednim preventivnim cepljenjem skrbite za zdravje svojega štirinožnega prijatelja.
  • Pazite, da vaš domači ljubljenček ne bo prihajal v stik z divjimi ali potepuškimi živalmi.
  • Med sprehodi pazite, da kuža ne bo jedel ničesar s tal.
  • Redno čistite posodo, iz katere se hišni ljubljenček hrani.
  • V kolikor se vam zdi, da vaša žival ni zdrava, da zavrača hrano ali ima prebavne težave, se o tem posvetujte z veterinarjem.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte