Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Zakaj je dobro obvladati "small talk"

Za ''small talk" oziroma neobvezen klepet je potrebne malce strategije.

26.9.2016 ob 8:35

small_talk_shutterstock_425728009.jpg

Če res niste izjemno ekstrovertirani, torej odprti in ob vsaki priložnosti sproščeni, vam je ob pogovoru s tujcem najbrž zelo neprijetno. Najraje se mu kar izognete ter zato v ušesa potisnete slušalke, strmite v oglase, ki so razprostrti ob cesti ali si grizete nohte. A vendar bi zadrego morali premagati. Obstaja namreč več dokazov, da je neobvezen klepet z nekom, ki ga ne poznate, dober.

Več koristnih nasvetov najdete na Facebooku.

Ko so namreč znanstveniki z univerze Chicago sodelujoče v svoji raziskavi naprosili, naj se na avtobusu ali vlaku z nekom spustijo v klepet, so bili prostovoljci na koncu srečnejši, kot so sprva menili, da bodo. Učinek je bil podoben, kot ga poznajo vase zaprti posamezniki, ki sicer najraje ne bi šli na zabavo, ko pa se je vendarle udeležijo, se na njej sprostijo, zabavajo in imajo fino.

Zakaj klepetati

"Neobvezen klepet pomaga vzpostavljati povezavo s posamezniki, ki nas sicer sploh ne bi opazili. In nikoli ne veste, kje boste srečali nekoga, ki bi vam v prihodnosti lahko pomagal. Kadar pogovor začnete z nekom, prenehate nanj gledati kot na številko in krepite osebne odnose ter vrline, saj s spoznavanjem ljudi, ki so sicer za vas povsem nepomembni, širite izkušnje ter tudi znanje," sta povedala Nicholas Epley in Juliana Schroeder z omenjene univerze. 

Med drugim sta se poglobila v razloge, zakaj je tako težko navezovati stike z neznanci. "Izkazalo se je, da so ljudje večinoma zmotno prepričani, da bo interakcija z njimi neprijetna, izolacija pa jim bo zagotovila več zadovoljstva," sta zapisala v svojem poročilu in dodala, da smo ljudje res socialna bitja, a velikokrat ne dovolj, da bi prav s pomočjo medsebojnih stikov delovali sebi v korist.

Strategija

Ne glede na vse, pa je težko. Vsaj začeti. Seveda lahko vedno ostanete pri tistih izpetih puhlicah o vremenu ali gneči. Ali upoštevate nasvet Kie Stark, ameriške avtorice številnih del o medsebojnih odnosih. Takole svetuje: "Ustvarite trikotnik. Torej začnite pogovor s tujcem o tretji stvari, ki je skupna obema. Učinek je neizmeren, saj ne ostajate pri plehkih in dolgočasnih temah ter hkrati ne pristopate preveč neposredno, kar je olajšanje za oba," pravi avtorica in dodaja: "Ste vi, je tujec in je nekaj, kar lahko vidita ter komentirata oba: delo v galeriji, smešna oblačila, zanimiva pričeska nekoga, ki ga vidita na cesti ali karkoli drugega, o čemer začnete pogovor, ki bo tako lažje stekel." 

Vi pa boste na lastni koži občutili, da je, kar je sprva res neprijetno, na dolgi rok še kako čudovito in učinkovito.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

5 malenkosti, zaradi katerih propadajo zveze

ne spreglejte