Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vse, kar moraš vedeti o zadnjem hollywoodskem škandalu

Hollywood te dni pretresajo izpovedi nekaterih izmed najbolj znanih igralk.

12.10.2017 ob 7:40

Weinstein_micna_GettyImages-813296850.jpg

Denar lahko kupi marsikaj in dolgo časa je plačeval tudi tišino, ki so jo v preteklem tednu pričele kaliti pretresljive izpovedi nekaterih najbolj slavnih hollywoodskih igralk. Gre za obtožbe spolnih zlorab, ki naj bi jih v svoji dolgoletni karieri zagrešil sloviti filmski producent Harvey Weinstein.

Morda ti ime ni znano, a gotovo poznaš kultne filme kot so Tolpe New Yorka, Šund, Zaljubljeni Shakespeare in mnoge druge, ki so njegovemu podjetju The Weinstein Company, ki ga je do nedavnega vodil s svojim bratom Bobom, prinesli več kot 300 nominacij za nagrado Akademije Oskar. A svet do preteklega tedna nedotakljivega filmskega mogotca se je v zadnjem tednu pričel neustavljivo rušiti.

Sicer več kot trideset let trajajoča šušljanja, da Winstein zlorablja svoj položaj ter spolno nadleguje igralke, asistentke in manekenke, so večkrat brez posledic zamrla, a pred kratkim se je producentu odločil postaviti po robu nihče drug kot slovita medijska hiša The New York Times, ki je pred dnevi objavila nadvse natančen in kompleksen vpogled v slavno življenje producenta, ki ga je na eni izmed podelitev nagrad Zlati globus z nazivom boga okronala celo Meryl Streep.

Donna Karan mu je stopila v bran, a se kasneje premislila

Slednja je sicer ena redkih, ki je objavo časopisa v zadnjih dneh komentirala in dejala, da za Weinsteinova dejanja ni vedela. Podobno je komentirala tudi Glenn Close, ki je za grozna dejanja sicer slišala, a govoricam ni verjela, zaradi česar se danes počuti osramočeno in jezno. Producentu v bran se je najprej postavila njegova prijateljica in modna oblikovalka Donna Karan, ki je dejala, da so zlorabe dekleta izzivale same, a se kmalu ponovno javila, češ, da so bile njene besede vzete iz konteksta in da sama sicer niti približno ni takšnega prepričanja.

A vrnimo se na začetek. Kar se je do sedaj le špekuliralo, se je končno potrdilo. Weinstein se je v svoji dolgoletni karieri vsaj osemkrat izvensodno pogodil za vrtoglave odškodnine svojim žrtvam ter s tem ohranjal svoj sloves, sloviti časnik pa namiguje, naj bi v zameno za tišino producent plačal v več primerih. V zadnjem tednu namreč ne mine dan, ne da se javi novo znano ime, domnevna žrtev spolnega napada.

Weinstein_micna_GettyImages-455389176.jpg

Dolga leta se je le šušljalo, da Winstein zlorablja svoj položaj ter spolno nadleguje igralke, asistentke in manekenke.

Seznam deklet se iz dneva v dan daljša

Ena izmed prvih, ki se je javno izpostavila, je bila igralka Ashley Judd, ki naj bi jo Harvey pred leti povabil v hotel. Mislila je, da gre za poslovno kosilo, a namesto obeda jo je tam dočakalo sporočilo, naj ga v njegovi sobi počaka odeta le v kopalni plašč, ga zmasira in gleda med tuširanjem. Podobne zahteve je bila pri svojih rosnih 23 letih deležna tudi zvezda filma Krik, ki je vlogo vseeno odigrala ter se v zameno za odškodnino zavezala k molku.
A seznam se daljša, grozovito izkušnjo s producentom je doživela tudi takratna zaposlena The Weinstein Company-ja, Emily Nestor. Njena kariera v podjetju se je zaradi zavrnitve spolnih uslug v zameno za cvetočo slavo končala v pičlih 24 urah. Poleg nje je poziv na pogovor o “bleščeči karieri” prejela tudi italijanska igralka in manekenka Ambra Battilana, sestanek pa je kmalu prekinila policija, ki je s slednjo sodelovala in jo tja poslala ozvočeno. Zgodba je celo dosegla žaromete naslovnic tabloidov, a kmalu zamrla, saj je Weinstein trdil, da mu je bilo vse skupaj nameščeno, Batillani pa plačal velike denarje za nadaljevanje snemanja.

Situacijo je komentirala tudi Lauren O’Conner, ena izmed vodilnih podjetja ter detajlno opisala atmosfero v podjetju. Nato se je končno odzval tudi glavni protagonist javnih obtožb ter dejal, da poskuša svoja dejanja in obnašanje popraviti ter ve, da ga čaka še dolga pot. Pričel naj bi obiskovati tudi terapije, njegova odvetnica Lisa Bloom pa je namignila, da se producent za nekaj časa namerava umakniti iz Hollywoodske scene, kjer je sicer veljal za velikega borca za pravice žensk, liberalnega človeka in velikodušnega humanitarca.

A kot kaže, rek vse se vrača, vse se plača, drži. Po obtožbah je Harvey Weinstein namreč prejel odpoved celo v svojem lastnem podjetju, javno in pompozno pa je od svoje vloge odstopila tudi njegova odvetnica. In za češnjo na torti, ga je zapustila tudi njegova dolgoletna soproga Georgina Chapman, rekoč, da se ji lomi srce, ko pomisli na trpljenje deklet, da se želi osredotočiti le še na vzgojo svojih dveh otrok ter medije prosi za zasebnost.

Weinstein_micna_GettyImages-474392492.jpg

Sedaj ga je zapustila tudi njegova dolgoletna soproga Georgina Chapman

Brad Pitt ščitil svoja dekleta

Podobno kot v primeru komika Billa Cosbyja, ki je bil spolnih napadov obtožen preteklo leto, pa je v javnosti še bolj zašuštelo, ko so se obtožbam pridružile tudi igralke iz prve vrste. Pozivov v hotelske sobe, zahteve po goloti, masažah in spolnih uslugah so bile deležne celo Rosanna Arquette, Angelina Jolie in Gwyneth Paltrow. Slednja je dejala, da je bila pri svojih komaj 22 letih povabljena v producentov apartma na Beverly Hillsu, kjer jo je napeljeval k spolnim uslugam, a je pobegnila ter se zatekla k tedanjemu fantu Bradu Pittu, ki je Weinsteina na grozovit dogodek opozoril, a producent si je molk ponovno kupil z grožnjami. Po ponavljajočih se podobnih dogodkih se je Angelina Jolie odločila prekiniti sodelovanje ter o producentovih dejanjih opozorila tudi svoje igralske kolegice.

Seveda lahko v prihajajočih dneh pričakujemo nove izpovedi in imena številnih doslej molčečih igralk, a zgodba Harveya Weinsteina žal ni osamljen primer. Hollywood namreč že desetletja velja za moški svet, kjer je slava večkrat pogojena v zameno za užitek ženskih čarov, obenem pa tempo uspeha pogojuje denar in tisti, ki ga imajo največ, ostajajo praktično nedotakljivi. A čeprav bo do popolne enakosti v zvezdniškem svetu verjetno potrebno preteči še kar nekaj časa, pa vsaka takšna zgodba, ki ji javnost nameni pozornost pomeni korak bližje koncu izkoriščanja mladih igralk.

Gwyneth Paltrow je bila v svoji izjavi odločna, da se mora “takšno obravnavanje žensk takoj končati.” Mi pa upamo, da se njene besede čim prej uresničijo.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: GettyImages


oddajte komentar

preberite tudi

Starost, pri kateri ženske najlažje doživijo orgazem

To vsak moški na skrivaj občuduje pri svoji izbranki

Kaj povprečen seks spremeni v odličnega

ne spreglejte