Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

V Dubaju bo nastalo prvo podvodno teniško igrišče na svetu

Najhitreje rastoča megametropola na svetu je znana tudi kot čudo arhitekture. Zato nas prav nič ne čudi, da bo prvo podvodno teniško igrišče nastalo prav tam.

29.8.2016 ob 7:05

dubai.jpg

Dubaj, največje mesto v Združenih arabskih emiratih, slovi po osupljivih gradbenih podvigih, od nebotičnikov, ki segajo nad oblake, do luksuznih umetnih otočij. Eno najdražjih mest na svetu, meka za tiste z debelimi denarnicami, je torej kraj, kjer nastajajo še tako nepredstavljivi arhitekturni podvigi.

Podvodni tenis med hotelom Burj al Arab in otokom Palm Džumeirah

Enega takšnih si je zamislil poljski arhitekt Krzysztof Kotala, iz biroja 8 + 8 Concept Studio. Njegov ambiciozen projekt sestavlja kompleks teniških igrišč, a ne povsem običajnih. Igrišča namreč namerava zgraditi pod vodo, ob obali Perzijskega zaliva, prav med ultra razkošnim hotelom Burj al Arab in otokom Palm Džumeirah.

tenisdubaj.jpg

Občinstvo bo tako lahko na sedmih igriščih opazovalo tekme ali pa skozi mogočno kupolo kukalo proti površju, medtem ko bodo nad njimi plule luksuzne jahte.

Projekt za 2,5 milijarde dolarjev, a brez investitorja

Ocenjeni stroški gradnje takšnega projekta segajo do vrtoglave 2,5 milijarde dolarjev! Projekt za zdaj sicer še nima investitorja, ki bi imel pod palcem dovolj za takšen podvig, a arhitekt meni, da se bo kmalu našel. Gradnja pod vodo namreč predstavlja kar nekaj izzivov. Poleg tega bi morala biti kupola dovolj močna, da bi kljubovala teži vode, morebitnim sidrom, ki jih spuščajo ladje nad njo, pa tudi potresom in tsunamijem.

dubajtenisd.jpg

Mimogrede, leta 2005 so prav na vrhu 300-metrskega hotela Burj al Arab zgradili najvišje ležeče teniško igrišče. In čeprav so pogoji gradnje pod vodo skoraj neizvedljivi, ne pozabimo, da je v Dubaju nastalo že marsikaj, kar je na prvi pogled zvenelo kot misija nemogoče.

Avtor: F. M.

Foto: 8plus8.pl


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

Največji sovražniki dobrega seksa

Kaj se med gledanjem pornografije dogaja v možganih

ne spreglejte