Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Trije recepti za sladoledne užitke

Prihajajo dnevi, ko nam vedno bolj prija sladoled.

20.5.2015 ob 12:00

shutterstock_135808091.jpg

Mleko, sladka smetana ali maskarpone, sadje, čokolada, sirup, piškoti ali bonboni so sestavine za osvežilen poobedek, ki se mu ni mogoče upreti. V knjižici Sladoled iz Mladinske knjige je 30 zamisli za ledene sladice, ki jih lahko pripravimo brez aparata. Za dobro mero slastnosti v pokušino ponujamo tri recepte za štiri osebe.

LEDENA JAGODA

  • 720 g jagod
  • žlica limonovega soka
  • 4 jajca
  • 4 rumenjaki
  • 350 g maskarponeja
  • 140 g sladkorja
  • 15 g sladkorja v prahu
  • bombica sladke smetane
image_13215523_0.jpg
  1. Operemo 500 g jagod in jim odstranimo peclje. Zmeljemo jih v električnem mešalniku, nato jih kuhamo v kozici na šibkem ognju približno 10 minut. Odstavimo s štedilnika in počakamo, da se ohladi.
  2. Ločimo beljake od rumenjakov in vseh osem rumenjakov stepamo s sladkorjem, dokler zmes ne posvetli. Med nenehnim stepanjem vmešamo maskarpone in nato še jagodni pire.
  3. Beljake stepemo v trd sneg in jih previdno vmešamo v jagodno zmes. Vse prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za šest ur v zamrzovalnik.
  4. Operemo 120 g jagod in jim odstranimo peclje. V mešalniku jih zmeljemo s sladkorjem v prahu in limonovim sokom, da nastane gladko tekoč sirup. Damo ga v hladilnik.
  5. Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut prej, preden ga bomo postregli. Splaknemo preostale jagode, odstranimo jim peclje in jih narežemo na rezine. Napolnimo štiri velike kozarce: izmenjaje nalagamo kepice sladoleda, jagodni sirup in sveže jagode. Na koncu okrasimo z radodarnim brizgom stepene sladke smetane.

SLADOLED Z OREHI

Za sladoled:

  • 6 rumenjakov
  • 300 ml mleka
  • 380 ml sladke smetane
  • 90 g orehovih jedrc in 10 g za okras
  • 150 g sladkorja    


Za čokoladni preliv
:

  • 50 ml mleka
  • 50 ml sladke smetane
  • 25 g jedilne čokolade
image_13215523_1.jpg
  1. Za sladoled orehe zmeljemo zelo na drobno. Stresemo jih v kozico z mlekom in zmes zavremo zelo počasi, da se orehi dovolj dolgo namakajo. Rumenjake in sladkor stepamo z metlico, dokler mešanica ne postane svetlejša. Nato med stalnim mešanjem nanjo zlijemo toplo mleko.
  2. Zmes prelijemo v kozico in jo na šibkem ognju rahlo zgostimo, ne da bi jo nehali stepati. Odstavimo z ognja, preden izginejo vsi mehurčki, in počakamo, da se ohladi.
  3. Dobro ohlajeno smetano stepemo in jo vmešamo v pripravljeno zmes. Vse prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za dve uri v zamrzovalnik. Sladoled vzamemo ven, ga premešamo in damo za še pet ur v zamrzovalnik.
  4. Za čokoladni preliv segrejemo mleko s smetano in oboje zlijemo na drobno nasekljano čokolado. Pustimo nekaj minut, da se stopi, nato premešamo z metlico, da nastane gladka čokoladna omaka. Damo jo na stran.

SLADOLEDNI KOZARČKI Z MANDLJI IN HRUŠKO

  • 4 hruške viljamovke
  • 5 rumenjakov
  • 200 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 125 g sladkorja
  • 4 žličke izvlečka grenkega mandlja
  • 100 g nalistanih mandljev
image_13215523_2.jpg
  1. Rumenjake in sladkor močno stepemo z metlico. V kozici zavremo mleko in ga med stepanjem zlijemo na rumenjake.
  2. Zmes prelijemo v kozico in jo na šibkem ognju malo zgostimo, ne da bi jo nehali stepati. Odstavimo jo, preden izginejo vsi mehurčki, in jo pustimo, da se ohladi.
  3. Odišavimo z izvlečkom grenkega mandlja.
  4. Dobro ohlajeno smetano stepemo in vmešamo v pripravljeno zmes. Vse skupaj prelijemo v posodo z nepredušnim pokrovom in damo za dve uri v zamrzovalnik. Sladoled nato temeljito premešamo in postavimo v zamrzovalnik za vsaj še pet ur.
  5. Olupimo hruške, jih razpečkamo in narežemo na koščke. V pokriti kozici jih na šibkem ognju počasi dušimo. Še vroče v mešalniku zmeljemo v čežano in damo na hladno.
  6. Segrejemo ponev in v njej na suho prepražimo nalistane mandlje.
    Na dno vsakega od štirih kozarcev damo žlico čežane in nato plast sladoleda. Postopek ponovimo in končamo s plastjo čežane, na katero dodamo še kepico sladoleda. Potresemo z nalistanimi mandlji in postrežemo.

Avtorica: K. M., priloga ONA

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte