Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Štirje kraji, kamor je vstop dekletom prepovedan

Kljub temu, da naj bi že zdavnaj dosegle enakopravnost, tudi v 21. stoletju še obstajajo mesta in kraji, kamor vstop ženskam ni dovoljen.

26.9.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Štirje kraji, kamor je vstop dekletom prepovedan

Vrsto let smo se ženske borile, da bi bile enakopravne moškim. V pravnem in formalnem smislu smo to sicer že dosegle, še vedno pa ponekod po svetu veljajo drugačna pravila. Na nekaterih krajih, celo svetovno znanih kotičkih in spomenikih kulturne dediščine, vstop dekletom tako še vedno ni dovoljen.

Okinošima

Gre za japonski otrok, ki leži med korejskim polotokom in Kjušujem, ki je iz verskih razlogov prepovedal vstop dekletom. Na tem otoku namreč stoji sintoistični tempelj iz 17. stoletja, v katerem še danes živijo le moški. Ženskam je, zaradi nečistosti, ki naj bi jo predstavljala menstrualna kri, vstop prepovedan, tudi moški pa morajo opraviti poseben obred, preden vstopijo na otok in se nagi okopati v morju. Čeprav so si različne organizacije že prizadevale odpraviti to prepoved, ki naj bi bila protiustavna, pa za zdaj oblasti še podpirajo spoštovanje starodavne tradicije. Tudi obiskovalci lahko na otok vstopijo le enkrat na leto, in sicer 27. maja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yasuhiro M (@lefty.june) on

Athos

Sveta gora Athos (Agio Oros) in njenih 20 samostanov, v katerih med drugim živijo tudi ruski ortodoksni menihi, so svetovno znana znamenitost, kot spomenik kulturne dediščine so ga proglasili leta 1998. Stojijo na težko dostopni točki, za vstop pa posebno dovoljenje potrebujejo že moški, ženske se lahko približajo največ 500 metrov do vhoda. Na tej gori je bilo že od 11. stoletja dalje prepovedano živeti ženskam – menda so edine ženskega spola tam mačke, da preganjajo miši.

X-Treme Faser

Ta nima nobene povezave z vero, prav tako ne gre za kulturni spomenik. Vseeno pa je vstop dekletom na tobogan v vodnem parku Galaxy Erding v Nemčiji prepovedan – a izključno iz varnostnih razlogov. Na tej vodni atrakciji, na kateri hitrost vožnje naraste tudi do 70 km/h, se je namreč veliko deklet poškodovalo v predelu genitalij.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galaxy Erding (@galaxyerding) on

Kafenion

Čeprav tradicija počasi izginja, pa je ponekod v Grčiji še mogoče najti kafenione – tradicionalne kavarne, kamor je ženskam vstop prepovedan oz. so tam nezaželene. Namenjene so le moškim, da se tam zberejo, kartajo, popijejo kavo. Tovrstni klubi, ki so bili namenjeni izključno za mošim, so bili sicer precej popularni v 19. stoletju. Še vedno obstajajo tudi ponekod v Veliki Britaniji, v enem od njih je svojo fantovščino pripravil tudi princ Charles.

Preberite še: Ženska, kje si? (kolumna Katarine M. Bajt)

Morda vas zanima tudi: Eva Mahkovic odkrito z Ulo: Zelo zagovarjam feminizem, a znam biti do žensk tudi zelo nestrpna


oddajte komentar

preberite tudi

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

To so skrivnosti, ki jih ne upajo povedati svojim izbrancem (resnične izpovedi)

ne spreglejte