Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Slasten tarte tatin za francosko vzdušje pri vas doma

Pripravite priljubljeno francosko pito.

12.4.2016 ob 11:50

tarte_shutterstock_226329967.jpg

Tarte tatin je znana in priljubljena francoska pita, ki ji lahko rečemo tudi skrivnostna pita. Saj nam šele, ko jo po peki obrnemo iz pekača, razkrije ali nam je uspela ali ne. Kako pripraviti jabolčni tarte tatin so z nami delili ustvarjalci oddaje Masterchef, ki jo lahko trenutno gledamo na Pop TV.

Tarte tatin

  • 1 kg jabolk
  • cimet
  • karamel
  • 40 g masla
  • 140 g sladkorja
  • pomaranča/sok polovice pomaranče

    Testo
  • 200 g moke
  • 100 g masla
  • 1 rumenjak
  • sol
  • 40 g sladkorja
  • 0,06 l vode

Priprava

1.Vklopimo pečico in jo segrejemo na 220 °C.

2. Iz napisanih sestavin pri testu naredimo krhko testo, ki ga oblikujemo v kepo in pustimo počivati.

3. Jabolka operemo, olupimo, prerežemo na polovico, odstranimo peščišča in narežemo na 1 cm tanke krhlje. Iz sestavin za karamel previdno naredimo karamel (glej spodaj), dodamo jabolčne krhlje in jih zdušimo na zmernem ognju.

4. Karamel: sladkor zalijemo z malo vode, toliko da ga pokrije, in skuhamo do temnega karamela, dodamo maslo in malo pomarančnega soka.

5. Po 5 minutah dušenja ponev odstavimo z ognja, jabolka vzamemo iz ponve, jih nekoliko ohladimo in poljubno razporedimo po dnu pekača. Sok od jabolk vrnemo na štedilnik in ga reduciramo do želene gostote, zgoščenega polijemo po razporejenih jabolkih.

6. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v velikosti pekača. Položimo ga na jabolka, ob robovih dobro pritisnemo k dnu pekača, testo prebodemo z vilicami. Delamo hitro, da se testo ne zmehča zaradi toplih jabolk.

7. Pito pečemo v ogreti pečici 20 minut, da postane zlatorjave barve in hrustljava. Pečeno vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladi. Na pekač položimo narobe obrnjen pladenj ali velik krožnik in vse skupaj previdno obrnemo, pazimo, da nas tekočina iz pekača ne poškropi.

8. Pito še malo ohladimo, razdelimo na poljubno velike trikotnike in postrežemo.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

ne spreglejte