Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Presenetljivi razlogi za nočne more (in kako jih preprečiti)

Če vas iz spanja pogosto zbudijo nočne more, je dobro poznati vzroke zanje in se jim v prihodnje izogibati.

4.2.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Presenetljivi razlogi za nočne more (in kako jih preprečiti)

Vsak je že kdaj imel neprijetne sanje oziroma nočne more. Te so včasih tako doživete, da prebudijo iz spanja in še cel dan zaposlujejo misli v smislu, zakaj so se pojavile in kaj sploh pomenijo.

Nočne more so sicer pogostejše pri otrocih, a to ne pomeni, da so odrasli odporni nanje. Po ocenah psihologov se z njimi občasno sooča polovica odraslih, pri ženskah se pojavljajo večkrat, kot pri moških.

Načeloma niso zdravju nevarne, vendar je, v kolikor se pojavljajo redno, je njihova vsebina vedno enaka in prebujajo iz nočnega počitka ter tako kratijo spanec, o njih pametno obvestiti strokovnjaka za medicino spanja, ki bo prepoznal in pomagal odpraviti vzroke zanje.

Kateri so najpogostejši, navaja Huffington post.

Težave z duševnim zdravjem

Klinični psiholog John Mayer je pojasnil, da igrajo negativne misli in vsakodnevne skrbi pomembno vlogo pri sanjah in tudi nočnih morah. Tako glede pogostosti pojavljanja, kot glede vsebine:

"Naši možgani delujejo kot računalnik. Kar gre vanje, gre tudi iz njih. V kolikor so pogosto prisotne črne misli, je pogled na svet negativen ter vas čez dan mučijo različne skrbi, te ponoči izbruhnejo v obliki neprijetnih sanj."

Ena od raziskav je prišla tudi do zaključka, da so pri 28. odstotkih posameznikov s težko depresijo nočne more zelo pogoste.

Ob tem, da je depresija nedvomno en od sprožilcev nočnih mor, so te pogostejše tudi zaradi vsakodnevnega stresa in skrbi ter jih velikokrat spodbudijo pomembne življenjske prelomnice: selitev, nova služba in podobne. Tudi žalovanje viša tveganje zanje.

 

Osebnostne lastnosti

Nekatere raziskave nakazujejo, da na vsebino sanj vplivajo osebnostne lastnosti.  Leta 2001 so denimo znanstveniki dokazali, da so neprijetne sanje pogostejše pri občutljivejših posameznikih.

Druga študija na to temo je razkrila, da se nočne more velikokrat pojavljajo pri ljudeh z izrazito umetniško žilico.

Avstralski psihoanalitik Ernest Hartmann je v svojem delu potrdil, da so za nočne more najdovzetnejši občutljivi, nežni, čustveni in kreativni posamezniki. Pri njih so praviloma sanje daljše, bolj doživete in tudi kadar so nočne slike neprijetne, ni nič drugače.

Travme

Leta 2015 izvedena raziskava je dokazala, da so nočne more en najizrazitejših simptomov post travmatskega stresa. V tem primeru je potem, ko prebudijo iz spanja, težko ponovno zaspati in s tem znatno vplivajo na kvaliteto počitka ter življenja na sploh.

"Pri ljudeh, pri katerih so nočne more posledica slabe, travmatične izkušnje, se te pojavljajo redno in imajo vselej enako vsebino, zato je tudi s tega vidika priporočljiva primerna pomoč strokovnjaka," je povedal Alex Dimitriu, psiholog in izvedenec za medicino spanja.

Hrana pred počitkom

Povsem jasno je, da težki obroki in pozno večerni prigrizki niso prijazni do zdravja, lahko pa spodbujajo tudi nočne more. Velik obrok ali že zgolj prigrizek pred spanjem poviša temperaturo telesa. Posledično so možgani aktivnejši in poveča se tveganje za neprijetne sanje.

V leta 2015 na univerzi Montreal opravljeni študiji, je imelo devet in pol odstotkov posameznikov po obilnem večernem obroku nočne more.

Druga raziskava, v kateri je sodelovalo skoraj 400 študentov, je našla povezavo med vrsto hrane in vsebino sanj. 44 odstotkov sodelujočih, ki so zvečer jedli mlečne izdelke ali sladoled, je zjutraj poročalo o neprijetnih sanjah. Prav tako je bilo zaznati povezavo med začinjeno hrano in nočnimi morami.

Kozarček pred spanjem

Po kozarčku rujne kapljice res hitro pride spanec, a ta ne bo prinesel zaželena učinka. Alkohol namreč sprva deluje kot pomirjevalo, ko pa njegov učinek popusti, negativno vpliva na spanje in vodi v nočne more, ki so izrazitejše in bolj doživete, kot brez opojne pijače.

Nekatera zdravila

Določena zdravila so lahko kriva za neprijetne sanje. Po poročanju strokovnjakov s klinike Mayo, so za to najpogosteje odgovorna tista za uravnavanje krvnega tlaka, antidepresivi, antihistaminiki in steroidi. Tudi zdravila za uravnavanje holesterola s tega vidika niso nedolžna.

Če sodite med populacijo, ki uživa katera od teh zdravil in se pri vas pogosto pojavljajo nočne more, ki negativno vplivajo na vsakodnevno življenje, se o tem posvetujte z zdravnikom.

Kako preprečiti nočne more?

V kolikor so v ozadju nočnih mor zdravstvene težave, se je teh seveda treba lotiti pri koreninah. Prav tako je zdravnika treba opozoriti če menite, da so nočne more posledica jemanja določenih zdravil. Strokovna pomoč je nepogrešljiva tudi pri premagovanju travmatičnih spominov.

Druga priporočila, ki jih navajajo strokovnjaki pa so:

Zdrav življenjski slog, torej vadba, primerna prehrana, meditacija, joga pozitivno vplivajo na spanec in na vsebino sanj. Ter seveda ozaveščanje težav in stisk, na katere namigujejo neprijetne nočne slike. Kajti šele, ko se jih posamezniki zavedo, jih lahko primerno predelajo, zaprejo poglavje in s tem med drugim znižajo tveganje za nočne more.

Preberite še: Pet zgodnjih opozoril, da ste žrtev depresije

Morda vas zanima tudi: Zato se vsako noč zbujate ob istem času 


oddajte komentar

preberite tudi

»Ko sem rodila prvega otroka, sem spoznala, da me zaročenec vara s sosedo« (resnična zgodba)

Štiri pričakovanja, ki se jih morate otresti v prid dobrega razmerja

Tako pretiravanje s pornografijo uničuje ljubezensko življenje (in vaše možgane!)

ne spreglejte