Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Šest dejanj, zaradi katerih si slaba prijateljica

Ali vsaj ne tako dobra, kot misliš, da si.

19.11.2017 ob 5:55

prijateljica_ThinkstockPhotos-508088550.jpg

Tvoje prijateljice se do tebe od zadnjega filmskega večera obnašajo nekoliko zadržano in ti še sama ne veš, zakaj. Kaj pa, če nisi tako dobra družba, kot meniš, da si in se tega sploh ne zavedaš? Mogoče.

Če se prepoznaš v katerih od spodnjih opisov, bo najbrž to kar držalo.

Kvariš načrte … pogosto

V zadnjem trenutku pošlješ sporočilo: "Utrujena sem, lahko prestavimo?" Nič narobe, če se to zgodi občasno, a če je takšno obnašanje pri tebi stalna praksa, si tvoje prijateljice mislijo, da se jim hočeš izogniti (čeprav to še zdaleč ni pravi razlog).

V kolikor si že pogosto igrala na karto preutrujenosti ali preobremenjenosti je čas, da sama predlagaš skupni večer. Tako jim boš pokazala, da niso one krive za tvoje odpovedi. V prihodnosti pa te res lahko malo omejiš.

Vedno čakaš, da te pokličejo one

Vsako razmerje, naj bo partnersko ali prijateljsko, zahteva aktivno sodelovanje obeh strani. Le tako lahko deluje. Če so vedno prijateljice tiste, ki te povabijo na druženje ali pokličejo kar tako, sama pa nikoli ne vzameš prva v roke telefona, je to kaj morda razlog, da so se te začele malo izogibati.

Naslednji konec tedna jih na druženje povabi ti. Pokliči vsako posebej in organiziraj večerjo v tisti ljubki italijanski restavraciji, ki si jo že dolgo nameravala obiskati. Dvojna zmaga.

Pričakuješ, da bo vaš odnos vedno ostal enak

Dejstvo: ljudje se spreminjajo. In če tega ne boš sprejela ter boš pričakovala, da bodo zadeve med vami vedno enake, boš prijateljice odgnala od sebe.

Drži, da se tedaj, ko začutiš, da se zadeve spreminjajo na slabše, velja o tem pogovoriti, povsem naravno in normalno pa je, da so obdobja, ko ste ena drugi v oporo in skupaj preživite veliko časa in tista, ko le težko najdete trenutke za druženje in zabavo. Prepusti se naravnemu razvoju odnosa, le tako boste skupaj prekrmarile skozi težke in lepe trenutke.

PREBERI še // Dan s prijateljico odtehta psihoterapevta

Pričakuješ preveč

Čeprav se ti zdi to še tako krivično, ima tvoja najboljša prijateljica življenje, v katerega nisi vključena. Ne moreš biti vedno središče vesolja in ne more priteči vselej, ko jo pokličeš. Ne glede na to, kakšen je tvoj razlog ali namen. Prav tako ji ne smeš zameriti, kadar je do tebe odkrita in ti pove kaj, česar ne bi rada slišala.

Ceni njeno odkritost in ne kuhaj mule, če si vsako soboto ne vzame časa zate in za zabavo, na katero si nameravala skupaj z njo. Ima pač drugačne načrte in ti moraš to sprejeti.

Prehitro menjaš prijateljice

Če imaš vsak mesec drugo najboljšo prijateljico (in nisi več v šestem razredu), bi morala malo razmisliti o svoji prijateljski strategiji. Res je, v različnih obdobjih spoznavaš različne ljudi in s tem širiš krog prijateljev, a če tvoja najboljša iz prejšnjega meseca to ni več in se s tistimi, s katerimi si še pred pol leta preživela ogromno časa, po novem sploh ne slišiš, morda od sebe odrivaš ljudi.

Zamisli se zato nad nekdanjimi odnosi in se vprašaj, zakaj so se veze pretrgale ter kako so se prijateljstva končala. Kaj lahko si boš morala priznati, da si za to kriva prav ti.

Preveč radodarno deliš svoje mnenje

Kot bi rekli drugače: igraš se hudičevega advokata. Prepričana si, da se prijateljica z nekom ne sme dopisovati, saj res ni pravi zanjo. Kaj šele, da bi šla z njim na zmenek. Malce odkritosti res nikomur ne škodi, a če boš pogosto preveč kritična, bo vsaka mislila, da je ne podpiraš in dobila občutek, da ji mečeš polena pod noge, saj ji ne privoščiš sreče.

Če si v nekaj res prepričana, nastopaj s pravimi argumenti. In če bo tvoja kritika naletela na gluha ušesa, to sprejmi. Konec koncev, ljudje se največ naučijo iz svojih napak. Kaj lahko pa se seveda tudi motiš. Vsega pač ne moreš vedeti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte