Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Sedem odličnih razlogov za popoldanski počitek

Saj ne, da bi jih potrebovali.

3.4.2018 ob 5:52

pocitek_micna.jpg

Spanje je zelo, zelo dobro. In medtem, ko je ključnega pomena, da si vsako noč privoščite solidnih sedem do osem ur počitka, tudi popoldansko dremanje ni od muh. Nasprotno, dobra ideja je, četudi ponoči spite dovolj.

V resnici ni razloga, da si popoldanskega počitka ne bi privoščili. Zlasti ne, ker ta prinaša mnoge pozitivne učinke za zdravje. Vas zanima, kateri so? Odgovor na vprašanje ponuja Huffington post.

Potrpežljivejši boste

Vam hitro zmanjka potrpljenja za natančna dela? Kot so dokazali na univerzi Michigan je vse, kar potrebujete, dremež. V publikaciji Personality and Individual Differences so namreč zapisali, da so sodelujoči v študiji potem, ko so si privoščili uro dolg počitek, brez težav v minuti in pol na računalniku narisali geometrijski lik. Tisti, ki pred tem niso počivali, so po 45. sekundah obupali.

Vaša pozornost bo boljša

Vseeno je, ali se vam obeta dolga vožnja ali vas na delu čaka zahtevna naloga, počitek je odličen način, s pomočjo katerega boste okrepili pozornost in zbranost. Študija agencije za raziskovanje vesolja NASA je pokazala, da so piloti veliko pozornejši po 40 minutah dremeža in na simulatorjih leta zagrešijo manj napak, kot če si ga ne privoščijo. Pozitivne učinke na zbranost ima že deset minut počitka.

Znižali boste krvni tlak

Ena od britanskih raziskav je dokazala, da se krvni tlak zniža še preden si počitek sploh privoščite. Nanj pozitivno vpliva že samo pričakovanje zasluženega dremeža.

Bolj se boste lahko zanašali na spomin

V študiji, ki so jo opravili nemški strokovnjaki se je izkazalo, da pol ure počitka znatno izboljša sposobnost pomnjenja informaciji. V njen namen so si morali sodelujoči zapomniti specifične pare besed. Polovica je pred tem gledala film, druga polovica si je privoščila dremež. Tisti, ki so pred nalogo spali, so se kasneje pri preverjanju spomina odrezali petkrat bolje od onih, ki so se sproščali ob televiziji.

Kreativnejši boste

Če vas zadnje čase domišljija pušča na cedilu, si vsak dan privoščite popoldanski počitek. Raziskava, ki jo je izvedla psihiatrinja Sara Mednick z univerze Kalifornija je dokazala, da so tisti, ki med počitkom potonejo v rem, torej fazo globokega spanja, veliko kreativnejši od onih, ki do te faze ne pridejo ali si spanja sploh ne privoščijo.

Vaše srce bo bolj zdravo

Študija, ki je to izpostavila, je vključevala 23.000 odraslih Grkov in prišla do zaključka, da je pri tistih, ki si vzamejo čas za popoldanski počitek, za 30 odstotkov nižje tveganje za srčne bolezni kot pri onih, ki si ga ne.

"Popoldanski dremež je odličen način za premagovanje stresa in uravnavanje krvnega tlaka," je povedal Michael Twery z ameriškega inštituta za zdravje srca in pljuč. "Druga verjetna razlaga je, da ta sovpada z našim notranjim ritmom. Potreba po spanju se namreč pojavi dvakrat na dan, enkrat v zgodnjem popoldnevu in enkrat zvečer. Prav zanemarjanje tega ritma je neprijazno do zdravja srca," je še povedal Twery.

Pomaga že zgolj deset minut ležanja

Menite, da popoldne ne bi mogli zaspati? Nič hudega. Leta 2007 zaključena raziskava je primerjala učinke spanja in samo počivanja. Izkazalo se je, da že zgolj deset minut ležanja pozitivno vpliva na razpoloženje, ne glede na to, ali med tem zaspite ali ostanete budni.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Raziskava je pokazala: To so ljudje, ki imajo v ljubezni največkrat smolo

Seksualna pozitivnost: Kaj to je in kdo je seksualno pozitiven

To so leta, pri katerih ženske najbolj uživajo v seksu

ne spreglejte