Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Samopodoba: Kako zgraditi takšno za uspeh

Med mislimi, čustvi in obnašanjem je izjemna povezava.

26.7.2016 ob 8:21

verjeti.jpg

Misli imajo veliko moč. V resnici se način, kako razmišljamo o sebi, odraža na naših dejanjih. Kadar vase dvomimo in imamo nizko samopodobo, nevede omejujemo svoje sposobnosti in spregledamo svoj potencjal. Prav vera vase je namreč tista, ki obljublja uspeh na vseh področjih življenja.

Več nasvetov najdete na Facebooku.

Kako se vidite?

Če o sebi razmišljate, da se nesposobni, se boste tako počutili in se skladno s tem tudi obnašali. Misli, kot so: Tega nisem sposobna; Nikoli mi ne bo uspelo in podobno vam preprečujejo, da bi se sploh trudili, ter sebi in drugim dokazali nasprotno, zaradi pomanjkanja truda in angažiranosti pa vam bo res hitro spodletelo tako na poslovnem, kot na zasebnem področju življenja.

Presekajte začarani krog

Ključ do uspeha je torej sprememba razmišljanja. S pozitivnim pogledom nase bo ta veliko lažje dosegljiv. Ker pa je samopodobo težko spreminjati poglejte, kako korak za korakom nase pogledati v drugačni luči.

Spremenite pogled

Mnenje o sebi je tisto, ki določa, čemu bomo namenjali več pozornosti. Ljudje z nizko samopodobo so bolj pozorni na neuspehe, ki jim služijo kot nekakšen dokaz, da se o sebi ne motijo. Torej je prvi korak ta, da začnete več pozornosti namenjati svojim uspehom. Ne glede na to, kako majhni in nepomembni se vam zdijo, naučite se jih zavedati in ceniti. 

Ob njih bo vaša samopodoba boljša, z njo pa boste opazili vedno več uspehov, ki bodo spodbuda za naprej. Postajali boste bolj optimistični, vaše vedenje bo produktivnejše, končni izkupiček tega pa bodo novi dosežki, na katere boste lahko ponosni.

Pišite

Ozavestite in si zapišite vsak primer, ki je v nasprotju z vašo samopodobo. Ko boste spoznali, da obstaja veliko izjem k vašemu pravilu, boste končno dojeli, da vaša prepričanja niso vedno prava in upravičena.

Izzovite sami sebe

Gre za preprosto vedenjsko vajo, s katero boste sebe prepričali, da se motite. Če menite, da nečesa niste sposobni storiti, se lotite prav tega. Pa naj bo to izdelava zahtevnega poročila ali priprava zapletene jedi. Tako boste stopili iz cone ugodja in se soočili s svojimi strahovi, s trudom pa dokazali, da zmorete več, kot ste menili. Če prvič ne boste uspeli, poskušajte znova. Zapomnite si, tudi uspešnim spodleti, le da oni ne odnehajo in se trudijo naprej. Neuspeh je zanje izziv ter ne dokaz, da ne zmorejo.

Z veliko miselne in dejanske vaje bodo korak za korakom vaši možgani sprejeli drugačen način razmišljanja, tako boste prenehali sami sebe omejevati in končno boste odkrili ter izkoristili svoje kvalitete, ki jih zagotovo imate, le zavedate se jih ne.

 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte