Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

S kolesom v službo: pot do sreče in boljše produktivnosti

Projekt, ki spodbuja, da za pot od doma do dela raje kot avtomobil izberete kolo.

15.5.2015 ob 10:00

shutterstock_189633173.jpg

Projekt Pripelji srečo v službo je nadaljevanje večletnega projekta V troje in aktivno spodbuja kolesarjenje na delo v skupinah po tri, s tem pa posredno osrečuje vse tiste, ki so vključeni v projekt. Kolesarjenje namreč pozitivno vpliva na občutek sreče, s tem pa povečuje tudi delovno učinkovitost in izboljšuje odnose s sodelavci.

shutterstock_153583187.jpg

Na kolesu od maja do septembra

Poslanstvo projekta je spremljanje prihranka izpustov CO2 v slovenskih mestih, ker ljudje za svojo dnevno pot na delovno mesto izberejo kolo namesto avtomobila, hkrati pa je takšna oblika mobilnosti tudi zdrava, ekonomična in prijetna. Deluje protistresno, zaposleni pa so tako bolj zadovoljni, učinkoviti, srečni in samozavestni v primerjavi s sodelavci, ki uporabljajo druge načine prevoza.

shutterstock_31565926.jpg

Vsi navdušeni kolesarji, ki si želijo prispevati k okolju (ali pa to že počnejo), bodo lahko svoje prevožene poti spremljali do 16. septembra, pobuda pa se bo s podelitvijo nagrad najuspešnejši trojici končala 22. septembra ob dnevu brez avtomobila. Kolesarske trojke se lahko registrirajo na spletnem naslovu www.pripeljisrecovsluzbo.si, kjer spremljajo svoje poti. Pri tem ni važno, ali trojica dela v istem podjetju ali ne, važno je le, da se prijavite kot skupina in pridno kolesarite (lahko tudi vsak zase) do sredine septembra.

shutterstock_35234227.jpg

Še več koristi

Kolesarjenje pa nima pozitivnih vplivov samo na počutje, ampak prinaša tudi mnogo drugih prednosti. Ne povzroča izpustov CO2, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, saj se lahko kolesarji izognejo prometnim zamaškom in jim ni treba iskati parkirnega prostora, hkrati prihranijo denar za gorivo in parkirni prostor ter se lahko pripeljejo neposredno do točke, kamor so se odpravili, ob tem pa z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje.

shutterstock_31723567.jpg

Dr. Ivan Eržen, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je ob tem povedal: "Kolesarjenje na delo je dober način, da med rednimi dnevnimi potmi opravimo svojo dnevno potrebo po telovadbi. Z redno rekreacijo namreč preprečimo pojav bolezni, ki so posledica neaktivnosti. Delež odraslih, ki so telesno aktivni se v zadnjih letih zmanjšuje, zato je tovrstna pobuda še posebej primerna."

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Po zaslugi ljubimca sem boljša soproga (osebna izpoved)

Obstaja šest vrst prevare (preverite, ali morda varate tudi sami)

Trije znanstveni dokazi proti monogamiji

ne spreglejte