Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Prešernov dan: Izkoristite brezplačne oglede muzejev in galerij

Letošnji 8. februar, slovenski kulturni praznik, bo marsikdo izkoristil za izlet za podaljšan konec tedna, glede na vremenske razmere, pa lahko dan preživite v kulturnih ustanovah, ki po Sloveniji tudi letos svoja vrata odpirajo brezplačno.

8.2.2018 ob 5:50

micna2.png

Osmi februar ni le dela prost dan, je Prešernov dan, slovenski kulturni praznik in spodobi se, da ta zasnežen četrtek namenimo kulturi. Vsako leto na ta dan imate možnost, da se brezplačno (oziroma s popustom pri vstopnini) sprehodite po večini muzejev in galerij, brezplačne pa so tudi vstopnine in ogledi nekaterih koncertov, gledaliških predstav, filmov ...

Določene knjižnice imajo ta dan tudi možnost vračila knjig brez stroška zamudnine ali brezplačen vpis in kup predavanj – program tiste, ki vam je najbližje, preverite na njihovi spletni strani.

Ob tej priložnosti lahko skočite na Prešernov smenj, ki na kulturni praznik prelevi Kranj v podobo iz 19. stoletja in je prava paša za oči, ki pritegne več kot 20 tisoč obiskovalcev. Tu vas čaka rokodelski sejem, pa pokušanje dobrot ob ljudskih plesih in glasbenem programu. V značilni meščanski opravi in s pričesko se skupaj z drugimi liki skozi mesto sprehaja tudi veliki pesnik France Prešeren.

Na kulturni praznik bodo v Ljubljani odprte Plečnikova hiša in mestne galerije, njihov podrobnejši program si oglejte TUKAJ. 

Brezplačen je tudi vstop v Prirodoslovni muzej Slovenije, ki se nahaja na Prešernovi 20 v Ljubljani, vhod za obiskovalce pa je z Muzejske ulice 1. Osrednji eksponat Prirodoslovnega muzeja je zagotovo okostje mamuta, ki je staro okoli 20 tisoč let, našli pa so ga v Nevljah pri Kamniku.

micna3.jpg

Brezplačni ogledi in program ob Slovenskem kulturnem prazniku se bodo zvrstili tudi v Moderni galeriji MG+ in Muzeju sodobne umetnosti + MSUM. Točen program najdete TUKAJ. Na brezplačna vodstva, predavanje, koncerte in delavnice vabijo tudi v ljubljanski Narodni galeriji. Brezplačno se lahko sprehodite tudi po Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) na Metelkovi 2 v prestolnici, kjer vas prav tako vabijo na vodene oglede razstav. 

*NAMIG ZA KAVO*: Zgoraj omenjene galerije in muzeji imajo tudi kavarne, kjer se lahko okrepčate med kulturnim udejstvovanjem. Kavarna Moderna v kleti pod galerijo je kavarna z lastno pražarno, izbirate lahko med šestimi različnimi sezonskimi vrstami kave, pa tudi 40 različnimi vrstami čajev ter izborom slaščic, vrhunskih vin in žganih pijač. Za potešitev lakote med malico pa vas čakajo dnevne juhe, sendviči in slane pite. V Narodni galeriji je našla svoj prostor tudi kavarna in slaščičarna Zvezda, ki ima prestižen pogled na enega najpomembnejših baročnih spomenikov v Sloveniji, na vodnjak treh kranjskih rek Francesa Robbe. Umetnost, kava in torte! Kavo lahko spijete tudi v Kavarni SEM in na muzejskem vrtu, kjer imajo tudi domače sladice, ob ponedeljkih pa celo swing večere.

Ob kulturnem prazniku na brezplačen obisk aktualnih razstav vabi tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje – MAO na gradu Fužine, kjer so pripravili tudi vodstvo po razstavi Stanko Kristl, arhitekt. Humanost in prostor, vodstvo po razstavi (Ne)uresničeni parlament s kustosinjo razstave Natalijo Lapajne ter vodstvo po gradu Fužine.

*NAMIG ZA KAVO*: Tu stoji tudi prikupna Kavarna Mao, katere prostor so oblikovali pri biroju Triije (Trije arhitekti), vas pa pričakajo z dišečo kavo, domačimi torticami in drugimi priboljški.

micna1.jpg

Brezplačen je tudi vstop v Železniški muzej Slovenskih železnic, ki je začel nastajati v šestdesetih letih in se je v nekdanji kurilnici na Parmovi 35 postopoma razvil v manjši, a izoblikovan in celovit muzej. V osrednjem objektu, rotundi, je na ogled del zbirke parnih lokomotiv in drugih muzejskih vozil. Stalna razstava drugih ključnih strok, potrebnih, da železnica lahko deluje, je v bližnjem pomožnem objektu rotunde. 

Če vam je ime France, Julija ali Urška, boste imeli 8. februarja prost vstop tudi v novejši Muzej iluzij v prestolnici! 

Na Prešernov dan vas med 10.00 in 17.00 vabijo še na brezplačen ogled Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Ob 15.00 bo potekalo vodstvo za družine Trara, trara, pošto pelja! V zbirki Zgodovina pošte je prikazan razvoj pošte od prazgodovine do danes. V štirih sobah so razstavljene makete poštnih vozov, rekonstrukcije poštnih uradov in uniforme poštarjev iz različnih obdobij ter različna poštna prevozna sredstva (kočija moped, kolo). Poleg naštetega si lahko ogledate odlomke filmov na temo pošte in animirani film z naslovom Čigavo je pismo. V zbirki (Tele)komunikacije nekoč, danes, jutri! so na ogled stari telefonski aparati, teleprinterji, telefoto naprave in druge naprave za pošiljanje sporočil na daljavo.

Odprtih bo še več kulturnih ustanov po Sloveniji, za podrobnejše informacije skočite na njihove spletne strani in preverite program.

Avtorica: F. M.

Foto: Muzejuluzij.si, pms-lj.si, etno-muzej.si


oddajte komentar

preberite tudi

Glavni krivec za težko prebolevanje razhoda

To so razlogi, da se po orgazmu počutite tako čudovito

10 v moških očeh najbolj seksi ženskih oblačil

ne spreglejte