Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Poletje nas navdaja s srečo, energijo in optimizmom

Najtoplejši poletni čas v ljudeh vzbudi najboljše in poskrbi za odlično razpoloženje.

5.8.2015 ob 12:30

shutterstock_231045031.jpg

V zadnji Durexovi raziskavi so ugotovili, da se dve tretjini (68 odstotkov) med poletjem počuti srečnejše in da se vsak četrti od desetih počuti bolj energično in optimistično. A znano podjetje, ki skrbi za varno spolnost, ni edino, ki je zaznalo izjemno porast v razpoloženju poleti.


Že slediš Mični na Facebooku?

Mnoge druge raziskave dokazujejo, da obstaja cela paleta znanstvenih razlogov, zakaj se v tem času leta počutimo veliko bolj optimistične in vedre.


Ne spreglejte:

shutterstock_284236013.jpg

Poletno vreme pričara čudovite spomine

Psihologi Univerze v Michiganu so odkrili, da lepo vreme ne prispeva samo k boljšemu razpoloženju ljudi, ampak naredi tudi spomine lepše ter dvigne nivo ustvarjalnosti.

Raziskava kaže, da naj bi stremeli k temu, da smo zunaj na svežem zraku vsaj 30 minut na dan, da bi začutili koristne vplive poletnega vremena. In prav slednje je idealen čas za kreiranje tistih sladkih spominov iz spalnice, ko domišljija popelje na povsem nove poti in namišljene kraje.

Sončni popoldnevi med vikendi za še bolj sončno počutje

Kdaj, kje in kako si bosta s partnerjem to poletje privoščila kakovosten čas v dvoje? Glede na raziskave, ki jih je izvedla Univerza v Sussexu, smo za razliko od urbanih naselij, znatno srečnejši v naravnih okoljih. Zato je popoln recept za srečo ta, da toplo, sončno popoldne preživita zunaj na prostem.

Okoljska psihologinja Judith Heerwagen se strinja z izjavo, da je na voljo veliko dokazov, ki kažejo, da preživljanje časa v naravi, kot je na primer pohajanje po gozdnih poteh ali po cvetličnem vrtu pomaga pri zmanjševanju stresa in umirja ritem srca.

shutterstock_172935272.jpg

Porjavite med tem, ko uživate

Obstajajo kemični razlogi, zakaj nas porast sončnih dni naredi bolj energične. Ko koža absorbira določeno količino UV žarkov, se v telesu stimulira proizvodnja vitamina D. "Vitamin sonca", kot ga radi imenujejo, igra pomembno vlogo v zdravju in počutju človeka, med drugim vključuje proizvodnjo serotonina – odgovornega nevrotransmiterja za pomoč pri vzdrževanju uravnovešenega razpoloženja.

Kljub temu, da ste na vročini aktivni in se ne nastavljate sončnim žarkom namenoma, se ne pozabite namazati s sončno kremo in tako zaščititi svoje kože. In še, če boste prepričali svojega partnerja, da vam naredi majhno masažo medtem, ko vam pomaga pri nanosu losjona, boste še dodatno stimulirali molekule sreče v vašem telesu.

Raziskava izdana v International Journal of Neuroscience je namreč pokazala, da masaža zniža nivo stresnega hormona kortizola na približno 31 odstotkov, hkrati pa spodbuja telo, da proizvaja več serotonina in več dopamina (dva ključna hormona sreče).

shutterstock_123343987.jpg

Načrtovanje počitnic osrečuje

Izsledki študije, objavljene v Applied Research in Quality of Life demonstrirajo, kako aktivno načrtovanje počitnic ali oddiha pozitivno vpliva na nivo veselja, pogosto celo bolj kot samo preživljanje dopusta. Raziskava odkriva, da že zavedanje o približevanju počitnic potencira veselje in srečo, ki trajata celih osem tednov. Odličen časovni razpon, ki omogoča, da presežek energije usmerite tudi na ostala področja vašega življenja, začenši s spolnim življenjem.

Kaj imajo skupnega te raziskave?

Mnogo dokazov potrjuje, da je "poletni poživitveni učinek" pristen, znanstveno dokazan
fenomen. Čas poletja nam riše nasmeh na obraz, nam da občutek privlačnosti in nas ovije s
poželenjem. Novo Durexovo poročilo zaskrbljujoče ugotavlja, da eden od desetih že vsaj šest let v spalnici ni poizkusil česa novega. Zato izkoristite sončno obdobje in se podajte med rjuhe. Naj vas nič ne ustavlja. Ustvarite nove razburljive spomine, ki vas bodo spremljali še celo leto!

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

41-letni devičnik išče ljubezen: »Želim, da je nedolžna«

Tantrični seks za začetnike (vse, kar morate vedeti)

Prepovedana ljubezen: Poročila sem se z moškim, ki je prijateljici zlomil srce (resnična izpoved)

ne spreglejte