Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Plusi in minusi kave

Vsakršna količina ima na telo pozitivne, pa tudi negativne vplive. Jih poznate?

22.8.2015 ob 7:00

shutterstock_282105227.jpg

Res je, da ima kava svoje prednosti za zdravje, te pa so povezane zlasti s količino dnevno zaužitega temnega napitka. Poglejte, kako število popitih skodelic vpliva na vaše telo, zdravje in razpoloženje.


Že slediš Mični na Facebooku?


Preberite si še:

Skodelica na dan

Prednosti: Skodelica kave uravnava krvni tlak in pozitivno vpliva na krvne žile. Ker je kava odličen antioksidant, varuje pred boleznimi in spodbuja možganske aktivnosti.

shutterstock_272877848.jpg

Slabosti: Že skodelica kave na dan je dovolj, da zmoti spanec in povzroči nespečnost. Zato se ji izogibajte v popoldanskih urah, saj se kofein iz telesa izloči šele po osmih urah.

Dve skodelici na dan

Prednosti: Tolikšna količina dnevno zaužite kave ščiti pred alzheimerjevo boleznijo, saj v možganih spodbuja nastajanje proteina, ki varuje spomin. Prav tako dve skodelici kave, zaužiti pol ure po naporni vadbi, v telesu dvigneta raven energije.

Slabosti: Dve skodelici na dan spodbujata nastajanje hormona kortizola in adrenalina ter tako povzročita nemir ter okrepita občutke stresa.

shutterstock_253868281.jpg

Tri skodelice dnevno

Prednosti: Tri skodelice kave na dan preprečujejo nastanjaje raka jajčnikov pri ženskah ter nekaterih drugih oblik rakavih obolenj.

Slabost: Snovi v kavi spodbujajo izločanje želodčne kisline, kar je lahko vzrok za rane na želodcu.  Spremljevalka povečanega izločanja želodčne kisline je tudi pekoča zgaga.

Štiri skodelice kave dnevno

Prednosti: V njih je 400 miligramov kofeina. Gre za  močan antioksidant, ki čisti organizem ter varuje pred različnimi oblikami tumorjev, pred rakom prostate in pred diabetesom tipa 2.

Slabosti: Velika količina kave lahko povzroča nespečnost, revmatoidni artritis, preobremeni ledvice ter izzove občutke nervoze in tesnobe.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte