Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet receptov za prav posebne kurje juhice

Nahranite svojo dušo.

15.2.2018 ob 11:10

juhica_ThinkstockPhotos-627974194.jpg

Dobra, vroča kurja juhica. Le kdo je ni vesel, ko ga pogreje v mrzlem zimskem dnevu ali tedaj, ko ga v posteljo položi gripa. Prav ta je tista, ki še kako pripomore k okrevanju. A vendar ima ta jed eno pomanjkljivost. In sicer, preredko si jo privoščimo. Morda tudi zato, ker se je hitro naveličamo. Zato poglejte pet različic kurje juhice, ki jih niza Huffington post. Zagotovo bodo popestrile vaš jedilnik.

PREPROSTA KURJA JUHICA S TESTENINAMI

Najboljša novica: pripravljena je v pol ure.

Sestavine:

  • Dve žlici olivnega olja;
  • 240 gramov narezanega korenja;
  • 240 gramov sesekljane zelene;
  • 150 gramov sesekljane čebule;
  • dva sesekljana stroka česna;
  • liter in pol jušne osnove iz kokošjega mesa:
  • dva lovorjeva lista;
  • pol žličke posušenega timijana;
  • pol žličke posušenega origana;
  • žlička mletega popra;
  • 150 gramov rezancev ali testenin po izbiri;
  • 500 gramov kuhanega piščančjega mesa (uporabite meso, iz katerega ste skuhali jušno osnovo);
  • sesekljan sveži peteršilj;
  • žlica soka limone (po želji);
  • sol po okusu.

Priprava:

  • V večji posodi segrejte olje.
  • Dodajte čebulo, korenje in zeleno ter vse skupaj pražite približno sedem minut. Med praženjem vedno mešajte.
  • Dodajte česen in pražite še minutko, dve.
  • Zalijte z jušno osnovo in začinite s timijanom, origanom, poprom in počakajte, da zavre.
  • Kuhajte približno pet minut.
  • Dodajte rezance in kuhajte deset minut, da se skuhajo.
  • Količino dodane tekočine prilagodite željeni gostoti juhe.
  • Na koncu dodajte še meso in peteršilj,  po želji sok limone ter po potrebi še malo soli.

KREMNA KURJA JUHICA Z GOBAMI IN DIVJIM RIŽEM

Okusna, hranljiva in drugačna.

Sestavine:

  • Dve žlici masla;
  • žlica olivnega olja;
  • dva stroka sesekljanega česna;
  • polovica srednje velike sesekljane čebule;
  • sol in poper po okusu;
  • 350 gramov šampinjonov;
  • pol žličke suhega timijana;
  • liter in pol jušne osnove;
  • 240 gramov divjega riža;
  • 500 gramov piščančjih prsi brez kosti in kože;
  • 240 mililitrov smetane;
  • 120 gramov naribanega parmezana.

Priprava:

  • V posodi segrejte maslo in olje.
  • Dodajte česen in čebulo ter pražite približno pet minut.
  • Začinite s soljo in poprom.
  • K česnu in čebuli stresite narezane gobe in pražite še pet minut.
  • Dodajte začimbe, jušno osnovo in počakajte, da juha zavre.
  • V vrelo stresite narezanega piščanca in riž.
  • Kuhajte pol ure, da se meso in riž skuhata.
  • Dodajte smetano in parmezan ter vroče postrezite.

A post shared by Tieghan (@halfbakedharvest) on

ENOLONČNICA S KROMPIRJEM IN PIŠČANCEM

Nekaj na žlico.

Sestavine:

  • 60 gramov masla;
  • ena narezana čebula;
  • trije narezani korenčki;
  • dve stebli zelene;
  • žlička suhega timijana;
  • 60 gramov moke;
  • 600 mililitrov jušne osnove;
  • 480 mililitrov mleka;
  • dva srednje velika, olupljena in na kocke narezana krompirja;
  • 480 gramov narezanih kuhanih piščančjih prsi;
  • 500 gramov naribanega sira;
  • sol in poper po okusu;
  • sveži peteršilj.

Priprava:

  • V veliki posodi stopite maslo, vročemu dodajte čebulo, korenje in zeleno. Pražite tri do štiri minute in občasno premešajte
  • Dodajte timijan in pražite še eno minuto.
  • Med stalnim mešanjem dodajte moko in vse skupaj pražite približno eno minuto.
  • Počasi dolivajte jušno osnovo in mleko ter med stalnim mešanjem kuhajte minuto ali dve.
  • Dodajte krompir.
  • Počakajte, da juha zavre, zmanjšate temperaturo in kuhajte približno 15 minut.
  • Dodajte meso in sir ter počakajte, da se ta raztopi.
  • Začinite s poprom in soljo.
  • Če je juha pregosta, lahko do željene teksture dodajate še malo mleka.
  • Začinite s peteršiljem in postrezite takoj.

KURJA JUHICA ZA RAZSTRUPLJANJE

Malo pomoči za jetra in imunski sisitem.

Sestavine:

  • Dve žlici olivnega olja;
  • pol kilograma piščančjih prsi brez kože in kosti, narezanih na tanjše rezine;
  • sol in poper po okusu;
  • ena sesekljana čebula;
  • dva narezana korenčka;
  • dve narezani stebli zelene;
  • 300 gramov šampinjonov, narezanih na rezine;
  • pol žličke suhega timijana;
  • pol žličke posušenega origana;
  • liter jušne osnove;
  • dva lovorjeva lista;
  • 120 gramov polnozrnatih testenin;
  • ena vejica rožmarina;
  • večji list ohrovta, narezan na rezance;
  • 200 gramov kuhanega belega fižola;
  • sok ene limone;
  • dve žlici sesekljanega peteršilja.

Priprava:

  • Segrejte žlico olja.
  • Meso začinite s soljo in poprom.
  • Na olju popecite meso in ga odstavite.
  • V posodo nalijte še eno žlico olja.
  • Dodajte čebulo, korenje in zeleno.
  • Pražite tri do štiri minute in večkrat pomešajte.
  • Dodajte česen in gobe ter kuhajte pet do šest minut, občasno premešajte.
  • Začinite s timijanom in origanom.
  • Prilijte jušno osnovo in začinite še z lovorjem.
  • Počakajte do vretja, dodajte testenine, rožmarin in piščanca ter kuhajte 10 do 12 minut.
  • Primešajte ohrovt in fižol, kuhajte še tri do štiri minute, na koncu začinite s peteršiljem in limono ter soljo in poprom po okusu.

 

ITALIJANSKA JUHA Z BUČO IN TOASTOM

Ker Italijani nedvomno znajo.

Sestavine:

  • Dve žlici olivnega olja;
  • ena mala narezana čebula;
  • trije sesekljani stroki česna;
  • žlička svežega žajblja;
  • žlička svežega timijana;
  • dve vejici svežega rožmarina;
  • sol in poper po okusu;
  • pol litra jušne osnove;
  • 240 gramov mesa buče, narezanega na kocke;
  • tri manjše piščančje krače;
  • 120 gramov naribanega parmezana;
  • 240 gramov brstičnega ohrovta;
  • sok in lupinica ene limone;
  • 150 gramov testenin po izbiri;
  • dve žlici masla.

Za toast:

  • Štiri tanke rezine kruha;
  • štiri žlice masla;
  • 240 gramov naribanega sira;
  • sveži žajbelj za okras.

Priprava:

  • V veliki posodi segrejte olivno olje.
  • Dodajte čebulo in jo pražite do mehkega.
  • Dodajte česen, žajbelj, rožmarin in timijan. Začinite s poprom in soljo in pražite še nekaj minut.
  • Prilijte jušno osnovo, dodajte bučno meso in piščanca.
  • Kuhajte 25 do 30 minut.
  • Iz kuhanih krač odstranite kosti in meso vrnite v juho, dodajte ohrovt, sok in lupino limone ter kuhajte od pet do 10 minut.
  • Začinite s soljo in poprom.
  • Testenine skuhajte ločeno, jih odcedite in oplemenitite z maslom ter parmezanom.

Za toast:

  • Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
  • Po pekaču razporedite kruh, ga premažite z maslom in posujte s sirom.
  • Pecite deset minut in posujte z žajbljem.

Kuhane testenine primešajte juhi, to nalijte v skodelice, v vsako dodajte rezino toasta.

A post shared by Tieghan (@halfbakedharvest) on

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

Kaj pomeni, če vas v sanjah vara ali zapušča partner

ne spreglejte