Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Pet različic omake guacamole

Ker en preprosto ni dovolj.

27.9.2016 ob 7:10

avokado.jpg

V bistvu recept za omako guakamole res ni zapleten. Samo zmešajte zrel avokado s sesekljano čebulo in sesekljano japaleno papriko. Dodatek česna, paradižnika, koriandra ter drugih malenkosti je stvar izbire in okusa. In že je pred vami najboljša predjed, ki se poda tako k tortiljam kot tudi h krekerjem ali polnozrnatemu kruhu. A da se je ne boste naveličali, se malo poigrajte z različnimi kombinacijami. Izberite katero od petih idej.

Več idej za kulinarične mojstrovine najdete na Facebooku.

Popolni guakamole

Sestavine:

  • Trije zreli, olupljeni in zmečkani avokadi;
  • Ena sesekljana japaleno paprika. Količino dodane prilagodite svojemu okusu;
  • Pol skodelice drobno narezane rdeče čebule;
  • Žlička svežega soka limete;
  • Četrt skodelice sesekljanih koriandrovih listkov;
  • Pol žličke soli.

Priprava:

Zmešajte avokado, papriko, čebulo, sok limete, koriander in sol v enakomerno zmes. Postrezite takoj, ali v plastični, dobro zaprti posodi, omako pospravite v hladilniku ter jo, ko vam zadiši oksuna malica, namažite na kruh ali toast.

gu.jpg

Guakamole s pestom

Sestavine:

  • Štiri srednje veliki avokadi, prepolovljeni in olupljeni;
  • Dve žlici bazilikinega pesta;
  • Dve čajni žlički limoninega soka;
  • Sol in poper po okusu.

Priprava:

Očiščen avokado stresite v posodo in ga zmečkajte z vilicami. Dodajte pesto, sok limone ter začinite s poprom, soljo in vse sestavine dobro zmešajte.

Pesto lahko pripravite sami ali uporabite kupljenega. Če se ga boste lotili doma boste potrebovali:

  • 250 gramov svežih lističev bazilike;
  • Tri decilitre deviškega olivnega olja:
  • Dve žlici pinjol;
  • Dve žlici sveže nastrganega parmezana;
  • Ščepec soli;
  • Dva stroka česna.

Priprava: 

  • V možnarju najprej bolj grobo zdrobite predhodno popečene pinjole.
  • Česen sesekljajte, dodajte mu sesekljane lističe bazilike in nastrgan sir.
  • Vse te sestavine stresite k pinjolam in med mešanjem prilijte toliko olja, da dobite gosto, a tekočo omako.
gu1.jpg

Guakamole s pečenim paradižnikom in čili papriko

Sestavine:

  • Skodelica (240 mililitrov) prepolovljenih češnjevih paradižnikov;
  • Pol žlice olivnega olja;
  • Trije veliki zreli avokadi;
  • Ena sesekljana zelena čili paprika;
  • Tretjina skodelice (80 mililitrov) sesekljanih svežih listkov koriandra;
  • Četrtina skodelice (60 mililitrov) narezane rdeče čebule;
  • Ena manjša sesekljana japaleno paprika;
  • Dve žlici svežega soka limete;
  • Četrtina skodelica naribanega parmezana;
  • Sol in poper po okusu.

Priprava:

  • Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
  • Na s papirjem za peko obložen pekač položite na polovice narezane paradižnike in jih pokapljajte z olivnim oljem.
  • V pečici jih pecite približno 15-20 minut.
  • Pečeni naj se ohladijo na sobno temperaturo.
  • Očiščen avokado zmečkajte z vilicami do željene teksture.
  • Dodajte čili, koriander, čebulo, japaleno, sok in sir.
  • Zmešajte in na koncu umešajte pečene paradižnike.
  • Začinite s soljo in poprom ter postrezite s koruznimi tortiljami.
gu2.jpg

Guakamole s sladko koruzo

Sestavine:

  • Trije avokadi;
  • Žlica koruznega olja;
  • Sok ene limete;
  • Ščepec česna v prahu;
  • Ščepec sladke paprike v prahu;
  • Skodelica vložene sladke koruze;
  • Četrtina skodelice naribanega kozjega sira;
  • Četrtina skodelice sesekljane rdeče čebule;
  • Dve žlici sesekljanih listov koriandra;
  • Sol in poper po okusu.

Priprava:

  • Pečico segrejte na srednjo temperaturo.
  • V posodi zmešajte olje, polovico soka limete ter česen in papriko v prahu.
  • Avokade prerežite na polovico, odstranite koščico in jih premažite z mešanico ter popecite v pečici, da rahlo porjavijo. Pustite, da se ohladijo.
  • Ohlajene olupite in jih spasirajte v enakomerno zmes, dodajte koruzo, čebulo, sir, koriander, drugo polovico soka limete, sol in poper ter nežno zmešajte.
gu3.jpg

Grški guakamole

Sestavine:

  • Dva srednje velika zrela avokada;
  • Sok polovice limone;
  • Dve žlici suhih paradižnikov;
  • 30 gramov zrelih češnjevih paradižnikov;
  • 40 gramov sesekljane rdeče čebule;
  • Čajna žlička posušenega origana;
  • Dve žlički sesekljanega peteršilja;
  • Nekaj vloženih oliv po izbiri;
  • Sol in poper po okusu.

Priprava:

Meso avokada s sokom limone zmešajte v posodi, dodajte ostale sestavine in zmešajte. Količino sestavin lahko prilagodite okusu in postrezite takoj. Omaka je najboljša sveža, čeprav lahko v hladilniku počaka dva do tri dni.

gu4.jpg

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock, huffingtonpost.com


oddajte komentar

preberite tudi

Moška beseda: 20 iskrenih dejstev o tem, kaj pomeni biti soprog ali partner

Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Moški in orgazem: Igrajo pogosteje, kot bi pričakovali

ne spreglejte