Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Otroka naj v vrtec uvaja oče (in ostali napotki za uspešno uvajanje)

Koristni napotki za čim manj stresno uvajanje otroka v vrtec.

21.8.2019 ob 9:51 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Otroka naj v vrtec uvaja oče (in ostali napotki za uspešno uvajanje)

September je mesec novih začetkov tudi za družine z majhnimi otroki, ki bodo čez nekaj dni prvič vstopili v vrtec. Zagotovo gre za prelomnico, ob kateri starši ne ostanejo ravnodušni, otroci pa se lahko na novo okolje različno odzovejo. Da bi bilo uvajanje v vrtec čim bolj mirno, smo za nekaj nasvetov vprašali pedagoginjo Sergejo Zemljarič, ki kot svetovalna delavka dela v ljubljanskem vrtcu Galjevica.

Kaj bi sporočili staršem, ki bodo septembra otroka uvajali v vrtec?

Na uvajanje otroka v vrtec je potrebno pripraviti tako otroka kakor tudi starši sami sebe. Z otrokom naj se pred vključitvijo v vrtec v prijetnem in sproščenem vzdušju pogovarjajo o vrtcu. Gredo na sprehod v bližino vrtca in otroku pokažejo vrtčevsko igrišče ter otroke, če so ti morda na igrišču ter mu razložijo, da se bo tam kmalu tudi on igral s prijatelji in vzgojiteljicami.

Pomembno je, da starši zaupajo vzgojiteljici, kateri bodo svojega otroka prepustili v varstvo.

Če imajo starši možnost se lahko dogovorijo za obisk vrtca v poletnem času, in sicer ko je v vrtcu navzoča otrokova bodoča vzgojiteljica. Starši se na vstop otroka v vrtec pripravijo tako, da se udeležijo uvodnega srečanja za starše novo sprejetih otrok in da se dogovorijo za individualni pogovor z vzgojiteljico pred vključitvijo otroka v vrtec, na katerem predstavijo vzgojiteljici otrokove potrebe in navade ter morebitne druge posebnosti otroka. Predvsem pa je pomembno, da starši zaupajo vzgojiteljici, kateri bodo svojega otroka prepustili v varstvo.

Kdaj je smiselno spreminjati otrokove navade, če zdaj vstopa v vrtec?

Če le lahko, je dobrodošlo, da s spreminjanjem otrokovih navad starši počakajo mesec ali dva po vključitvi otroka v vrtec, oziroma ko pri otroku več ne opažajo nobenih sprememb (npr. slabši spanec, zmanjšan apetit, otrok želi biti več v maminem naročju v popoldanskem času ipd.), ki se bodo morebiti pojavile ob vključitvi otroka v vrtec.

Ali se strinjate s tem, da je bolje, če otroka v vrtec uvaja oče, ker naj bi bil nanj manj navezan kot na mamo?

Strinjam se, da otroka v vrtec uvaja oče. Iz vrtčevske prakse lahko povem, da so se uvajanja z očeti skoraj vedno dobro odnesla.

Preberite še: To so najboljša leta. da postanete mamica

Ne uvajajo se vsi otroci enako dolgo, a vseeno, neko povprečje verjetno lahko ocenite?

Res je, ne gre pri vseh enako. Kako bo steklo uvajanje v vrtec, je odvisno od otrokovega temperamenta, tega, ali je bil otrok pred vključitvijo v vrtec, že kdaj kje drugje v varstvu in pa koliko je navezan na mamo.

Vrtčevske izkušnje kažejo, da najpogosteje starši preživijo z otroki v vrtcu okrog enega tedna. Tu govorimo o otrocih od 1 do 2 leti in včasih tudi 2 do 3 leta.  Starejši otroci, tu imam v mislih starejše od treh let,  se načeloma prej privadijo na vrtec in so po dnevu ali dveh že sami v vrtcu. Se pa uvajanje ne zaključi s tem neposrednim časom, ki ga starši preživijo z otrokom v igralnici oziroma vrtčevskih prostorih, temveč se nadaljuje tudi po tem času. S tem imam v mislih, da otroka lahko po neposrednem uvajanju v vrtec (torej teden ali dva kasneje), pripeljejo otroka kasneje v vrtec in z njim pojedo zajtrk ali pa ga pridejo čimprej iskat, recimo, ko se zbudi. Dobrodošlo je, da otrok ni že na začetku po 9 ur v vrtcu.

Kako naj se starši odzovejo, če uvajanje ne bo steklo, če bo otroku hudo?

V primeru, da uvajanje ne bo steklo, naj se starši najprej pogovorijo z vzgojiteljico, da poiščejo morebitne vzroke za nastalo situacijo, obenem pa tudi skupaj z vzgojiteljico poiščejo skupne rešitve, da uvajanje uspe. V primeru, da uvajanje še vedno ne bi steklo, pa naj se starši obrnejo na svetovalno delavko v vrtcu.

Mnogi otroci se tudi, ko vstopijo v vrtec še dojijo. Kaj svetujete mamam, ki dojijo?

Če so se mame odločile, da bodo otroka dojile  tudi po vstopu v vrtec, jim svetujem, naj otroka podojijo preden ga pripeljejo v vrtec. Popoldne, ko ga bodo prišle iskat v vrtec, si bo otrok že sam postregel. Nemalokrat sem videla mamico, ki je dojila otroka v garderobi vrtca. Dobrodošlo za otroka bi bilo le, če bi se naučil sam zaspati, torej brez dojenja.

Kaj naj ima otrok s seboj za v vrtec?

Otrok naj ima s seboj v vrtec copate, v nahrbtniku dovolj rezervnih oblačil za preoblačenje, primerno obutev in oblačila za bivanje na prostem, ljubkovalno igračo ali ninico ter zdravniško potrdilo. V nekaterih občinah so v ceno vrtca vštete tudi plenice, v drugih ne, zato jih je potrebno prinesti s seboj. To se naj starši pozanimajo pri vzgojiteljici. Na copate naj ne pozabijo tudi starši, ko bodo otroka uvajali v vrtec. 

Preberite še: Za mame: 9 načinov za razvajanje … sebe

Morda vas zanima tudi: Zakaj smo avgusta tako žalostni? Odgovarja strokovnjak

Priporočamo še: Je Meghan prezahtevna? S Harryjem najela že tretjo varuško za Archieja


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte