Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Osem neobičajnih pokazateljev visoke inteligence

Obstajajo znaki, da nekdo premore visoko inteligenco, čeprav na prvi pogled nimajo nobene povezave z umskimi sposobnostmi.

14.3.2020 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem neobičajnih pokazateljev visoke inteligence

Zagotovo velikokrat srečujete ljudi, ki menijo, da so pametnejši, kot v resnici so. Na drugi strani večkrat prihajate v stik s posamezniki, ki se sploh ne zavedajo svojih izjemnih umskih sposobnosti.

Zato so pri Business Insiderju izpostavili pokazatelje visoke inteligence, čeprav nekateri na prvi pogled z njo nimajo nobene povezave.

Kreativnost

"Kreativnost je nedvomno en od pokazateljev visoke inteligence. Kajti nekdo, ki premore to lastnost, zna razmišljati izven ustaljenih okvirjev in se brez težav prilagaja različnim situacijam," je povedala klinična nevropsihologinja Katie Davis, ki takole niza svoje izkušnje s kreativnimi posamezniki:

"Sodelovala sem s številnimi oglaševalskimi agencijami in z lahkoto trdim, da so v njih zaposleni najpametnejši ljudje, kar jih poznam. Njihova sposobnost videti bistvo stvari ter ustvarjanje kreativnih sporočil sta me vedno znova presenetili in moram priznati, da njihovi možgani preprosto delujejo drugače. Zato ne dvomim, da je kreativnost lastnost, ki nakazuje na visoko inteligenco."

 

Nered

"Nered ni znak slabe organizacije in malomarnosti, temveč pokazatelj inteligence," trdi Kathleen Vohs z univerze Minnesota, ki navaja izsledke študije, objavljene v reviji Psychological Science.

Med njenim potekom so znanstveniki spremljali dve skupini posameznikov. Oboji so bili postavljeni pred različne izzive. Polovica jih je na lastno željo delovala v urejenem in druga polovica v neurejenem okolju. Tisti v neurejenem so v vseh primerih prej prišli do rešitev.

Skratka, preden se začnete zagovarjati zaradi neurejene mize ter razmetane pisarne, sprejmite dejstvo, da prav ta lahko nakazuje na visoko inteligenco.

Radovednost

Raziskava z londonske univerze Goldsmiths je dokazala, da to, kako ljudje izkoriščajo svoj prosti čas, veliko pove o njihovem intelektu. Posamezniki, ki med njim osvajajo nova znanja, so nedvomno pametnejši od onih, ki jim za to ni mar. Seveda to velja le za tiste, ki se učijo na lastno pobudo in ne zaradi zunanjih pritiskov.

Tudi študija, povzeta v publikaciji Journal of Individual Differences je odkrila, da na inteligenčnih testih najboljše rezultate dosegajo ljudje, ki so po naravi radovedni, zastavljajo veliko vprašanj in od vse povsod črpajo nova znanja ter informacije.

Govorjenje s samim seboj

Ljudje, ki razmišljajo glasno in se pogovarjajo s samim seboj, so v življenju uspešnejši. Govorjenje s samim seboj torej ni znak norosti, nasprotno, je pokazatelj velikih umskih sposobnosti.

Poizvedba, katere avtorja sta psihologa Paloma Mari-Beffa in Alexander Kirkham z univerze v Bangoru je namreč dokazala, da lasten glas vzpostavlja samonadzor, preprečuje prenagljene odločitve in nepremišljene korake, vse to so pokazatelji visoke inteligence.

Samota

Obstaja jasna povezava med uživanjem v samoti in umskimi sposobnostmi. Če s tem, da ste velikokrat v družbi samega sebe, nimate težav in nimate stalne potrebe po druženju, ste inteligentnejši od povprečja, rezultate raziskave na to temo povzema časopis British Journal of Psychology.

Kajti čas, ki ga nekdo praviloma namenja samoti, izkorišča za razmišljanje, postavljanje prioritet, načrtovanje in vse to vodi v večjo samokontrolo, ki je še en dokaz ostrega uma.

Smisel za humor

Smisel za humor je znak verbalne inteligence. Znanstveniki z univerze New Mexico so leta 2011 objavili psihološko študijo, ki je pokazala, da profesionalni zabavljači in ljudje, ki rišejo stripe, pišejo skeče in podobno, na testih verbalne inteligence dosegajo boljše rezultate od povprečja.

Odprt um

Če si pred odločitvijo vzamete čas in razmislite o različnih možnostih, ste nadpovprečno inteligentni. Leta 2008 izvedena raziskava na univerzi Yale je pokazala, da so inteligentni ljudje vedno odprti za drugačne ideje, na zadeve gledajo z različnih perspektiv in vnaprej ne izključujejo nobenih možnosti.

Kar pomeni, da so njihove odločitve premišljene in zato z njimi ni mogoče manipulirati, saj imajo jasna in trdna stališča.

Skromnost

Psihologi so odkrili Dunning-Krugerov učinek ki govori o tem, da ljudje z nižjo stopnjo inteligence pogosto precenjujejo sebe in svoje sposobnosti, inteligentni pa se zavedajo svojih meja in pomanjkljivosti, ter zato nikoli ne poudarjajo kvalitet, po katerih izstopajo ter odstopajo od povprečja.

Pri tem navajajo Shakespeara: "Norec misli, da je pameten, moder človek pa se zaveda, da je lahko tudi nor."

Preberite še: Štirje deli telesa, ki razkrivajo, kako inteligentni ste

Morda vas zanima tudi: To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo


oddajte komentar

preberite tudi

Kaj se zgodi s penisom, če ga moški ne uporablja

Izkušeni poklicni spremljevalec iskreno o tem, kaj vse od njega pričakujejo ženske

Naj bom v očeh drugih še takšna packa, poskrbela bom zase (iskrena izpoved)

ne spreglejte