Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Obredi pitja kave, ki se jih držijo najbolj zdravi ljudje na svetu

Iz njihove kulture pitja kave se je mogoče veliko naučiti.

5.4.2017 ob 8:25

kava_shutterstock_365573672.jpg

Pri Združenih narodih so pred nedavnim objavili seznam držav, kjer ljudje živijo najbolj zdravo in s tem dočakajo najvišjo starost. Sledečih deset zavzema najvišja mesta na lestvici, pri Huffington Postu pa so raziskali, kako tamkajšnji prebivalci pijejo kavo. Ker jo imate nedvomno radi, jih velja posnemati.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku. 

10.Kanada

Na desetem mestu je domovina slavne kavarniške verige Tim Horton's. Kanadčani so po količini zaužite kave na prebivalca na tretjem mestu. Čeprav so nekoč prisegali na tradicionalno pripravljeno, jo je kmalu prehitel ekpresso, ki pri njih po priljubljenosti zavzema prvo mesto.

9. Islandija

Islandci imajo kavo radi in jo spijejo veliko. Odkar je leta 1703 zašla v to deželo, je postala pomemben del tamkajšnje kulture. Brez nje zanje ni pravega druženja in praznovanja. Dejstvo, da brezkofeinske kave praktično ne poznajo, pa nedvomno priča o priljubljenosti prave kave.

kava_shutterstock_429510046.jpg

8. Irska

Res je, Irci so predvsem privrženci čaja in takoj za Turki veljajo za največje ljubitelje te pijače, a tudi kavi se ne odpovedujejo. Zlasti ne njihovi tradicionalni irski kavi. Prav Irci so namreč bili tisti, ki so kofeinskemu napitku dodali nekaj kapljic viskija.


PREBERITE še // Najlepše slovenske skodelice za pitje kave

7. Nizozemska

Na svetu je samo en narod, kjer v povprečju spije več kot dve skodelici kave na dan. In to so Nizozemci. Povprečen prebivalec dežele mlinov na veter in tulipanov si dnevno privošči 2,4 skodelice kave. Z drugimi besedami, pijejo jo pogosto, ob skodelici pa vedno postrežejo okusen piškot.

6. Singapur

Obožujejo kopi: temno, močno kavo, ki je nekoliko bolj grenka od tiste, ki jo pijejo njihovi sosedje Vietnamci. Pripravljajo jo iz sveže praženih in zmletih zrn, postrežejo res vročo in jo sladkajo s kondenziranim mlekom.

kava_shutterstock_473186926.jpg

5. Danska

Pri njih je ena od ključnih sestavin tako imenovanega hyggeja. Gre za način razvajanja duše in telesa, kar o tamkajšnjemu odnosu do kave samo po sebi pove dovolj.

PREBERITE še // Kaj je HYGGE in zakaj ga morate spoznati

4. Nemčija

V povprečju prebivalec te dežele na leto zaužije 150 litrov kave. Zdi se, da jo imajo raje od piva in celo vode. To pijačo preprosto obožujejo, najpogosteje si privoščijo ekspresso. Tu ni torej nobene velike filozofije, je zgolj ljubezen do kave.

3. Švica

Švicarji prisegajo na močno in robustno kavo. Temno pražena, mleta zrna največkrat spremenijo v ekspesso ali "kaffee crème", podaljšan ekspresso s kančkom mleka. To sta v Švici najbolj priljubljeni različici kave.

PREBERITE še // Za popoln užitek ob skodelici kave

2. Avstralija

Kultura pitja kave na celini tam spodaj je zelo visoka, prav v tem najbrž tiči razlog za prvoten neuspeh Starbucksa, ko je leta 2000 prvič skušal prodreti na to celino. Kljub temu, da je svetovni kavarniški verigi kasneje deželo kengurujev uspelo osvojiti, Avstralci zase menijo, da so nekakšni kavni snobi. Oni kave ne dojemajo kot dodatno gorivo, temveč jo povezujejo s sprostitvijo, druženjem in dobrim počutjem. Nedvomno gre za kvaliteto doživetja in ne za veliko sladkorja in smetane.

kava_shutterstock_401425492.jpg

1. Norveška

V Oslu, prestolnici Norveške, kavo jemljejo zelo resno. Ozirajo se na čisto vse: na poreklo zrn, način praženja, pripravo in odlično postrežbo. Kavo pripravljajo iz rahlo praženih zrn, iz katerih kuhajo lahek, čaju podoben napitek. Vedno postrežejo črno, brez mleka in sladkorja. Pri njih torej nič kave s smetano.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

Največje stiske druge žene

Stara sem 42 let: nikoli si ne dovolim teh desetih napak!

Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški

ne spreglejte