Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najboljši filmi s FSF-ja v Komuni

Do sobote si lahko ogledate zmagovalce Festivala slovenskega filma.

25.9.2019 ob 2:10 | Avtor: Da. M.

Najboljši filmi s FSF-ja v Komuni

Pretekli teden je v Portorožu potekal Festival slovenskega filma, v nedeljo so podelili vesne, največ, 11 nagrad, pa je prejel prvenec Gregorja Božiča Zgodbe iz kostanjevih gozdov. Slavil je kot najboljši celovečerec, nagradilo ga je tudi občinstvo. Žirija ga je označila za znanilca pomembne prelomnice v domači kinematografiji.

Od včeraj, 24. septembra pa do sobote, 26. septembra si bo mogoče v ljubljanskem kinu Komuna ogledati devet filmov, ki so v različnih kategorijah prejeli nagrado vesna. Med predvajanimi bo tudi zmagovalni film.

Objavljamo program predvajanj: 

·         sre. 25.9.2019, ob 16:00
HČI CAMORRE, 80’ (vesna za najboljši dokumentarni film, Siniša Gačić)

Cristina Pinto, nekdanja kamoristična morilka, se po 24-letni zaporni kazni sooča z izzivi vsakdanjega življenja. Kmalu po prihodu iz zapora njen 20 let starejši partner Raffaele zboli za rakom. Cristina poišče zatočišče pri hčeri Eleni, s katero skušata zapolniti dvajsetletno vrzel v njunem odnosu. Pri 46 letih se tako Cristina na novo vzpostavlja v vlogi mame, partnerice in babice.


·         sre. 25.9.2019, ob 20:30
KORPORACIJA, 90’ (vesna za najboljšo stransko vlogo, Jana Zupančič)

Leon Gall je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V četrti, kjer je odraščal s svojo pokojno materjo, narkomanko, Korporacija Rihter želi pričeti gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Leon Gall prek svoje punce, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv.


·         čet. 26.9.2019, ob 16:30
       IGOR IN ROSA, 80' (vesna za najboljši scenarij, Katja Colja in Angelo Carbone)

Film je intimna drama ostarelega para z odraslimi otroki. Glavna junaka Igor in Rosa živita pod isto streho, a že dolgo nimata skupnega življenja. Ločeno doživljata travmatično smrt hčerke, on si življenje še upa živeti, ona pa ne, dokler ju dogodki ponovno ne združijo.


·         čet. 26.9.2019, ob 18:00
POLSESTRA,104' (vesna za najboljšo žensko glavno vlogo, Liza Marijina)

Polsestra je film o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.


·         pet. 27.9.2019, ob 17:00
BOG OBSTAJA, IME JI JE PETRUNIJA, 100' (vesna za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, Teona Strugar Mitevska)

V Štipu, majhnem makedonskem mestu, lokalni duhovnik januarja, na praznik sv. treh kraljev, v reko vrže lesen križ, za katerim skoči na stotine moških. Sreča in blaginja sta zagotovljena tistemu, ki ujame križ. Tokrat za križem v mrzlo vodo skoči tudi Petrunija in uspe ji zgrabiti križ pred drugimi. Njeni moški konkurenti so besni – kako si drzne ženska sodelovati v njihovem ritualu? A Petrunija vztraja: dobila je svoj križ in ne bo se mu odrekla.

·         sob. 28.9.2019, ob 20:45
ZGODBE IZ KOSTANJEVIH GOZDOV, 81' (vesna za najboljši film, najboljšo režijo in nagrada občinstva , Gregor Božič; vesna za najboljšo moško vlogo, Massimo De Francovich; vesna za najboljšo fotografijo, Ferran Paredes Rubio; vesna za najboljšo izvirno glasbo, Hekla Magnúsdóttir; vesna za najboljšo montažo, Gregor Božič, Benjamin Mirguet in Beppe Leonetti; vesna za najboljšo scenografijo, Giovanna Cirianni; vesna za najboljšo kostumografijo, Katharina Jockwer in Mateja Fajt; vesna za najboljšo masko,  Barbara Morosetti; vesna za najboljši zvok, Jan Vysocky in Julij Zornik.) 

Sredi kostanjevih gozdov živi skopuški mizar Mario in bolestno prešteva svoje novce. Na drugi strani reke se Marta, zadnja kostanjarka, pripravlja, da bo za zmeraj zapustila nesrečne doline in našla boljše življenje onkraj oceana … Sanjska pripoved o razpadu majhne skupnosti na jugoslovansko-italijanski meji.


oddajte komentar

preberite tudi

Trije znanstveni razlogi, zakaj ženske privlačijo poraščeni moški

Vse prednosti veganskih kondomov

Podoba, ki razkriva vašo ljubezensko usodo: kakšni ste, ko se zaljubite

ne spreglejte