Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najboljše prvoaprilske šale, ki smo jim nasedli v medijih

1. april je znan kot dan norcev oziroma dan norčavosti in na ta dan je povsem sprejemljivo, če koga potegnete za nos. Tradicija pa se je prijela tudi v medijih po vsem svetu, ki si na ta dan že vrsto let privoščijo objavo povsem izmišljene novice.

1.4.2018 ob 4:55

micna.jpg

Ko boste na 1. aprila odprli časopis ali sveže novice preverili prek digitalnih pripomočkov, berite s priprtimi očmi, saj se nekje med pravimi, zagotovo skriva članek, ki je povsem izmišljen. Tradicija šaljenja se je namreč prijela tudi v medijih, ki si na ta dan privoščijo nekaj zabave. In čeprav so se bralci tega že navadili, pa pred nekaj leti to ni bilo tako znano dejstvo, zato se je hitro zgodilo, da je izmišljena novica zaokrožila kot prava in povzročila nemalo zmede. Pa tudi smeha, kar je bil tudi njen namen. 

Poglejmo, katere so najbolj odmevne medijske potegavščine na 1. april.

Princ Harry in Meghan Markle ter njuna poroka v Las Vegasu za 300 dolarjev 

Lani je Daily Mail objavil prispevek v reviji z "eksluzivnimi fotografijami" iz skrivnostne poroke princa Harryja in Meghan Markle, ki naj bi usodni "da" dahnila kar v Las Vegasu, za poroko pa odštela pičlih 300 dolarjev. Precej prepričljivo, vendar bomo raje počakali na pravo kraljevo poroko!

meg.jpg

Špagete žanjejo v Švici! 

Saj veste, kako nastajajo špageti, kajne? Na prvega aprila leta 1957 so na BBC-ju objavili triminutni prispevek o žetvi špagetov v južni Švici. Na posnetkih je bila družina, ki z dreves obira špagete – ki so jih seveda nanje pred snemanjem obesili ustvarjalci oddaje. To je bila tudi prva takšna šala v zgodovini televizije, BBC pa so gledalci zasuli z vprašanji, če je to res in s prošnjami za podrobnejša navodila za gojenje. BBC naj bi jim odgovoril, naj v pločevinko paradižnika vstavijo pest špagetov in upajo na najboljše.

Do barvne televizije z najlonskimi nogavicami

Leta 1962 je bila SVT edina švedska televizija, program pa je seveda predvajala v črno-belem formatu. Prvega aprila so objavili posnetek, kjer je njihov tehnološki strokovnjak Kjell Stensson z kupom strokovnih besed razložil povsem enostaven in ugoden proces, ki bo ljudem omogočil prejemanje barvne slike. Vse, kar so potrebovali, so najlonke! Narobe obrnjene najlonske nogavice, poveznjene čez ekran televizorja, in točno določen kot gledanja v ekran, pa zibanje glave naprej in nazaj za izostritev barv. Na tisoče gledalcev je pozneje priznalo, da so nasedli potegavščini, nekateri pa se še danes spominjajo svojih staršev, kako so tekali po hiši in iskali najlonke. SVT je začela z barvnim oddajanjem leta 1970. 

Coca-Cola s helijem 

Kaj če bi bili mehurčki v kokakoli v resnici helij, pitje te priljubljene sladke pijače pa bi vaš glas spremenilo v piskajočega? Coca-Colina predstavnica za odnose z javnostmi Kate Miller je namreč podala izjavo, da z največjim veseljem napovedujejo nov proizvod Coca-Cola Helium, ki bo razveselila množice. Žal se je samo šalila.

micna.jpg

 Burger, narejen posebej za levičarje 

USA Today je leta 1999 objavil izmišljen oglas verige hitre hrane Burger King, ki je napovedala nov sendvič – Levoroki Whooper, oblikovan posebej za 32 milijonov levičarjev čez lužo. Kaj ga dela tako posebnega? V resnici je povsem enak kot tisti za desničarje, le da so vse sestavine obrnjene za 180 stopinj, da bi bolj ustrezale levičarjem. Odziv? Burger King je zaznal povečan obisk, ljudje pa so ob naročilih dodatno pojasnjevali, da želijo originalno različico za desničarje oziroma novo za levičarje. 

YouTube se zapira! 

Največja in najbolj znana zakladnica videoposnetkov YouTube se je leta 2013 združila s satirično spletno stranjo The Onion in poskrbela za prvoaprilsko šalo, ki je zgrozila milenijce. V videu z naslovom YouTube je pripravljen na izbor zmagovalca so naznanili, da je bil YouTube v osmih letih delovanja v resnici le eno veliko tekmovanje za najboljši posnetek na svetu in se zapira. Ekipa 30.000 tehnikov naj bi do leta 2023 ocenila prav vse naložene posnetke in takrat objavila zmagovalca. Na srečo je šlo tudi tu za šalo.

Avtor: F. M.

Foto: Getty Images, Twitter, Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

Vrste seksa, ki jih preprosto morate doživeti

Odgovori na šest najbolj neprijetnih seksi dilem: Priznati ali zamolčati afero, spolno bolezen …

Zakaj se včasih spremeni velikost vagine in kako to vpliva na seks

ne spreglejte