Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najbolj kakovostno se živi na Dunaju, Ljubljana daleč zadaj

Podjetje Mercer je objavilo letošnjo lestvico mest, v katerih se živi najbolj kakovostno.

28.2.2016 ob 9:15

shutterstock_290149118.jpg

Mednarodno svetovalno podjetje Mercer vsako leto na osnovi 39 kriterijev med 230 velemesti izbere tisto, ki zagotavlja najboljšo kakovost življenja. Dunaj se je že sedmo leto zapored zavihtel na sam vrh, Ljubljana pa je tokrat padla za eno mesto. Lani je bila na 75. mestu, letos pa zaseda 76. mesto.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kriteriji, ki jih zajema lestvica

Mercerjeva lestvica kakovosti življenja je v osnovi sicer namenjena multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju svojih zaposlenih na delovna mesta po vsem svetu in določanju ustrezne višine plač, vendar mesta ovrednoti iz najrazličnejših vidikov. Upošteva namreč tako socialne in ekonomske vidike, trajnostni razvoj, dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko in okoljsko politiko, varnost, javni prevoz kot tudi ponudbo na področju kulture, gastronomije in športa. In prav kombinacija več izpolnjenih kriterijev je tisto, kar Dunaju že sedmo leto zapored prinaša vodilni položaj.

shutterstock_348048890.jpg

Kdo sledi Dunaju?

Na seznamu 230 velemest Dunaju sledijo Zürich, nato Auckland, München in Vancouver. Zanimivo je dejstvo, da na letošnji 18. lestvici dominirajo mesta z nemškogovorečim prebivalstvom – med prvimi sedmimi namreč najdemo Dunaj, Zürich, München, Düsseldorf in Frankfurt. Ljubljana je tokrat padla na 76. mesto, tik pred Budimpešto, na repu lestvice pa še naprej ostaja iraški Bagdad.

Dunajski župan Michael Häupl in mestna ministrica za mednarodne odnose Renate Brauner sta z uvrstitvijo seveda zadovoljna. "Dunaj je mesto, ki v svetovnem merilu predstavlja najbolj varno življenje na visoki socialni ravni, z ugodnim stanovanjskim prostorom, odlično infrastrukturo in izvrstno kulturno ponudbo za vse naše prebivalce in obiskovalce."

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

To se bo zgodilo, če boste dan začeli z ljubljenjem

Zato nikoli nikogar ne prosite za ljubezen

Presenetljiv vpliv zime na seksualnost moških

ne spreglejte