Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Najbolj depresiven dan v letu je tu

Depresiven ponedeljek je tu, mu bomo kos?

16.1.2017 ob 8:50

cas_shutterstock_520982836.jpg

Tretji ponedeljek v letu je po mnenju psihologa Cliffa Arnalla označen za najbolj depresiven dan v letu. Svoje ugotovitve je predstavil že leta 2005 in od takrat ta dan velja za depresiven ponedeljek oziroma »Blue Monday«.

In kaj vse zakrivi ta nesrečni dan? Po mnenju Arnalla je tretji ponedeljek v januarju depresiven zaradi vremena, finančnega stanja na računu po potrošniškem decembru, praznini, ki nastopi po praznikih in spoznanju, da ne uresničujemo zaobljub, ki smo si jih zadali.

Preveč populistično?

Depresivni ponedeljek, kot ga je označil omenjeni psiholog, njegovo raziskavo pa je sponzorirala ameriška PR agencija, je dobil številne kritike. Ena izmed njih pravi, da je takšna oznaka nevarna in zavajajoča. Predvsem za tiste, ki se soočajo z resnimi psihičnimi težavami, kot so depresija in tesnoba. Ti namreč dobro vedo, da njihova bolezen ni vezana na noben datum v letu. Koncept depresivnega ponedeljka pa je preveč ohlapen in predpostavlja, »da depresivno stanje pomeni razpoloženje, ko smo malo žalostni, ker je konec praznikov.« Depresija je resna bolezen, ki potrebuje strokovno pomoč, opozarjajo kritiki.

Sicer pa psihologinja Hymanova pravi, da je zima zagotovo obdobje, ko imamo ljudje manj energije in smo hitreje slabe volje. Dodaja tudi, da je vsak ponedeljek najmanj srečen dan v tednu.

PREBERI še // Odlične zaobljube, ki se ne nanašajo na hujšanje

Kaj lahko naredimo, da nam bo vseeno lepo? Nosimo svetle barve, izogibajmo se negativnim mislim in izjavam, izkoristimo dnevno svetlobo in izkoristimo prosti čas za gibanje na zraku, svetuje terapevtka Anna Albright.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock

preberite tudi

Pet noro zabavnih seksi poz in trije razlogi, zakaj jih morate spoznati

Kaj pomenijo sanje o orgijah, prevari ali vrnitvi k bivšemu

Kako biti še boljša ljubimka (v spalnici in izven nje)

ne spreglejte