Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Znanost priporoča: V službo bi morali samo tri dni v tednu

Strokovnjaki pravijo, da starejši od 40 let ne bi smeli delati več kot tri dni na teden.

23.12.2018 ob 4:27

delo_pisarna_miza_racunalnik_ocala_zenska_micna.jpg

Ko pomislimo na stvari, ki bi nas resnično osrečile, je ideja o vikendu, ki bi trajal kar štiri dni, nedvomno odlična!

Čeprav je vse skupaj dokaj utopično, je nedavna raziskava univerze Melbourne prišla do zaključka, da krajši delavni teden na storilnost vpliva pozitivno. Pri vseh, ki so že dopolnili 40 let.

Kot so zapisali v publikaciji Melbourne Institute Worker Paper, je bilo vanjo vključenih 3000 moških in 3500 žensk, izvajalci pa so ugotovili, da so posamezniki, starejši od 40 let, katerih delavni teden vsega skupaj traja tri dni, veliko produktivnejši kot tisti, ki v službo hodijo pet dni.

Z analizo delavnih navad, spomina, abstraktnega mišljenja in izvrševanja nalog so strokovnjaki prišli do zaključka, da so kognitivne sposobnosti najboljše v 25. delavnih urah. Potem pa naglo padajo, kajti pojavijo se vrtoglavica, količina stresa znatno naraste, večja je pozabljivost in slabša koncentracija. Tako pri moških, kot pri ženskah.
Podobni rezultati so bili tudi pri mlajših zaposlenih, le da so bili negativni vplivi daljšega delavnika na njihove možgane manj izraziti.

Mar to pomeni, da boste v prihodnosti v službo hodili samo tri dni v tednu? Najbrž ne, a vseeno obstaja upanje, da boste tedaj, ko boste nekoliko starejši, deležni večje pozornosti in razumevanja na delavnem mestu.

Avtorica: M. FL., povzeto po portalu Pure Wow
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: V teh šestih astroloških znakih so rojeni najslabši šefi ali pa Horoskop: Trije znaki, ki ne marajo praznikov

Priporočamo tudi: Horoskop: 5 najbolj odločnih, pogumnih in neustrašnih astroloških znakov


oddajte komentar

preberite tudi

7 očitnih znakov, da je tvoja poletna romanca pravzaprav tvoj sanjski partner

Zakaj me še ni zaprosil? Pet najpogostejših razlogov za njegovo odlašanje

Odkrito, zakaj moški lažje od žensk dosegajo orgazme

ne spreglejte