Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Trik, kako iz svojega govora pregnati nadležni "amm"

Zagotovo ste se že kdaj zalotili, kako pretiravate z vpletanjem mašil kot so "amm", "emm", "umm". Kako se jih znebiti?

2.9.2018 ob 4:14

micna_kariera_sluzba_javno_nastopanje_retorika2.jpg

Nekateri so rojeni retoriki, drugim javno nastopanje nikakor ne gre od ust, na srečo pa obstaja še tretja pot – vaja!

Naj gre za javne nastope, kot je predstavitev projekta v šoli ali na faksu, govor na prireditvi, vodenje sestanka, ko v vas zre 10 sodelavcev ali zgolj večerno druženje s prijatelji, vaš govor in način, kako ga predate, sta pomembna. Ne glede na to, ali ste se nanj zares pripravljali ali ste se prepustili navdihu, zagotovo od vsega, kar ste želeli povedati, v načrtu ni bil koš nepomembnih mašil in medmetov. Amm, umm in emm niso načrtovani del vašega govora, a so vseeno tam. Kako jih odpraviti?

Mašila kot pomoč pri pridobivanju časa

Med javnim nastopanjem smo pogosto pod stresom. Ko smo živčni in pozabljamo, kaj smo sploh želeli povedati, se je najlažje zateči k mašilom. Ti nam pridobijo nekaj trenutkov, da uredimo misli, hkrati pa so v redkejših primerih lahko tudi indikatorji poslušalcem, naj bodo pozorni, saj prihaja pomemben del ali pa z njimi sporočamo svoj zadržek glede povedanega. Vendar pa zaradi pretirane uporabe mašil, kot sta amm in emm, ti hitro postanejo oviralci, ki nam zmanjšajo kredibilnost in pokvarijo naše sporočilo.

Pri podjetju Quantified Communications so v raziskavi opredelili optimalno frekvenco mašil. Kot je za Harvard Business Review povedal direktor omenjenega podjetja Noah Zandan, je optimalna frekvenca eno mašilo na minuto. Vendar pa povprečen govorec na minuto izgovori pet njih. Torej mašilo na vsakih 12 sekund, kar ni v redu.

Kaj se zgodi, če je v vašem govoru preveč mašil? 

Zagotovo se strinjate, da je težko poslušati človeka, ki med vsako tretjo besedo vrine "emm". V raziskavi so analizirali 4 tisoč primerov komunikacije, kjer so ugotavljali pogostost mašil in kako ta negativno vplivajo na pozornost občinstva.

To so trije najpogostejši faktorji, ki negativno vplivajo na razumevanje, kadar je v govoru preveč mašil. 

  1. Mašila dolgočasijo poslušalce

Da bi bilo vaše sporočilo karseda efektivno in razumljeno, morate ohraniti zanimanje med občinstvom. Kadar uporabljate preveč mašil, je verjetnost, da boste izgubili njihovo zanimanje, večja. 

  1. Zaradi mašil izpadete živčni in manj pristni 

Občinstvo vam bo bolj prisluhnilo, če bo vaš govor naraven, tak, kot bi bil sicer v sproščenem zasebnem pogovoru z le eno osebo. Seveda mašila uporabljamo tudi v takšnih pogovorih, a ko so enkrat del javnega nastopa, boste z njimi zameglili vašo osebnost, namesto tega pa izpadli živčni in manj avtentični. 

  1. Mašila zameglijo, kaj ste želeli povedati

 Če želite, da občinstvo "kupi" vaše besede, morajo biti jasne, logične in lahke za sledenje. Na žalost pa kup mašil pri poslušalcih povzroči to, da morajo dodatno filtrirati, kaj je v govoru pomembno in kaj ne, za kar morajo vložiti več truda. Pogosto to pomeni, da izgubite njihovo pozornost, saj raje odplavajo k lažjim kognitivnim nalogam – v svoje misli.

micna_kariera_sluzba_javno_nastopanje_retorika1.jpg

 Zakaj to počnemo? 

Študije kažejo, da mašila uporabljamo za verbaliziranje omahovanj, da zapolnimo praznino tišine, ko nam zmanjka besed. Emm namreč rečemo predvsem, ko načrtujemo, kaj bomo še dodali, s tem pa signaliziramo, da bomo še govorili.

Rešitev: Sprijaznite se s premorom tišine 

Dobra novica je, da lahko to slabost preobrazite v prednost. Namesto mašil, naj ostane tišina. Raziskave premore v govorih delijo na kratke (0,20 sekunde), srednje (0,60 sekunde) in dolge (več kot 1 sekundo). Veliki govorci svoje premore pogosto naredijo daljše od dveh sekund! Medtem pa povprečni govorci naredimo le 3,5 premorov v minuti, kar ni dovolj. Razumemo, premori tišine so težki. Za marsikoga se premori, četudi le desetinka sekunde tišine, zdijo resnično dolgi. Razlog za to je, da mislimo hitreje kot govorimo! 

Mislimo hitreje kot govorimo 

Povprečni profesionalec izgovori 150 besed na minuto. Na podlagi raziskave iz univerze Missouri pa razmišljamo v 400 in več besedah na minuto! To je tudi razlog, da imate med govorom občutek za čas nekoliko izkrivljen. Kar se vam kot govorcu zdi cela večnost, je za občinstvo v bistvu le nekaj kratkih trenutkov. 

Štirje razlogi, zakaj so premori tišine boljši od mašil 

  1. Trenutek, da zberete misli

Če ste igubili tok misli, ga ujemite s trenutkom tišine. Če premor ne bo daljši od petih sekund, je tišina vseeno boljša od dolgega emm.

  1. Trenutek, da pomirite živce

Preden začnete z govorom, si vzemite nekaj sekund tišine. To je še posebej pomembno za tiste, ki vas je javnih nastopov zelo strah. Tako boste pomirili misli. Taktika je uporabna tudi na sredi govora. Če začutite, da ste začeli hiteti in nerazločno govoriti, se za trenutek ustavite. Globoko, a ne preveč očitno vdihnite, se resetirajte in nadaljujte.

  1. Trenutek, da stopnjujete napetost

Premori niso tam vedno samo za vas. Strateško postavljene tišine lahko pomagajo pri stopnjevanju napetosti, pri poudarkih pomembnih dejstev in za to, da občintvu pustite malo časa, da dojame pomembno informacijo.

  1. S tišino boste videti bolj zbrani kot z mašili

Čeprav se vam bo na začetku zdelo čudno, boste s premišljeno postavljenimi daljšimi premori tišine slišati bolj umirjeni, zbrani in kot da imate vse pod nadzorom. Če potrebujete trenutek, da se zberete, zato raje izberite tišino, v kateri boste bolj resni, kot če začnete mrmrati in se zapletete v mašila.

Trije koraki, kako utišati mašila

Trik je v tem, da je jih najprej sploh zaveste. Prvi korak spreminjanja vseh nadležnih navad je torej ta, da se jih zavemo. Naj bodo to mašila, kajenje ali grizenje nohtov. Ko boste odločeni, da tega ne želite več početi, se opazujte. Analizirajte, kdaj začnete s pretirano uporabo mašil, nato pa jih zavestno začnite odpravljati. Ko se jih boste enkrat zavedali, jih boste tudi hitreje slišali. Nato začnite namesto njih uporabljati tišino. Sprejmite jo. Nenazadnje pa vam bo v največjo pomoč dobra vaja in priprava. Če veste, da je pred vami javni nastop, ga izpilite. Le tako boste jasni, razločni, samozavestni in zbrani.

Avtor: Maja Fister
Foto: Unsplash

Preberite še: Preveč boleče vidim, kaj se zgodi, če si priden (piše Katarina M. Bajt) ali pa Fotografiraj in vrni v trgovino: nov trend, ki se je pojavil zaradi Instagrama

Priporočamo tudi Gogino kolumno: Danci vzgajajo samozavestne, samostojne in srečne otroke – kaj pa mi?


oddajte komentar

preberite tudi

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

Dobrega poljubljanja se lahko naučimo (to je najboljša tehnika)

ne spreglejte