Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Kako si izpogajati višjo plačo?

Bodi odločna.

8.10.2017 ob 5:00

placa_micna_ThinkstockPhotos-514332270.jpg

Pravijo, da je denar sveta vladar in v zgodovini še ni bilo obdobja, ko bi ta rek držal bolj, kot drži danes. Osamosvajanje zna biti trd oreh in ko se v tvojem nabiralniku pričnejo nabirati neplačane položnice, bi pred njimi najraje zbežala na drug konec sveta, kajne? A žal to ni mogoče in kljub odgovornostim moraš vedeti, da ima samostojnost več prednosti kot slabosti. A treba je imeti vizijo in hočeš ali nočeš, nekaj delati.

Žal pa še vedno živimo v svetu, kjer marsikatero delo ni pravično plačano. Sploh, če stojiš šele na začetku svoje karierne poti, se moraš za plačilo velikokrat pogajati, kdaj pa kdaj pa tudi pogoltniti veliko nižjo urno postavko, kot si jo pričakovala. A le zato, ker si mlada, še ne pomeni, da moraš poprijeti za vsako delo, hkrati pa se spopadati z žalostjo prazne denarnice in če se ti zdi, da je konec meseca priliv na tvoj račun krivično majhen, se moraš o tem pogovoriti s svojimi nadrejenimi.

Situacija seveda ni nič kaj prijetna, a če ne vprašaš, bo odgovor vedno ne. In da ti bo šlo vprašanje lažje z jezika, ti Mična pomaga z nekaj nasveti, kako se postaviti zase. 

1. Zavedaj se svoje vrednosti

Končala si fakulteto, med študijem si si nabirala izkušnje s študentskim delom, si zanesljiva, odgovorna in natančna. Ne dovoli, da te ljudje še vedno obravnavajo kot neizkušeno pripravnico, s svojo diplomo sedaj sodiš med šolan kader in tako te morajo tudi obravnavati.

2. A bodi realna

Seveda moraš situacijo realno oceniti in kljub izobrazbi pričakovanja prilagoditi povprečju, v katerem so plačani tvoji sodelavci. Na začetku bo morda tvoja plača morda malce nižja, a ko se boš izkazala in dokazala, da zmoreš projekte izpeljati enako dobro kot tvoj predhodnik, za manjše plačilo ni več razloga.

3. Situacijo oceni s šefove perspektive

Če se podjetje šele dobro postavlja na noge ali pa je v finančnih težavah in tudi drugi okoli tebe nimajo bistveno višje plače, se moraš znati postaviti tudi v šefove čevlje, a le, če tudi on pravično razpolaga z denarjem.

4. Pravi čas je ključnega pomena

Če želiš, da je tvoje pogajanje uspešno, bodi pozorna na šefovo razpoloženje. Če je vstal na levo nogo, bo tvojo prošnjo najverjetneje že po prvem stavku zavrnil in zaključil pogovor. Raje teren preveri že pred pogovorom ter mu predlog za povišico serviraj na dan, ko bo podjetje še posebej uspešno poslovalo.

5. Ceno vedno postavi malce višje

Najverjetneje je, da bo šef tvojo pričakovano vsoto vsaj malo oklestil, zato je bolje, da znesku že v začetku prišteješ malce rezerve.

Avtorica: Ev. N. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

7 stvari, ki se zgodijo pred prevaro (v vsaki zvezi!)

Zakaj ne morem nehati razmišljati o svojem bivšem? To so pravi razlogi!

'Nedolžno' spogledovanje je lahko škodljivo (in to je razlog, zakaj)

ne spreglejte