Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Mlada podjetnica: Ničesar ne boš našel, dokler se sam ne potrudiš

Kiti Korošec Cirman, ki kuha kavo v vintidž avtu in prikolici pravi, da nič ne bo padlo z neba.

21.3.2017 ob 12:25

2017_IMG_4392.jpg

Danes so takšni časi, da delo in zaposlitev pač ne čakata za vsakim korakom. Ena izmed takšnih, ki je svojo prihodnost vzela v svoje roke, je tudi Kiti Korošec Cirman. Tisti, ki so kdaj peljali čez Beričevo v Dolu pri Ljubljani, jo gotovo poznajo. Na končni postaji avtobusa številka 21 stoji njen Coffee car, kjer od petih zjutraj in do desetih dopoldan kuha kavo in razveseljuje svoje stranke s pozitivno energijo in nasmehom.

 "Osebno mi je tako osladno, ko pravijo, saj boš že nekaj našel. Ne, ničesar ne boš našel, dokler se ne boš potrudil in brcnil v rit. Zato, da sem našla kar mi odgovarja, sem morala izgubiti službo, premagati depresijo, oditi za en mesec v tujino, se s sklonjeno glavo in poražena vrniti nazaj, ker mi tam ni uspelo. Bila sem povsem na tleh in takrat me je zadela realnost. Vedela sem, da se moram zganiti in delati nekaj, kar me veseli. Vedela sem, da me veseli delo z ljudmi, da mi ni težko petdesetkrat v enem dnevu razložiti, kaj je kava proti glavobolu," je dejala.

PREBERITE še // Anja Jager - Gorenjka, ki polovico leta preživi na valovih

Kava za prebijanje ledu

Kaj je kava proti glavobolu in kakšna je želodova kava, smo se takoj, ko smo preverili njeno ponudbo vprašali tudi mi. Kiti pojasni, da se kava proti glavobolu ni znašla v njeni ponudbi po naključju. "To je bila mamina ideja in izkazalo se je, da je odlična tema za prebijanje ledu. Kava sama pri meni nima posebnega statusa, je pa z namenom uvrščena na tako visoko mesto v ponudbi. Želodovo kavo sem odkrila povsem po naključju na enem izmed dogodkov, kjer sem delala. Tam je svoje izdelke predstavljala tudi pražarna, ki se ukvarja s kavami, ki smo jih pili včasih. Ideja se mi je zdela zanimiva, zato sem jo uvrstila v ponudbo. Ima malo drugačen okus." Kakšnega okusa je želodova kava je preverila tudi Mična in povedati moramo, da smo nad njo enostavno navdušeni.

15826011_1188853271233603_8135829813207514521_n.jpg

Kako se je sploh začela zgodba o Coffee caru?

"Ko sem ostala brez službe, sem začela raziskovati, kaj in kako. Enkrat sem med brskanjem po spletu prišla do ideje, ki je v tujini običajna praksa, pa tudi v centru sem opazila, da imajo nekateri kavo na kolesih, zato sem pomislila, da bi lahko svojo prikolico še nadgradila. Ker mi je vse, kar je staro in vintidž noro všeč, je padla odločitev. In tako je šlo hitro naprej." Marca je kupila avto, nato je v roke pljunil njen tast in spremenil vozilo v pravi kavni avtomat na kolesih. Štiri mesece kasneje je že delala in kuhala kavo.

PREBERITE še // Urška Hvalica - Oblikovalka, ki v Londonu sledi še eni slovenski modni ikoni

Stranke so njen avto in kavo odlično sprejele, v prvem letu je na različnih dogodkih delala kar 46 vikendov. Avto je zasnovan tako, da imajo stranke vpogled v to, kako se kava kuha. "Temu je sledilo leto samih dogodkov. Nato sem začela pridobivati dovoljenja za Beričevo, a je trajalo skoraj eno leto, da sem dobila soglasja. Ko sem jih dobila pa se je izkazalo, da avto ni primeren, saj je premajhen, drugi razlog pa je bil ta, da sem bila odvisna od vremena. Zato sem začela iskati nekaj, kar bi mi med kuhanjem kave zagotavljalo streho nad glavo." 

2017_IMG_4369.jpg

Sam svoj gospodar

Kiti piše na obrazu, da uživa pri svojem delu. "Super je, da sem sam svoj gospodar, a vendar priznam, da bi bilo včasih bolj udobno, če bi bil nad mano nekdo, ki bi se ukvarjal z denarjem in z vso birokracijo. Odvisna sem od svojih rok in svojega zdravja." Ker je tako obremenjena z delom na Beričevem in na različnih dogodkih, se je zgodilo tudi, da je bila kdaj enostavno preveč izčrpana ali celo poškodovana. Zato Kiti išče ljudi, ki bi ji pri delu pomagali, a priznava, da je težko najti nekoga, ki bi ji to pomenilo toliko kot njej.

Njena podjetniška pot je lahko za zgled vsem tistim, ki bi radi uspeli. Na vprašanje ali mladim danes manjka poguma ali želje odgovori, da je težava predvsem v tem, da ko se lotiš nekaj takšnega, moraš pozabiti na vse, kar si prej vedel in si mislil o zaposlovanju. "Če si bil prej kje zaposlen, so drugi poskrbeli zate. V takšnem primeru pa se moraš naučiti povsem banalnih stvari. Potrebno je vedeti, kako je z davki in sama sem imela precej težav s pridobivanjem teh informacij, ker jih ne moreš nikjer dobiti na enem mestu," in doda, da bi se to nekako moralo urediti, saj je vse več je samostojnih podjetnikov, kar očitno postaja tudi način zaposlitve v Sloveniji.

2017_IMG_4383.jpg

Pride tudi na poroko

Kiti in njen coffee car lahko poleg Beričevega srečate tudi na različnih dogodkih, kjer ljudje pogosto pristopijo do nje in jo prosijo za nasvete. "Nimam težave pomagati in deliti informacije. Težave pa imam, ko pridejo ljudje in mislijo, da je potrebno samo priključiti aparat in je to to. Ni tako enostavno. Tukaj so meseci dela in seveda vložen denar."

Lansko leto je bilo njeno vozilo prvič prisotno tudi na dveh porokah in Kiti pravi, da je bil odziv odličen. "Tam se srečajo ljudje, ki se ne poznajo. Potrebno je imeti točko, kjer se ženinova in nevestina družina začneta pogovarjati. Ob kavi je to odlična priložnost, ob njej se družijo in pogovarjajo. Proces spoznavanja se ob kavi pospeši."

Kje se med konci tedna nahaja Coffee Car, lahko preverite tukaj

Avtorica: Pia Pangos
Foto: Črt Piksi, Miloš Miloš


oddajte komentar

preberite tudi

Test za zaljubljence: rešita ga skupaj in ugotovita, kako dober par sta

6 znakov, da ljubite napačnega

To so znaki, da je vaš partner nezrel (kar vam jemlje energijo in krade čas)

ne spreglejte