Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Mična bere: Na tak dan najbolj trpi mastercard (Podarjamo 5 knjig)

Knjiga Eve Mahkovic lahko na začetku razjezi, a hitro postane zabavna in nas navsezadnje spodbudi k razmišljanju o tem, kaj je v življenju v resnici pomembno. In o modi, kajpada.

16.9.2019 ob 12:05 | Avtor: Daša Mavrič, Ajda Janovsky

Mična bere: Na tak dan najbolj trpi mastercard (Podarjamo 5 knjig)

Pri Beletrini je izšla knjiga dramaturginje Eve Mahkovic Na tak dan najbolj trpi mastercard. Gre za zapise 30+ letne Ljubljančanke, ki so bili na Facebooku kot statusi objavljeni med decembrom 2016 in aprilom 2019. Kot so zapisali pri založbi, teksti, ki so bili izvirno namenjeni omejeni skupini bralcev, avtoričinih prijateljev na Facebooku, odsevajo urbano življenje zaposlene Ljubljančanke. Gre za popise vsakdanjih dogodkov, slučajno slišane in zabeležene situacije sodobne Ljubljane, komentarje aktualnega družbenega dogajanja, intimne izpovedi, kombinacija teh zapisov pa se sčasoma sestavi v nekakšno dnevniško formo, koledar, saj so zapisi izrazito umeščeni v prostor in čas.

V uredništvu Mične sva knjigo prebrali Ajda in Daša, najini mnenji po prebranem pa sta se kar kresali. In prav takšne odzive bo zelo verjetno vzbudila pri bralcih. Ali vam bo zelo všeč in vas nasmejala ali pa vas bo razjezila. Tu sta najini mnenji. 

Bi imeli knjigo? Na dnu prispevka vas vabimo k nagradnemu vprašanju.

Ajda: 

Priznam, knjigo Eve Mahkovic sem prijela v roke z mešanimi občutki. Slog poln angleških besed in anglicizmov mi gre na živce in nisem več v letih, ko bi se mi zdelo izpuščanje ločil in velikih začetnic frajerska zadeva. Niti malo kul se mi ne zdi niti življenjska pot, ki se vrti okrog nakupov tega in onega ličila, negovalnega sredstva ali oblačila, ne glede na znamko. Toda, ali si res upam trditi, da nisem nikoli zdravila slabe volje z nakupovanjem? Si upate vi? In ali vas, ko korakate domov z vrečko, z novim oblačilom (ne glede na to ali je ta iz trgovine z dostopnimi cenami, ki jo avtorica kritizira ali pa nosi podpis prestižne modne znamke), ne zaobjame vsaj majčken občutek zadovoljstva? Ja, ko se enkrat navadiš na to, da v bistvu prebiraš Facebook objave in se zatopiš v prebiranje zares zabavnih zapisov iz vsakdana neke ženske, začinjenih z zanimivimi s črnim humorjem obarvanimi zapisi o življenjih, še večkrat pa o smrtih znanih zgodovinskih osebnosti in svetnikov, postane branje pri založbi Beletrina objavljenega dela, zares zabavno. In prebereš ga (no, vsaj jaz sem ga prebrala) resnično na mah.

Skozi bleščečo površino novih oblačil, posedanja po kavarnah in življenja mlade ženske pa ugledaš otožnost, čez katero lahko vse, kar zmore kupiti mastercard nalepi povsem soliden obliž, da lahko z njo nekako živiš. Pa sreča? Te navsezadnje tudi mastercard z neomejenim limitom pač ne more kupiti.

Daša: 

Avtorica, ki je ob predstavitvi knjige dejala, da teh objav na Facebooku sicer nikoli ni pisala z mislijo, da bodo nekoč objavljeni v knjigi, si je vseeno drznila (čeprav le na svojem profilu) biti povsem iskrena, se ni prilagajala značilni slovenski skromnosti in trudila biti všečna večini. Eva Mahkovic brez olepševanja pove, kaj si misli o ženskah, ki kupujejo v Zari, o paru, kateremu prisluškuje ob pitju kave, o mladini, ki jo opazuje v svojem vsakdanu. Kakšnih komentarjev in koliko všečkov je bila deležna pod takšnimi objavami, ne vemo. A zagotovo je marsikdo zavil z očmi in tudi ob prebiranju knjige bo. Pa vendar, smo Carrie Bradshaw in njene prijateljice ter njihov življenjski slog občudovale v serij Seks v mestu? Zakaj torej ne bi pozdravili (ali pa raje kar nazdravili z gin tonicom) Ljubljančanki, ki ima rada lepe stvari in je zanje tudi pripravljena iz denarnice potegniti mastercard? 

In čeprav roza platnice, naslov ter slog pisanja napovedujejo lahkotno prebiranje, je ob koncu knjige začutiti žalost, s katero se zagotovo soočamo prav vsi Evini vrstniki, ki živimo v družbi izobilja, a je ta hkrati tako zelo prazna, prihodnost pa neopremenljiva in negotova, da je za številne edina stalnica datum v mesecu, ko se sprosti mastercard.

Bi si želeli knjigo Na tak dan najbolj trpi mastercard prebrati tudi sami? Na našem Facebook profilu podarjamo 5 knjig! Skočite na Facebook Mične in odgovorite na preprosto vprašanje.

preberite tudi

3 vrste objemov, ki jih dajejo moški (in kaj pomenijo)

Med pandemijo sem spoznala, da sem demiseksualka (osebna izpoved)

11 znakov, da ste našli seksualno sorodno dušo

ne spreglejte