Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Materializem je "out": rekreacija in izobrazba sta nova statusna simbola

Čas je denar. Misel, ki jo vsi dobro poznamo. Pa ste se kdaj zares poglobili vanjo?

4.2.2019 ob 5:12

materializem_denar_bogastvo_milionar.jpg

Želja po nadstandardu, ki bi ugodil našim idejam o popolnem življenju, nas žene k več. Več dela, več nadur, več denarja, več zapravljanja, več stvari. Vendar počasi prihajamo do nauka te zgodbe, da je manj včasih več. Manj stvari, več časa. Več časa za dihanje, za gibanje, za prijatelje, družino in zase. Ga imate toliko kot oblačil v omari?

Vsak otrok devetdesetih se spomni filma Richie Rich, v katerem je imel mladi Macaulay Culkin (ja, tisti iz filma Sam doma) v svoji palači služabnike, lastni McDonalds in vse igrače, ki so vam takrat prišle na misel, pa tudi tiste, ki ste jih videli čisto prvič. Nihče se ne bi branil njegovega življenja. In tako smo kljub nauku filma, da denar ne kupi sreče, vseeno odrasli v prepričanju, da nas lahko materialne dobrine osrečijo.

Nekaj let kasneje smo gledali danes kultno najstniško komedijo Nimaš pojma (Clueless), kjer nas je očaral računalniški program, ki ti sestavi stajling in ga pošlje iz omare. (Ja, za tisti čas (1995) se nam je to zdelo nekaj nedosegljivega in višja tehnologija.) In vse vmes je naš svet postajal vedno agresivneje nagnjen k potrošništvu.

Človeštvo v različnih kulturah že stoletja čuti potrebo po razkazovanju svojega premoženja. S pojavom družbenih omrežij pa so nam ta tuja in bogata življenja postala še bolj vidna. In želje po več so postale še večje.

"Star in nov denar" premoženje razkazujeta drugače

A zanimivo je, kako različno svoje premoženje dojemajo različni tipi bogatašev. Te ločijemo na "star in nov denar". Star denar so torej bogataši, ki imajo premoženje v družini in so z njim odraščali, oziroma so premožni že dovolj dolgo, da jim je to samoumevno.

Na drugi strani je "nov denar". Ta najpogosteje predstavlja skupino mlajših bogatašev, ki svoje premoženje razkazuje tudi na družbenih omrežjih. Gre za mlade, ki so uspeli iz ničle, od vzhajajočih raperskih zvezd, blogerskih vplivnežev in tistih, ki so slavni samo zato, ker so slavni.

Mladi in novi bogataši tako svoje novo finančno stanje brezsramno razkazujejo svetu s fotografijami, na katerih pozirajo z novimi luksuznimi avtomobili, šopi denarja, rolexi, torbami s podpisom Louis Vuitton ... Medtem ko elitnem "starem denarju" to ne bi niti padlo na pamet.

Zasebnost, reakreacija in dobro počutje so novi statusni simboli

Resnično premožni tako denar usmerjajo drugam. V zasebnost – saj si bolj kot na očeh radovedne javnosti želijo udobnega življenja v odmaknjeni vili, kamor paparaci in radovedni pogledi običajnih smrtnikov ne sežejo. Vlagajo tudi v dobro počutje, izobraževanje in kulturni kapital.

In da ne bo pomote, dobro počutje in izobraževanje nista poceni. Osebni trenerji, vodene vadbe, relaksacijske masaže, hranilne maske, regeneracijski losijoni in druga kozmetika, bio in ekološka prehrana, vse to ima svojo ceno. Wellness je postal pomemben del luksuznega življenjskega sloga.

In če je v krogih "starega denarja" bahanje z novim avtomobilom ali torbico nekaj nesprejemljivega, je to nadomestilo bahanje s tem, koliko ur ste preživeli v telovadnici.

Tudi izražanje znanja in kulturnega kapitala sta močna statustna simbola elite. Premožne družine svoj podmladek pošiljajo na prestižne univerze, s katerimi bodo obdržali svoj status med velikimi. Hodijo na kulturne dogodke, berejo in stremijo k okusnem (še vedno dragem) minimalizmu. Bolj od nakičenih oprav, prisegajo na monokromne stajlinge.

Kot kaže, je diskretno bogastvo postal nov statustni simbol. Bahanje z avtomobili, nakitom in oblačili pa so zamenjali skrb za svoje telo, zdrava prehrana in čas, ki ga namenijo samo zase.


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

PREBERITE ŠE: Žiga Mihelčič: Slovenski fotograf, ki mu je v Dubaju pozirala Ashley Graham ALI "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli." (piše: Maja Fister)


oddajte komentar

preberite tudi

Pismo ljubice: Kako sem spoznala, da sem druga ženska

Moški in orgazem: Igrajo pogosteje, kot bi pričakovali

Kaj je slowgazem in zakaj bi ga morali spoznati

ne spreglejte