Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Lizbona: kaj si ogledati in zakaj je tako čudovita

Lizbona je gostila letošnjo Evrovizijo, a to nikakor ni edini razlog za obisk. Portugalska prestolnica je imenitna tudi v vseh drugih pogledih!

13.5.2018 ob 7:55

micnaa.jpg

Lizbona s toplo klimo privablja iskalce dogodivščin z vseh vetrov, od tistih, ki jim je všeč pestro nočno življenje, do ljubiteljev kulinarike, arhitekture in morskega zraka ter valov – beri surferjev. Prepričani pa smo, da vas bo navdušil tudi njihov jezik, saj je portugalščina – podobno kot francoščina, eden najbolj seksi jezikov, kar jih boste kdaj slišali. Pa brez skrbi, tudi v angleščini se boste z vsemi brez težav sporazumeli.

Smo v San Franciscu? Ne, to je Lizbona!

Mesto leži na sedmih gričih ob izlivu reke Tejo v Atlantik in je polno finih znamenitosti, ki jih morate med obiskom odkljukati. Za začetek se sprehodite do gradu São Jorge, ki stoji na vrhu najvišjega hriba starega mesta, od koder boste ujeli imeniten razgled. Navdušil vas bo tudi pogled (ali vožnja prek njega) na most 25. aprila, ki je dolg dobra 2 kilometra in močno spominja na most Golden Gate v San Franciscu.

micna10.jpg

Glavna prometna žila je lizbonski Metro, ki je tudi najugodnejši in najhitrejši, prepoznate pa ga po modrem znaku s črko M. Po mestu se lahko podate tudi z avtobusi, tramvaji in vzpenjačami. Tisti bolj aktivni lahko mesto vidite tudi s kolesa ali preprosto peš – vsaj po delih.

micna12.jpg

Za sladokusce in šopaholike! 

Če vas zanese na Portugalsko obvezno poskusite njihovo sladico pasteis de nata, ki je kremasta torta, oziroma pita iz listnatega testa s kremo na jajčno-smetanovi osnovi, s kančkom limoninega olupka, posuta s cimetom in sladkorjem. Seveda pa ne bo zmanjkalo niti odličnega vina! V Lizboni zagotovo ne boste ostali lačni, ne žejni, poskusite polenovko, v pripravi katere so res mojstri, tisti bolj pogumni in radovedni pa lahko naročite tudi polže (caracóis).

micna8.jpg

Na ulicah Baixa in Chiado in v spodnjem mestu boste lahko zapravljali tudi pozno v noč, saj so nekatere trgovine odprte do 22. ure. Trgovine s prestižnimi znamkami so na Avenida da Liberdade. Podobno, kot ste to lahko že doživeli v sosednjem Trstu, pa tudi Lizbončani v času kosila, med 12. in 15. uro, trgovine zaprejo. 

Ste za muzeje ali raje zavijete na plažo?

Ne spreglejte še najstarejše cerkve v mestu, katedrale Santa Maria Maior, samostana Jerónimos, stolpa in palače Belém ter palače Pena – vsi so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Poglejte še modern stolp Vasco da Gama, ki je bil zgrajen za EXPO 1998, slavolok Rua Augusta Arch, spomenik Padrão dos Descobrimentos, zanimivi pa so tudi trgi Praça do Comércio, Praça do Rossio, Praça dos Restauradores, ki jih krasijo kipi in vodnjaki.

micna1.jpg

V mestu je tudi veliko muzejev: Narodni muzej antične umetnosti, Muzej portugalskih mozaikov iz ploščic, Oblikovalski muzej, Narodni kočijaški muzej, v katerem je ena od največjih zbirk kraljevih kočij na svetu, zanimiv pa je tudi Oceanário de Lisboa, lizbonski akvarij, ki je največji v Evropi.

Lizbona je zelo zanimiva za ljubitelje deskanja na valovih, seveda pa na peščenih plažah lahko uživate tudi, če vam takšne aktivnosti ne ležijo toliko kot poležavanja ob srkanju koktajla. Plaže so čiste in nosijo modro zastavo, ki jo za odličnost podeljuje Evropska fundacija za okoljevarstveno vzgojo in izobraževanje. Ene od najlepših plaž so Portinho da Arrabida, Guincho in Meco, ki so od središča mesta oddaljene približno 30 minut.

micna11.jpg

Kje spati in kje prebedeti vso noč?

V Lizboni je veliko hotelov, kjer lahko spite že za 40 evrov na noč, velika pa je tudi izbira hostlov. Cene za prenočitev v skupnih sobah se začnejo že pri 12 evrih, za svojo sobo pa boste odšteli od 20 evrov. Ponudbo preverite na primer na hostelworld.com ali booking.com. Tudi nočno življenje v Lizboni je zelo živahno, večina barov in klubov, kjer se zabava mladina, pa je na območju Barria Alta. Uživajte!

micna4.jpg

Avtorica: Maja Fister
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

ne spreglejte