Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Ideja za izlet: Predjamski grad, mogočni dom premetenega Erazma

Skočite v srednji vek ter doživite legendo o našem najslavnejšem vitezu.

3.6.2016 ob 10:20

DSCN4114.JPG

Ne glede na to, ali ste ga videli že večkrat ali ga boste obiskali prvič, Predjamski grad vas bo zagotovo prevzel. Za hip boste ostali brez besed in samo opazovali, kako se skuša skriti v mogočne pečine, ki se dvigajo za njim ter zevajo s številnimi luknjami, rovi in jamami.

Ptice, ki letajo mimo njegovih oken vas bodo spomnile, da pred vami ni slika iz zgodbe o vitezih in princeskah pač pa mogočna stavba, v kateri se prepletata narava in delo človeških rok, ki sta tako spretno združeni, da je včasih težko videti, kje se konča eno ter nadaljuje drugo. Predjamski grad je res nekaj posebnega in je kot največji jamski grad na svetu vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

DSCN4158.JPG

Pot do njega začnimo Postojni, ki je od Predjame oddaljena devet kilometrov. Sledite oznakam za Postojnsko jamo, se peljete mimo parkirišča pred veliko kraško lepotico ter pot nadaljujete skozi Veliki Otok in Zagon. V večjem križišču, kjer vas bo usmerila oznaka za vaš cilj, bo vašo pozornost pritegnil velik kozolec Toplar z razstavljeno zbirko furmanskih vozov, starih fotografij z vojaških naborov, pripomočkov za žganjekuho ter drugih predmetov, ki so prebivalcem na tem področju Slovenije pomagali pisati zgodovino.

DSCN4199.JPG

Po ogledu teh zavijete levo in se sprva skozi mogočne gozdove nato pa po notranjski planoti pripeljete do Predjame. Pot do gradu je lepo označena, je pa cesta dokaj ozka, zato previdnost zaradi avtobusov, ki do njega vozijo turiste iz vsega sveta, ne bo odveč.

Še preden boste na parkirišču stopili iz avta, boste uzrli mogočni dom Erazma Predjamskega, ki je nedvomno najslavnejši prebivalec gradu v Predjami. Pogumni roparski vitez se je v njem več kot leto dni spretno izmikal svojim sovražnikom ter bi bil, če ga ne bi izdal en njegovih osebnih služabnikov, v zgodovino zapisan kot zmagovalec.

Kraški svet pod in za gradom mu je namreč  s svojim jamskim sistemom nudil  odlično zaledje. V njem je imel Erazem skrivni rov, ki je vodil na svobodo, vir pitne vode, dodatno skrivališče in prostor za shranjevanje hrane. Torej vse, kar se je med obleganjem izkazalo za nepogrešljivo, dragoceno in bistveno.

Že sama zunanjost gradu z okolico naredi  vtis. Če se boste odločili stopiti vanj, pa boste deležni edinstvenega vpogleda v gradbene tehnike in iznajdljivost srednjeveških ljudi. V njem so razstavljeni številni eksponati, ki so bili namenjeni tedanjemu vsakdanjemu življenju in seveda vojskovanju. 

DSCN4139.JPG

Od maja do septembra je mogoče obiskati tudi Jamo pod Predjamskim gradom. Ta zaradi lege in ugodne temperature ponuja zavetje  koloniji netopirjev. Zaradi teh vstopa v jamo v času njihovega zimskega spanja ni. 

Ob parkirišču stoji prastara Erazmova lipa. Po legendi pod njo počiva vitez, drevo pa naj bi na njegov grob zasadilo žalujoče dekle. Zobu časa in naravnim ujmam kljubuje tik ob cerkvi Žalostne Matere Božje. Ta je bila sezidana v prvi polovici 15. stoletja in jo je  leta 1449 posvetil tedanji škof Enej Silvij Piccolomini, kasnejši papaž Pij II.

DSCN4172.JPG

Po obisku gradu,  ogledu vseh z njegovim slavnim prebivalcem povezanih znamenitosti, si oglejte še nedavno odprt muzej v njegovi neposredni bližini.

Muzej pri Stari dami v pritličju vabi k ogledu domala vseh vrst živali, ki živijo v Sloveniji, v zgornjem nadstropju pa so razstavljani eksponati iz prve svetovne vojne in Soške fronte, ter omogočajo vpogled v življenje vojakov v boju, pri delu, v prostem času ter orožje in opremo takratnih dni. 

DSCN4168.JPG

Zbirki nedvomno pomenita popestritev turistične ponudbe v Predjami, ki je še do nedavnega obsegala zgolj grad z okolico ter gostilno ob njem, kjer se je mogoče okrepčati ob pogledu na pomnik daljne zgodovine in 123 metrov visoko pečino, ki se vzpenja ob njem.

Predjamski grad z okolico ponuja izjemen skok v zgodovino, v čas vitezov, princesk, ljubezni, sovraštva in vojn. Če pa bi po njegovem obisku radi strnili vtise v naravi, se podajte še na Sv. Lovrenc. Kažipot zanj boste sicer opazili v neposredni bližini cerkve Žalostne Matere Božje. Od tam boste do Lovrenca potrebovali dve uri. Mi vam priporočamo, da malce pogoljufate in se zapeljete po cesti nazaj proti Postojni, pri kozolcu Toplar pa zavijete levo ter v naslednjem manjšem križišču desno.

Po nekaj kilometrih se boste pripeljali do vasi Studeno. Pri oznaki za Sv.Lovrenc zavijete levo ter se po ozki cesti pripeljete do parkirišča, od koder boste že uzrli cilj. Pot do njega se po začetni položni travniški stezi začne vzpenjati skozi borov gozd, nato pa pelje po čistini. Je dokaj strma, morda vam bodo prav prišle pohodne palice. Po uri vzpona boste pred seboj ugledali lično cerkvico.

DSCN4248.JPG

Razgled od nje na dolino je čudovit, še lepši pa bo, če si boste vzeli dodatnih pet minut in se povzpeli na vrh 1019 metrov visoke vzetine, od koder lahko v sončnih dneh pomahate tudi našemu najvišjemu očaku.

Po sestopu imate dve možnosti: lahko se iz Studenega vrnete v Postojno ter od tam nadaljujete pot proti domu. Lahko pa  se zapeljete proti Bukovju, Strmci in Lohači ter Planini, od tam proti Uncu kjer se priključite avtocesti. Slednja pot je nekoliko daljša, a če si boste zanjo vzeli čas, vas bo popeljala skozi lične vasi in prostrano, s travniki poraslo pokrajino notranjske, ki s svojimi naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi vedno znova očara.

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič
Foto: Mateja Florjančič


oddajte komentar

preberite tudi

Trije glavni krivci, da moški v postelji odpove

Popolna dolžina oralnega seksa

Trije najpogostejši razlogi, zaradi katerih se končajo razmerja

ne spreglejte