Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Foto: Peter Bratuša snema sodobno Pika Nogavičko

Družinski film, ki je hvalnica pogumu in pozitivnemu odnosu do življenja, prihaja na velika platna februarja prihodnje leto.

23.8.2017 ob 12:55

05_gaja.jpg

Ekipa filmskih ustvarjalcev, ki se podpisuje tudi pod dramo Prebujanja – na slovenskih filmskih platnih jo bomo gledali od konca oktobra naprej – je spet zavihala rokave. Z režiserjem Petrom Bratušo, ki nas je najbolj navdušil s serijo Življenja Tomaža Kajzerja, so se lotili mladinske romantične komedije z elementi kriminalke ajin svet. Prva klapa je sredi avgusta padla na osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Tako otrokom in najstnikom kot njihovim staršem bo zgodbo kot glavni lik filma pripovedovala enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa. Pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se preprek ne ustraši kar tako.

Ker se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji, Gaja (Tara Milharčič) skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky) živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge. Rada ima svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi ob strani stala na vsakem koraku. Skupaj držita tudi, ko je na vrsti napet kriminalni zaplet in je treba pomagati Tei in njeni prijateljici Daši (Gitica Jakopin), ki zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredeta v svet spletnih nevarnosti.

O vseh problemih sodobnega otroka

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. Gajin svet nosi v sebi tudi izobraževalno noto, zato bodo ob filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni in zreli uporabi spleta.

Film nastaja v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, scenarij zanj sta napisala Špela Oblak Levičnik in Peter Bratuša, ki film tudi režira. Vaje z otroki je prevzela Manca Dorrer: »Vadili smo tri tedne. Skupaj z režiserjem smo se pogovarjali o likih in se skozi improvizacijo učili tehnik igranja. Nato smo vse prizore zvadili in pri tem razčlenili, kakšna je misel, ki jo nosi določen tekst. Pri igranju gre za timsko delo, igralci so odvisni drug od drugega, zato je pomembno, da so prisotni v trenutku, da se znajo zares poslušati. S tem in še z marsičem so se morali spoznati mladi igralci. Na snemanju jim gre zdaj odlično.«

Režiser Peter Bratuša pa je ob začetku nastajanja filma povedal: »Odlično smo začeli. In kar ne morem prehvaliti ekipe, še posebej mladih igralcev. Pomembno delo smo opravili že z njihovim izborom, med pripravami in na vajah. Samo delo na snemanju je zdaj res zabavno.«

Foto: Luka Karlin


oddajte komentar

preberite tudi

To je razlog, da si po rekreaciji želite seksa

Osem najboljših položajev za hitri seks

Pet nasvetov, ki vajino zvezo varujejo pred razhodom

ne spreglejte