Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Dopust: 9 najboljših destinacij za ljubitelje vina

Pravi ljubitelji žlahtne kapljice si želijo spoznati kraje, v katerih nastajajo odlična vina.

5.6.2018 ob 7:22

rdece_vino_sir.jpg

Dober kozarec vina lahko še kako spremeni pogled na svet. A pravi ljubitelji te pijače se ne zadovoljijo zgolj s tistim, kar je mogoče kupiti na trgovskih policah, temveč z veseljem obiskujejo kraje, kjer sonce barva grozdje, kjer iz njega nastaja slasten mošt in kjer v kleteh zori vino.

Naša deželica je z vinorodnimi pokrajinami na moč bogata, če pa ste Goriška Brda, Kras, Vipavsko dolino, Haloze, Belo krajino, Goričko ter druge že obiskali in bi radi pokukali izza naših meja, po izboru portala Pure Wow ponujamo devet vinorodnih območji širom sveta, kjer bi pravi ljubitelji vina morali vsaj enkrat nazdraviti. 

1 Bordo, Francija

Raj za poznavalce vina. Nahaja se na severovzhodu Francije ob reki Garoni, ponaša se s čudovitimi vinogradi, zapeljivimi gradovi, bogato kulturo in seveda z odličnimi vini: Merlot, Cabernet Sauvingon, Cabernet Franc, Petit Verdot in Malbec so med njimi zvezde. A vino naj bo le dodatna vrednost obiska te francoske mešanice zgodovinsko-kulturnih in naravnih znamenitosti.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_bordo_bordeaux_francija_france.jpg

2 Dolini Napa in Sonoma, Kalifornija, Združene države Amerike

Severno od San Francisca ležita dolini, ki veljata za največji vinorodni območji v Združenih državah Amerike in od koder prihajajo kakovostna vina, ki prepričajo tudi najbolj zahtevne sladokusce. Če omenimo samo svilnat Cabernet in Chardonnay z bogato sadno noto. Pokrajina, prekrita z nepreglednimi vinogradi in slikovitimi mesteci se ponaša tudi z bogato kulinariko, ter je zato vsekakor vredna obiska.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_sonoma_kalifornija_valley_california.jpg

3 Toskana, Italija

Ob misli na italijansko vino se večini pred očmi naslikajo prostrani vinogradi, zaobljeni grički ter ponosne samotne hiše, obdane s cipresami. Vse to in še več je Toskana. Ta je res bogata tako s kulturno-zgodovinskimi, kot z naravnimi spomeniki, med katere bi zlahka umestili s cestami prepletene vinograde z groznimi sortami, iz katerih v kleteh nastajajo poznavalcem vsem dobra znana vina, kot so Montalcino, Montepulciano in Chianti.

pocitnice_vino_ideje_micna.jpg

4 Piemont, Italija

Res je, da je Toskana najbolj znana italijanska vinorodna pokrajina, a še zdaleč ni edina. Piemont se nahaja med mejami Italije s Švico in Francijo, njegovi ravninski predeli se ponašajo z rodovitno prstjo, na njej uspeva grozdje, iz katerega nastaja predvsem Asti Spumante, italijansko peneče vino, ki se zlahka postavo ob bok francoskemu šampanjcu.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_piemont_italy_italija.jpg

5 Dolina reke Douro, Portugalska

Morda res najbolj slovi po mestu Porto, a regija je znana tudi po odličnih namiznih rdečih vinih, Touriga Nacional in Tinta Roriz. Res pa je, da je najboljši razlog za obisk te doline čudovita okolica; vijugaste ceste in rustikalne gore, ki se ponosno dvigajo nad starimi vinogradi in vinskimi posestmi.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_douro_portugalska.jpg

6 Zaliva Hawkes in Marlborough, Nova zelandija

Morda ob ideji na vinske počitnice niste pomislili na Novo Zelandijo, a v tej deželi sta dve regiji, ki jim upravičeno lahko namenite pozornost. Prva je čudovita obala zaliva Hawkes, locirana na severnem otoku ter je najbolj znana po temnem vinu Syrah, ter druga, ki se nahaja na južnem otoku: Marlborough in slovi po odličnem belem Sauvinjonu (Sauvignon Blancs).

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_nova_zelandija.jpg

7 Dolina Willamette, Oregon, Združene države Amerike

Dolina, ki jo mnogi imenujejo Burgundija novega sveta in poznavalce privablja s svojim mednarodno uveljavljenim Pinot Noirsom ali kot bi mu rekli po naše, Črni pinot. A to ni edna sorta, ki očara ljubitelje vina. Tu so še Chardonnay, Pinot Blanc (Beli pinot), Sivi pinot in Rizling. Ter seveda čudovita okolica, ki nudi nešteto priložnosti za pohajkovanje, raziskovanje ali za piknike ob kozarčku rujnega.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_willamette_oregon.jpg

8 Mendoza, Argentina

Severozahodna regija Argentine pod vrhovi Andov je znana po bujnih vinogradih, v njih zorijo grozdne jagode, iz katerih nastajajo okusna vina. Z vse večjo priljubljenostjo argentinskih vin se povečuje tudi turizem v tamkajšnjih vinskih regijah, še posebej v Mendozi. Pokrajina je raj za ljubitelje žlahtne kapljice, narave in mešanice sodobnega sveta ter tradicionalne pridelave sladkega grozdja. Nazdravite z Malbecom, vinom, katerega sloves v svetu naglo narašča in se ponaša z izrazito sadno noto.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_vinska_klet_mendoza_argentina.jpg

9 Dolina Rone, Francija

Ne gre, da ne bi zaključili s Francijo. Dolina reke Rone je še eno vinorodno območje, ki se nahaja tik nad Provanso, kjer zori slastni Rose. Področje, ki po mnenju mnogih sodi med najlepše svetovne vinske regije. Slovi zlasti po belih vinih, kot so Sauvignon Blanc, Muscadet in Chenin Blanc, velja pa omeniti tudi črna s prijetno sadno noto, denimo Cabarnet Franc.

Gre za področje z bogato zgodovinsko dediščino. Če se boste podali tja, obiščite katerega od mnogih tamkajšnjih renesančnih gradov in očarljivo mestece Lyon, z izjemno renesančno arhitekturo ter restavracijami, ki se zlahka postavijo ob bok tistim, ki se nahajajo v Parizu.

pocitnice-dopust_za_ljubitelje_vina_mesto_lyon_francija_france.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Novo spoznanje: to je partner, ki najbolj osrečuje ženske

Potovanje, kampiranje ali wellnes? Strokovnjaki razkrivajo idealen dopust za različne vrste parov

Mit, ki najbolj škoduje spolnemu življenju žensk

ne spreglejte