Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Vaša svetovalka za modo,
lepoto in življenjski slog

Dokazi, da denar prinaša srečo

Ne to, koliko ga imate na voljo, pomembno je, čemu denar namenjate.

7.5.2018 ob 5:40

denar_micna.jpg

Velikokrat se krešejo debate glede tega, ali je z denarjem mogoče kupiti srečo. S tem se je v svojih delih All the Money in the World: What the Happiest People Know About Wealth (Ves denar sveta: Kaj najsrečnejši ljudje vedo o bogastvu) in I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time (Vem, kako ji uspeva: Kako uspešne ženske najbolje izkoriščajo čas) poigrala tudi avtorica Laura Vanderkam, ki zagovarja tezo, da denar lahko prinese srečo. A bolj, kot znesek na računu, k njej pripomore to, čemu ga kdo namenja. Na portalu Pure Wow takole povzemajo navade tistih, ki jih denar osrečuje. 

Zapravljajo za izkušnje

Lastnina je zanimiv fenomen. Več predmetov, kot si lastimo, večja je potreba po novih. Kajti sčasoma materialne dobrine izgubijo svojo vrednost ter lastnika ne osrečujejo več. Kupili ste veliko hišo z ogromno prostora, a vse bolj se vam dozdeva, da je prevelika. Ali jo primerjate z domovi znanci in zdi se vam, da so njihovi lepši. Enako je z oblačili, avtomobili in še bi lahko naštevali.

Ne velja pa to za izkušnje. Te so vselej neprecenljive, puščajo lepe spomine, ki nikoli ne izgubijo vrednosti ter vselej odpirajo nove dimenzije življenja. Zato so izdatki za potovanja, obiske muzejev, galerij, hobije, izlete in druženja tisti, ki v resnici prinašajo srečo. Na dolgi rok. Za razliko od odlivov, ki so namenjeni kopičenju materialnih dobrin.

Zapravljajo zato, da sebi olajšajo delo

Zaslužke je vedno mogoče povečati, ni pa si mogoče zagotoviti več časa. Dan ima 24 ur in pika. Zato je denar, ki je namenjen temu, da bi prihranili čas, vselej dobra naložba.

Če komaj najdete čas za čiščenje stanovanja, si priskrbite pomoč. Če ne marate likanja, naj  proti plačilu likalnik v roke vzame nekdo drug. Ali za urejanje vrta oziroma druge aktivnosti, ki vam kradejo dragocene trenutke. Tudi pomivalni stroj, če ga še nimate, je s tega vidika dobra naložba. Za srečo.

Denar namenjajo za druge

Ljudje smo socialna bitja. Tesne medosebne povezave nas osrečujejo. En od načinov, kako te vezi poglobiti in okrepiti, je namenjanje denarja drugim.

Povabilo prijatelja na kavo ali kosilo je odlična naložba. Zakaj? Ker bosta med tem, ko bosta srebala vroči napitek ali uživala dober obrok, prijetno klepetala. Darovanje denarja v dobrodelne namene je prav tako vir sreče. Dokazano je namreč, da dobrodelnost osrečuje tako tiste, ki so pomoči deležni kot one, ki nesebično pomagajo vsem, ki so pomoči potrebni. Dobra dela so vedno poplačana in največja nagrada zanje je sreča.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Ženske spregovorile, v katerih pozah najtežje doživijo orgazem

Dimenzije vagine: Kaj je malo, kaj veliko in kaj povprečno

Vse prednosti in slabosti seksa pod prho

ne spreglejte